| | | | |

powered_by_lenovo_2020 Test: Suzuki Swift Sport – najljuće izdanje - CroPC.net

Test: Suzuki Swift Sport – najljuće izdanje

 Suzuki Swif Sport svoju najveću prednost ima u cijeni koja je za ovu kategoriju, usudili bismo se reći povoljna, a uz to nimalo ne kaska u pružanju zabave iza upravljača

Svi oni koji traže malu gradsku jurilicu došli su na svoje – stigao je novi Suzuki Swift Sport koji reprezentativno predstavlja tu kategoriju, a da je tako i sami smo se uvjerili

Kategorija automobila koju od milja volimo nazvati malim gradskim jurilicama, donedavno je bila rezervirana za premium proizvođače. Međutim, u zadnje vrijeme gotovu svu pažnju je pokupio Volkswagenov Polo GTI, a od nedavno vode je uzburkao Suzuki s modelom Swift Sport. Suzuki Swift Sport svoju najveću prednost ima u cijeni koja je za ovu kategoriju, usudili bismo se reći povoljna, a uz to nimalo ne kaska u pružanju zabave iza upravljača.

Zabava prije svega

Osnovna poanta automobila kao što je Suzuki Swift Sport je pružiti vozaču što više zabave i adrenalina iz upravljača. Kako bi to postigao Suzuki Swift Sport svoju snagu crpi iz 1,4-litrenog turbo benzinskog motora snage 140 KS. Dodamo li ovoj brojci masu vozila od oko 970 kilograma jasno je da recept za zabavu imamo. Usporedbe radi prosječan automobil (limuzina) uz motor slične snage teži gotovo tonu i pol. Uz zabavan i snažan mali automobil uvijek ide ručni mjenjač, pa je tako i na Suzuki Swift Sport. Društvo motoru pravi 6-stupanjski ručni mjenjač kratkog, rekli bismo sportskog hoda. Prijenos se iz njega vrši na prednje kotače – i to je to. Iza sportskog upravljača sjedamo u izuzetno profilirana sjedala koja će vas čvrsto primiti i držati u zavojima, lansiranje od stajanja do 100 km/h traje 8,1 sekundu. Iako ova brojka nije odveć sportska, dojam za upravljačem je kud i kamo bolji. Brzi ulasci u zavoj i brza promjena smjera čine vožnju Suzuki Swift Sporta kao vožnju kartingom. Međutim, ovaj automobil je daleko od kartinga po svojoj opremi. Kao pomoć vozaču tu je sijaset senzora i kamera koji će vas vraćati u vozni trak, upozoravati na vozila ispred, kontrolirati proklizavanje,… Dakle, sve ono što očekujemo od više no dobro opremljenog vozila imamo u Suzuki Swift Sport. Naš test koji je bio izuzetno dinamičan pokazao je brojku od oko 8 do 9 litara potrošnje, no kada poželite Suzuki Swift Sport možete voziti i štedljivo, umjereno, „pitomo“. Tada, prema navodima proizvođača potrošnja bude oko 6 litara. No, ovo nije auto za to, nego svi koji ga kupe uživati će u ranije spomenutoj dinamici i „karting“ vožnji koja će vam razvući osmjeh na lice.

Ljut, ljući, najljući

Stil vožnje koji pruža Suzuki Swift Sport prati i njegova vanjština. Automobil izgleda, kako to često u žargonu kažemo „napucano“. Istaknuti odbojnici, imitacija karbona, difuzor, spojler, dvije ispušne cijevi, crni elementi i atraktivne crne alu felge, naljepnice po vozilu,… Sve su ovo detalji zbog kojih se Suzuki Swift Sport čini ljut, agresivan, sportski. Led svijetla koja uz to imaju i funkciju automatskih dugih te dnevnih svjetala, dodatno podižu atraktivnost. U unutrašnjosti se isti dizajnerski nastup nastavlja uz crveno-žute elemente i ambijentalnu rasvjetu koja zaista podiže dojam. Tehnologija za ljubitelje novih stvari prisutna je kroz naprednu multimediju i info sustav, a koji zajedno nude sve ono što danas trebamo (povezivanje s telefonom, navigacija, podešavanje vozila,…). Prostranost, mjesto u prtljažniku sigurno nisu u fokusu kupca ovog automobila, stoga ćemo se zaustaviti na onom bitnom. Snažan motor, zabavni faktor vožnje, agresivan izgled i napredna tehnologija – sve to nudi Suzuki Swift Sport. Stoga, tražite li ovakav automobil – provozajte ga u salonu Automobili Škojo. Cijena od oko 150.000 kuna čini se razumnom za ovaj segment.

Pin It

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675