| | | | |

powered_by_lenovo_2020 Vozili smo: Audi Q3 35 TDI quattro S line+ - kao mali Q8 - CroPC.net

Vozili smo: Audi Q3 35 TDI quattro S line+ - kao mali Q8

Tek sličnih gabarita kao prethodni model, no sve drugo je – novo i drugačije

Tek sličnih gabarita kao prethodni model, no sve drugo je – novo i drugačije

Sjeli smo za upravljač novog Audi Q3 koji predstavlja znatan napredak od svog prethodnika, a izgledom inspiraciju vuče od bratskog velikana Q8

Ako ste zaljubljenik u automobile onda ste sigurno nemali broj puta vidjeli kako neki automobil predstavljen kao novi donosi tek blagu nadogradnju prethodnog modela, bez velikih inovacija, bez znatnih promjena izgleda,… Sve to s novim Audi Q3 kojeg smo imali prilike voziti nećete doživjeti jer novi Q3 je zaista novi. Tek sličnih gabarita kao prethodni model, no sve drugo je – novo i drugačije. U moru modela koji predstavljaju blagu evoluciju, drago nam je sjesti u nešto revolucionarno u odnosu na prethodni model.

Potpuno drugačiji

Audi Q3 provozali smo u izdanju 35 TDI quattro S line+. I dok ćemo se prvih oznaka dotaknuti nešto kasnije, zadnja oznaka S line+ sigurno će poznavateljima Audijevih modela značiti puno. Dakako, riječ je o želji svakog vozača Audijevih modela – S line opremi koja izgled automobila čini znatno agresivnijim, sportskim, boljim. Ono što je AMG izgled za Mercedes, M za BMW, to je S line za Audi. Audi Q3 već ionako izgleda odlično, no uz S line izgled je još i naglašeniji. Dizajn automobila slijedi trendove koji su postavili novi modeli. Sve je krenulo nekako s najnovijim Audijem A7, pa redom slične detalje pronalazimo i drugim modelima. Prednja maska izraženog je osmerokutnog izgleda, a svjetla donose isprekidane linije. Kad smo kod njih, ona su izvedena u LED tehnici, a donose i podršku za takozvani MATRIX način rada u kojem se pojedini segmenti pale i gase kako bi uvijek imali najbolju osvijetljenost. Veliki usisnici zraka, kao i oštre dinamične linije naglašavaju tu S line sportsku notu. Bok je skladan, a opet zahvaljujući S line dodacima djeluje dinamično i sportski. Posebno atraktivni su aluminijski naplatci lijepog izgleda. Stražnji kraj završetak je dizajna koji „pogađa u sridu“. Ponovno imamo svjetla u LED tehnici te prepoznatljivom dezenu s isprekidanim linijama. Difuzor samo dodatno podiže atraktivnost, kao i maleni spojler na vrhu. Ljepota je u oku promatrača, no s novim Q3 malo tko će ostati ravnodušan. Nama se dopada. Zapravo, kome se to novi Audi ne dopada? Sigurno je malo takvih.

Tehnološka ofenziva

Unutrašnjost našeg testnog Audi Q3 35 TDI quattro S line+ poput njegove vanjštine donosi brojne elemente koje smo vidjeli i kod drugih bratskih modela, ali u ponešto izmijenjenom obliku. Ispred vozača je poslovično za Audi unutrašnjost koja po kvaliteti izrade, ali i ergonomiji i intuitivnosti predstavlja sam vrh ponude u automobilima. Jasno, tako se nešto i očekuje o premium proizvođača. Danas se možda taj epitet premium primjenjuje prečesto i uz gotovo svaki automobil, no dovoljno je samo jednom sjesti u Audi i bit će vam jasno što je premium, a što je „wannabe premium“. Detalj na upravljaču, osmerokutna maska rešetke hladnjaka, odnosno izgled maske zanimljiv nam je detalj koji već gotovo kakvih 15-ak godina viđamo na Audi modelima. Klasičnih instrumenata nema. Naime, analogne pokazivače zamijenili su zasloni. Umjesto kazaljki, ispred vozača je zaslon, digitalna ploča ili kao u našem slučaju virtualni kokpit kojeg kao i u slučaju s A1 dobivate u doplati za svega 1.200 i nešto kuna. Zaslon je prilagodljiv i nudi hrpu mogućnosti i individualizacije. Centralni zaslon sličan je onome u A1, odnosno A6 koje smo ne tako davno vozili. Po nama nudi najbolji osjećaj tipkanja po zaslonu, intuitivno korištenje, kao i naravno brojne mogućnosti. Istaknut ćemo navigaciju, naprednu multimediju, povezivanje s pametnim telefonom, kao i detaljnu kontrolu i podešavanje vozila. Interijer nam se dopada, sjedi se visoko, a vožnja noću ugodno je osvijetljena prilagodljivim osvjetljenjem interijera kojeg možete mijenjati u cijelu paletu boja. Kako izgleda, pogledajte u videu ispod teksta. U Q3 udobno će se smjestiti četvero odraslih, odnosno petero putnika ako su na stražnjoj klupi djeca. Prtljažnik je kapaciteta 530 litara, a preklapanjem sjedala njegov prostor raste na preko 1.500 litara.

TDI i quattro

Za kraj ostavljamo motorizaciju. Audi Q3 35 TDI quattro S line+ kojeg smo vozili, sukladno novim oznakama pokreće TDI motor brojčane oznake za snagu 35. Znalci će već povezati, a za sve koji to ne uspiju ispod poklopca ovog Q3 krije se dobro poznati 2,0-litreni TDI snage 150 KS. Ovaj motor svojevrsni je sveti gral i san naših vozača. Troši malo, povoljan je za održavanje, a vozi dobro. Kako je naš model imao quattro pogon na sve kotače to znači da su vozne osobine bile još bolje, a s ovim pogonom Q3 je spreman i za otići van terena. Dopao nam se Drive select izbornik načina ponašanja vozila, a zgodno je što vozilo pamti postavke. Tako primjerice ako vozite u eko modu, on će uvijek ostati aktivan. Usput na izboru vam je čak 5 različitih načina, od kojih je jedan za offroad. Za kraj ostavljamo cijenu. Ona za Audi Q3 35 TDI quattro S line+ iznosi 385.000 kuna. Za neke puno, no premium nikada nije bio za sve. Za nas, fer ponuda jer Audi Q3 35 TDI quattro S line+ nudi puno toga, a jasno to ima i svoju cijenu. Testni Q3 dostupan je u salonu AutoZubak u Osijeku.

Pin It

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675