| | | | |

powered_by_lenovo_2020 Vozili smo: Škoda Scala Style 1.0 TSI – za novi početak - CroPC.net

Vozili smo: Škoda Scala Style 1.0 TSI – za novi početak

Škoda Scala izgleda moderno, privlačno i nadasve poželjno

Nedugo nakon što je globalno predstavljen i to u našem Splitu, dobili smo priliku i za vožnju potpuno novog Škodinog modela u takozvanoj Golf klasi

Pogledamo li ponudu Škoda modela nedvojbeno sve do nedavno nedostajao je jedan model – onaj u kompaktnoj, narodski rečeno „Golf“ klasi. Iako je Rapid to pokušao biti kao mala limuzina ili karavan, to mu nikada nije pošlo za rukom. Stoga, jedino rješenje bilo je predstavljanje novog modela koji će krenuti od početka i pokušati pomrsiti račune konkurenciji, a poznavajući Škodu, sigurni smo da Scala to hoće.

Nudi više

Škoda je pod Volkswagenovom kapom doživjela pravu renesansu svog postojanja, pa je tako sinonim za izuzetno kvalitetno napravljene automobile, koji su posljedično tomu pouzdani, a uz hrpu opreme i Škodinih Simply Clever rješenja te povoljnu cijenu mamac je kojem mnogi ne mogu odoljeti. Škoda Scala slijedi tu filozofiju, a naš testni model to nam je možda i najvjerodostojnije pokazao. No, krenimo redom. Škoda Scala izgleda moderno, privlačno i nadasve poželjno. Prilikom vožnje malo tko se nije okrenuo prema Scali kako bi vidio o čemu je riječ. Moderne linije, pomalo sportski prednji kraj, specifičan stražnji i skladan bočni dio čine Scalu u cjelini oku ugodnim automobilom bez obzira o afinitetima. Škoda Scala djeluje većim automobilom od svoje konkurencije, što u suštini i je (primjerice od Golfa je duža za 10 cm), međutim, kako to vole i znaju u Škodi napraviti, Scala je smještena na platformi manjih bratskih modela Pola i Ibize. Dakle, imamo prostranost veću od Golfa, a platformu manjih modela, a kao krajnji rezultat je niža proizvodna cijena, a s njom i dojam da smo kao kupac dobili nešto više za manje. To je znamo satisfakcija koju nitko ne odbija. Potpuna LED svijetla, kako sprijeda, tako i s traga podižu atraktivnost, a valja reći kako LED svjetla stižu i serijski. Privlačni lakometalni naplatci te jedan od najvećih staklenih krovova malo koga će ostaviti ravnodušnim. Zanimljiv detalj znalci će uočiti u takozvanoj dinamičnoj liniji koja se proteže cijelom dužinom automobila, a koja krasi brojne modele iz Volkswagenove grupacije. Otvaranjem vrata dočekuje nas potpuno novi interijer. Iako ne donosi živahne boje, zbog svog rasporeda, izbora materijala i dezena ostavlja snažan utisak. Prvo i osnovno: u Škoda Scali mjesta ima na pretek. Osjećaju još veće prostranosti doprinosi ogromni panoramski stakleni krov koji se proteže cijelom dužinom krova. Udobno će se smjestiti svi, pa čak i oni na stražnjoj klupi. Mekani materijali i vrhunska završna obrada detalji su koji će osvojiti zaljubljenike u automobile. Za upravljačem se osjećamo kao doma jer kod Škode ovdje nema iznenađenja i već od prvog kilometra bit će te svoji na svome. Veliki dodirni zaslon donosi sve danas relevantne tehnologije, a posebno ističemo povezivanje s pametnim telefonima kao i napredno upravljanje automobilom. Škoda Scala obiluje sigurnosnim elementima, kao i pomoćima za vozača, a na zaslonu je lako upravljati svim podrškama. Uvijek zanimljivo je vidjeti automatsko bočno parkiranje ili upozorenje na mrtvi kut, adaptivni tempomat ili upozorenje na vozilo pri izlaženju s parkinga. Sustav zabave i informiranja, iako izuzetno napredan, tek je srednja razina opreme, stoga možete samo pretpostaviti što još sve možete dodati u Scalu (veći zaslon, navigaciju, virtualni kokpit, itd.). 

TSI kao prvi izbor

Iako o izgledu i opremi nove Škode Scala možemo u nedogled, vrijeme je za ono bitno – vožnju. Obradovala nas je činjenica kako naš model stiže s 1.0 TSI motorom snage 115 KS. Ovaj motor znamo već od prije, a kako to uvijek navodimo – bit će dovoljan za gotovo sve vozače. Iako je u ponudi i dizelaš, za njim usuđujemo se reći nema potrebe jer se 1.0 TSI vozi agilno, živahno, a troši malo. Na testu koji je uključivao brojne dionice i brzine potrošnja je bila oko 6 litara, međutim uz lakšu nogu na gasu niti brojka od oko 5 litara nije nedostižna.  Pohvalna je i razina buke koja čak i pri višim brzinama, kao na autocesti, ostaje u granicama normale. Za kraj ostaje cijena. Ona starta od privlačnih nešto preko 117.000 kuna, međutim, želite li model kao naš, onda je potrebno izdvojiti nešto preko 173 tisuće kuna. Naša Škoda Scala Style 1.0 TSI dostupna je u Škoda salonu Auto Zubak Osijek.

Pin It

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675