| | | |

Vozili smo: Volkswagen Amarok Comfortline 3.0 TDI V6 4MOTION – vuk u janjećoj koži

Pin It

Volkswagen Amarok Comfortline 3.0 TDI V6 4MOTIONVolkswagen Amarok Comfortline 3.0 TDI V6 4MOTION

Sjeli smo za upravljač izuzetno moćnog Volkswagen Amaroka s 3.0 TDI V6 motorom i pogonom na sve kotače, a koji već i u najslabijoj izvedbi donosi i više no što tražimo

Volkswagen Amarok već je neko vrijeme na tržištu u svojoj blago osvježenoj inačici. Mnogi možda i ne znaju da je redizajn uopće bio, no Amarok svakako nije segment vozila koji prati sveopća populacija našeg tržišta. Međutim, oni koji prate i traže vozila kao što je Amarok to itekako znaju, a znaju da se od prilike unatrag nešto više od godine Amarok nudi i s moćnim V6 dizelašem. Upravo s ovom moćnom konjicom bio je opremljen naš testni Volkswagen Amarok Comfortline 3.0 TDI V6 4MOTION. Iako je riječ o najslabijem 3.0 TDI motoru koji dolazi s Amarokom, on je itekako moćan, zapravo moćniji od svega što možda i vidite u pick-up vozilima na našim cestama. Pravi vuk, što ujedno i označava naziv Amarok, a koji na prvu to nikako ne otkriva.

Robusno i radno

Krećemo od vanjskog izgleda Volkswagen Amarok Comfortline 3.0 TDI V6 4MOTION. Automobil je za naše prilike golem. Možda na nekom tržištu, kao primjerice onome SAD-a gdje su ova vozila puno češća pojava Amarok djeluje sasvim normalne veličine, no za naše prometnice on je ipak velik, golem. Duljina od preko 5,3 metara, širina od gotovo 2 metra, međuosovinski razmak od preko 3 metra i otvoreni tovarni prostor površine veće od 2,5 m2, masa od malo preko 2 tone. Sve ove brojke dat će vam lakšu vizualizaciju o kakvom je ovo moćnom stroju riječ. Jednom natovaren, Amarok može težiti i do gotovo 3 tone! Sve ove brojke toliko su velike da Volkswagen Amarok ulazi u gospodarski segment VW-a, a kako su upravo gospodarstvenici oni koji traže ovakvu vozilo, to nimalo niti ne čudi. Dakle, ako ste građevinar, poljoprivrednik, poduzetnik koji se bavim djelatnosti gdje treba vozilo za sve terene i prijevoz robe, Volkswagen Amarok je idealno vozilo. I dok će u poslu briljirati, njegov vanjski nastup također će ostati zamijećen, i to ne samo zbog dimenzija. Naime, iako su dimenzije prvo što će svatko zamijetiti, Volkswagen Amarok je u suštini vrlo lijepo dizajniran i osmišljen automobil. Vanjske linije očekivane su za Volkswagen, a dominiraju oštre linije i čisti dizajn bez previše detalja. Tovarni prostor prirodno se sljubljuje i djeluje skladno, a ne kao kakva „izraslina“ na mnogim drugim vozilima ovog tipa. Sve je robusno i stvoreno da traje, a kako je proizvođač predvidio kako će ovo vozilo biti izložen raznim, nimalo lijepim terenima i zadacima, govore i brojne zaštite, poput one zadnjeg branika, tovarnog prostora, blatobrana, pragova, itd. Unutrašnjost nastavlja ovu priču, a osim robusnosti i čvrstine, ona je slična bratskim modelima iz Volkswagena. Upravljač je isti kao na primjerice Golfu, kao i instrumentalna ploča, multimedija. Dojam da smo u znatno većem vozilo nego Golfu mijenjaju brojni pretinci i velika prostrana kabina. Pet putnika uključujući vozača ovdje će se smjestiti komotno, čak i na duža putovanja.

Snažno

Puno važnija priča od ljepote vanjštine i unutrašnjosti je motorizacija našeg testnog pick-upa. Volkswagen Amarok stigao nam je s 3-litrenim TDI motorom, već otprije poznat iz ovog giganta auto industrije. Već na prvu oduševljava uglađen i poprilično tih, milozvučan rad šestcilindraša. Sjedanjem za upravljač snage ovog motora postajete još svjesniji zahvaljujući visokom položaju sjedanja i osjećaja nadmoći. Ručni 6-stupanjski mjenjač zahtjeva nešto privikavanja jer omjeri su kratkog hoda kako bi omogućili prijevoz raznog tereta, a treba znati i regulirati snagu moćnog V6 motora. Svih 163 KS kojima Amarok raspolaže donose nevjerojatno dobar osjećaj u vožnji. Amarok vuče iz „podruma“, tj. od najnižih okretaja bez oklijevanja i osjećaja nedostatka snage. Pogon na sve kotače kojeg možete i birati tijekom vožnje donosi nekoliko opcija. Standardna postavka je pogon na stražnje kotače, potom imamo na sva 4 te pogon uz blokadu diferencijala u slučaju da treba nešto povući ili smo zapeli. Osim toga, tu je i poseban Off-road način koji se može aktivirati na bilo kojem načinu vožnje, a omogućava asistenciju pri vožnji van finih cesta. Upravo ove off road mogućnosti posebno su nas se dojmile i potrebno je posebno naglasiti kako će se Amarok jako dobro snaći van lijepog terena. Za kraj spomenimo i fer potrošnju koja se za ovako veliko i moćno vozilo kretala od oko 8 do 10 litara. Tu je i fer cijena od kakvih 311 tisuća kuna. Tražite li pick-up za svoj rad, ovo je možda idealan, a pogledati ga možete u salonu Remix Osijek.

Foto: Marin Režić

Pin It

Izbor urednika...

Test: Huawei Mate 20 Pro
Porsche među telefonima
Test: Adata XPG Gammix S11 480GB SSD
warp speed među SSD-ovima
Test: QBrick System One
prvi i zadnji kovčeg za alat koji ćete trebati
Test: Einhell VARRITO
jedan za sve
Test: Oral-B Genius 10000N
pametno pranje zubi

Traži... Pretraži CroPC

© 2006 - 2019. CroPC.net

ISSN: 1846-8675