| | | | |

powered_by_lenovo_2020 Vozili smo: BMW i3 – električni udar - CroPC.net

Vozili smo: BMW i3 – električni udar

BMW je odlučio stvoriti potpuno novi, od nule skrojeni električni model naziva i3

BMW je odlučio stvoriti potpuno novi, od nule skrojeni električni model naziva i3

Sjeli smo za upravljač neobičnog, inovativnog, ali nevjerojatno zabavnog potpuno električnog vozila bavarskog BMW-a

BMW kao proizvođač automobila uživa planetarni kultni status. Automobili ovog bavarskog proizvođača uvijek su vezani uz prestiž, odlične vozne karakteristike, luksuz i premium zadovoljstvo u vožnji. Prije nekoliko godina BMW je kao i mnogobrojni proizvođači najavio elektrifikaciju svojih modela, a za razliku od drugih koji su jednostavno neki model prebacili na „struju“, BMW je odlučio stvoriti potpuno novi, od nule skrojeni električni model naziva i3. AC Vuko iz Slavonskog Broda omogućio nam je upoznati sve čari „bavarske struje“, koja iako se čini drugačijom, donosi sve ono po čemu je BMW - BMW.

Neobičan

Prvi susret s BMW i3 je poseban. Naime, iz „aviona“ se vidi kako je ovaj automobil neobičan, drugačiji od drugih na cesti. O ukusima se ne raspravlja, no jedno je sigurno – BMW i3 izgleda futuristički. Kao da ste otvorili neku vremensku crvotočinu i iz nje izvukli BMW i3 iz neke bliske budućnosti. Istina, ovaj automobil kao i svaki drugi ima kotače, vrata, stakla, ali način na koji je sve posloženo vrlo je netipičan, kako općenito, tako još više za sam BMW. Umjesto neke sportske limuzine ili kupea, i3 je maleni monovolumen. Ne tipično visok s ogromnim, ali uskim kotačima, s ne tipičnim stražnjim staklima, ne tipičnim stražnjim vratima koja se otvaraju suprotno od prednjih, ne tipičnim materijalima, puno je toga neobičnog na ovom modelu. No, unatoč tome, sve skupa je baš tamo gdje treba biti i sve skupa djeluje skladno. Veliki kotači, dvobojna karoserija i velike staklene površine čine BMW i3 automobilom koji će djelovati moderno još dugo godina ispred. BMW i3 je konstruiran ne kao klasični kompakt, što bismo očekivali zbog izgleda, već očekivano za BMW kao i većina sportskih automobila. Prednji i stražnji ovjes povezuje aluminijska šasija, a elektromotor je ugrađen straga. Putnički prostor je u biti kavez izrađen od karbonskih vlakana, a postavljen je na tu šasiju dok su vanjske oplate od lagane plastike. Unutrašnjost je nastavak iste priče, a ono što će te prvo primijetiti su stražnja vrata koja se otvaraju suprotno od prednjih. Iako izgledaju neobično, ovaj koncept nam se izuzetno dopada jer olakšava ulazak i izlazak iz automobila, kao i utovar stvari. Unutrašnjost dalje slijedi filozofiju modernog i neobičnog, a prvi detalj nakon sjedanja je nepostojanje ploče s instrumentima. Umjesto nje, tu je maleni zaslon. Centralni greben također je izmijenjen, a suvozač i vozač nemaju klasičnu prepreku između kakvu inače viđamo u automobilima. Centralnim djelom dominira golemi zaslon s iDrive sustavom kojim se upravlja na već dobro poznati način unutar BMW-ovih vozila – pomoću kotačića i nekolicine tipki. Automobil posjeduje sve danas moderne tehnikalije, pa o njima nećemo trošiti riječi. Dizajn unutrašnjosti je moderan i neobičan, a pretinaca i polica (da, i3 doslovno ima plohe nalik policama) je dovoljno. Sjedala su udobna i oblikovana pomalo futuristički. Za upravljačem i3 djeluje odlično. Tomu u prilog ide visok položaj sjedenja, dobra preglednost, ali i dojam velikog prostora u unutrašnjosti. Ispod svega u podnožje i3 postavljene su litij-ionske baterije čija veća težina je kompenzirana već spomenutim lakim materijalima od kojih je cijeli automobil izrađen. Automobil teži tek nešto više od 1,2 tone, što je malo više nego što bi imao slični četiri metra dugi „obični“ automobil.

Strahovite performanse

Nakon razgledanja i3, vrijeme za vožnju. Elektromotor je vrlo jak (127 kW/170 KS) uz okretni moment od 250 Nm. Kada pritisnete papučicu akceleratora ubrzava kao da ste ispaljeni iz topa. Ako niste vozili neki snažniji sportski automobil, i3 će zasigurno biti automobil u kojem će te doživjeti do sada najveće sile ubrzanja. Već za svega 3,7 sekundi dostiže brzinu od 60 km/h, do „stotke“ stigne za 7,2 sekundi dok je maksimalna brzina limitirana na 150 km/h. Pogon je izravan, a elektromotor prenosi snagu na zadnje kotače bez promjene stupnjeva prijenosa. Tiha vožnja u kojoj samo čujemo strujanje guma i vjetra očarava. Mali i3 vozi, u slučaju našeg testnog primjerka na 19 inčnim kotačima, s time da su prednji poprilično tanki, 155/70 R 19, dok su straga nešto širi. Sve je ovo u službi što bolje autonomije koja je na našem testnom modelu bila oko 160 kilometara. Jesu li klasični automobili prošlost? Sigurno da još nisu, no jedno je jasno, električni automobili su budućnost. Ako ste još jedan od onih koji tvrde suprotno, jedna vožnja u i3, a koji je dostupan u AC Vuko će vas razuvjeriti.

          

Pin It

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675