| | | | |

powered_by_lenovo_2020 Vozili smo: Volkswagen e-Golf (2019) – budućnost je tu - CroPC.net

Vozili smo: Volkswagen e-Golf (2019) – budućnost je tu

 Gorivo, ulje, održavanje, popravci, buka, loše performanse, potrošnja goriva, sve je to svakodnevica klasičnih automobila, a koje gotovo u potpunosti nema kod električnih automobila

Prema brojnim navodima budućnost automobila je u električnom pogonu, no za to ne morate čekati budućnost – ona je već tu s novim Volkswagenom e-Golf

Iako postoje još oni koji tvrde da električni automobili nisu budućnost, prije ili kasnije svi će početi vjerovati, ali i biti dio te budućnosti. Slično kao prelazak sa zaprežnih kola koje su vukli konji, tako će se dogoditi prelazak na električna vozila, a upravo kako danas gledamo na zaprežna kola i konje, tako ćemo u bližoj budućnosti gledati na automobile pokretane motorima s unutarnjim izgaranjem. Gorivo, ulje, održavanje, popravci, buka, loše performanse, potrošnja goriva, sve je to svakodnevica klasičnih automobila, a koje gotovo u potpunosti nema kod električnih automobila. Nema li bolje prilike za uvjeriti se u ovom s vožnjom planetarno, a posebno kod nas popularnog Golfa.

Isto tijelo i duša, drugo srce

Volkswagen e-Golf prvi puta se pojavio s modelom Golfa sedme generacije, a danas je aktualna facelift inačica, takozvani sedmica-i-pol Golf. Svojim eksterijerom Volkswagen e-Golf nimalo ne odskače od svoje klasične braće. Izgled je gotovo u potpunosti isti, osim detalja u vidu prepoznatljivog LED osvjetljenja kojim će znalci odmah znati da je ovaj Golf električni. Osim tog detalja Golf je Golf. Pojam sam za sebe i cijelu klasu ovih vozila. Nama je izgled pun pogodak i klasik kakav je recimo Porsche 911. Kao i kod potonjeg superluksuznog sportaša, tako i kod Golfa kupac očekuje izgled kakav taj automobil gaji od svojih početaka. Nema tu eksperimenata ili izleta u nepoznato. Sve je jasno i baš onako kako treba biti, a linije prate trenutne trendove iz Volkswagena. Jedan detalj očekivano ipak nedostaje na Volkswagen e-Golfu – auspuh. Umjesto njega na stražnjem kraju su danas popularni ukrasi koji ga na neki način zamjenu, a zbog kojih još je teže nekom tko nije upućen u vozila uočiti razliku između običnog i električnog Golfa. Dodatno, priključak za punjenje nalazi se na istom mjestu kao i čep za sipanje goriva kod klasičnih modela. Unutrašnjost je također dobro poznata – identična kao i kod običnog Golfa. Tu su tek poneki detalji, poput natpisa e-Golf, ali digitalnog virtualnog kokpita koji je u potpunosti prilagođen za električni Golf. Naime, nemamo prikaz klasičnih okretaja motora, stanja goriva ili temperature, nego postotak u kojem motor isporučuje snagu ili vrši rekuperaciju. Umjesto stanja tanka goriva tu je stanje napunjenosti baterije. Središnji informativni sustav donosi sve mogućnosti koje danas možete poželjeti u automobilu. Povezivanje s telefonom, pristup internetu, prikaz informacija i ograničenja na prometnicama, napredna multimedija, prikaz informacija o automobilu – sve i još puno toga je tu. Osim zabave Volkswagen e-Golf opremljen je i brojnim sigurnosnim elementima – od radara do senzora. No, dosta priče o svemu dodatnome, dotaknimo se glavnog – vožnje!

Brzo i tiho

Svaka sličnost s bilo kojim Golfom ili klasičnim automobilom staje kada krenete voziti Volkswagen e-Golf. Automobil je kao prvo nečujan. Ovo je zapravo za nas prvo i najveće oduševljenje. Nema brundanja, rondanja, zagrijavanja, mijenjanja brzina. Dovoljno je ubaciti u D (drive) i vožnja kreće. E-Golf može ubrzati silovito. Naime, za razliku od benzinskih ili dizelskih motora okretni moment dostupan je od nule. On je 290 Nm, pa iako se ne čini mnogo itekako će vas zalijepiti u sjedala. Ubrzanje od stajanja do 100 km na sat iznosi 9,6 sekundi, a do 60 km/h ste već za 4,2 sekunde. Upravo zbog ove potonje brojke ostavit će te gotovo svakog na semaforu iza vas. Volkswagen e-Golf raspolaže sa 136 KS, no ova brojka kao da je irelevantna jer imat će te osjećaj kao da ste za upravljačem vozila od 200, ako ne i više „konja“. Volkswagen e-Golf nudi mogućnost rekuperacije energije, odnosno kočenjem puni bateriju. Ona je dostupna u četiri stupnja, s tim da četvrti stupanj aktiviramo posebno ručicom mjenjača u položaj B (brake), a tada automobil intenzivno rekuperira energiju i pali „štopke“. Autonomija Volkswagen e-Golfa iznosi oko 250 km, s tim da to uvelike ovisi o težini noge na gasu. Punjenje doma bit će gotovo za kakvih 10-ak sati, dok na brzim punjačima to biva za oko 2 sata. Iako se doseg čini ograničavajući, perolako se prilagoditi i planirati putovanja sukladno dosegu. Još će biti i lakše kada mreža punionica bude razgranata. Cijena za Volkswagen e-Golf iznosi od 310 tisuća kuna. Iako se čini puno, tu su i poticaji koji redovito se raspisuju, a tada je ovaj auto dostupan po razumnoj cijeni po suduv velikog broja kupaca. Volkswagen e-Golf nas je osvojio svime onim čime Golf desetljećima osvaja svoje kupce, no sada je tu i električni pogon. Ako nas se pita - nema dileme, budućnost je već tu i definitivno biramo električni automobil pored klasičnog. Za kraj, često čujemo komentare koliko košta vožnja električnim automobilom? Trenutno je besplatna jer je punjenje vozila besplatno, dok će te doma po nekim izračunima platiti 10 do 20 kuna za tank. Jednostavnom računicom utrošit ćemo manje od 5 do 10 kuna za 100 prijeđenih kilometara, što znači ispod 1 litre goriva ako gledamo usporedbu s klasičnim automobilom. 

Pin It

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675