| | | |

Test: Mercedes-Benz X 250 D Power 4MATIC – zvjezdani pick-up

Pin It

Dakle, evo prvog dojma za volanom Mercedes-Benz X 250 D Power 4MATIC – osjećat će te kao AmerikanacDakle, evo prvog dojma za volanom Mercedes-Benz X 250 D Power 4MATIC – osjećat će te kao Amerikanac

Sjeli smo za upravljač prvog pick-upa iz Mercedes-Benza, potpuno nove X klase, koja donosi dašak luksuza u ovaj „američki“ segment vozila

Pick-up vozila, ili po našem službenom prijevodu kamionet, većinom vežemo uz Sjedinjene Američke Države. Uredu, možda ova asocijacija nije za svakog, no za autora ovih redaka to je tako, a uvjeren sam i za svakoga tko je imao prilike kročiti na američko tlo. Naprosto, broj ovakvih vozila tamo je nemjerljivo veći nego u Europi, a svakako tome doprinosi i filmska industrija, jer probajte naći film u kojem nema niti jednog kadra u kojem je neki model pick-upa. Dakle, evo prvog dojma za volanom Mercedes-Benz X 250 D Power 4MATIC – osjećat će te kao Amerikanac. Međutim, upravo zahvaljujući Mercedes-Benz X klasi, ali i još nekim proizvođačima, pick-upovi polako postaju i sve popularniji na starom kontinentu.

Čisti premium

Mercedes-Benz X 250 D Power 4MATIC nastao je na osnovi suradnje između Mercedes-Benza i Renault-Nissan grupacije. Iako je nastao u suradnji s ovom velikom grupacijom, Mercedes-Benz X klasa je prvi premium pick-up koji kombinira najbolje od dva svijeta. Ako ste ikada imali prilike sjesti za upravljač nekog od pick-upova onda ste vidjeli kako su ova vozila izrađena robusno, predodređeno za posao i zadatke, ali bez nekog luksuza i premium osjećaja unutrašnjosti. Mercedes-Benz mijenja paradigmu i u ovoj segment kroči kao prvi pravi premium. Dakle, ako ste jedan od onih koji traže samo najbolje, luksuzno, onda je X klasa jedini izbor. Stava smo kako će upravo Mercedes-Benz učiniti ovakva vozila atraktivnim urbanim i obiteljskim automobilima. Pogled na papir otkriva kako našu testnu Mercedes-Benz X 250 D Power 4MATIC pokreće 2,3-litreni dizelski motor. Ovaj motor stiže iz Nissana, a Mercedes-Benz ga je doradio svojom elektronikom i ugradio u svoje vozilo. Motor raspolaže s više no dovoljnih 190 KS i velikih 450 Nm okretnog momenta. Uparen uz 7-stupanjski automatski mjenjač čine najbolji tandem za X klasu. Testirani model u 4Matic izvedbi donio je opcijski 4x4 pogon s mogućnošću zaključavanja stražnjeg diferencijala. Ovo će znati cijeniti oni koji potegnu neki teret i van asfalta, a mi smo se većinu vremena vozili s pogonom samo na stražnje kotače. Automatski mjenjač izvrsno odabire idealan stupanj, a kada krenemo ručno mijenjati brzine primjetno je kako ima određeni odmak od oko jedne sekunde, pa smo se ostavili ručnog „šaltanja“ i ostavili da automatika radi svoje.

Suverena vožnja

Vozili smo zaista puno SUV-ova, terenaca, limuzina raznih veličina, ali ništa se ne može mjeriti s osjećajem za upravljačem Mercedes-Benz X 250 D Power 4MATIC. Svojim dimenzijama od 5.340 mm spada u red najduljih pick-up modela na tržištu, a i visinom premašuje sve što smo do sada viđali. Za lakšu vizualizaciju, većina automobila s kojima smo se mimoišli u prometu bila je visinom do sredine vrata X klase, a manje automobile smo i dužinom premašivali za 50%. Kada ste za upravljačem ovakvog gorostasa imate poseban osjećaj nadmoći, a uz to osjećali smo se kao Amerikanci :). Pogledi su se jednostavno lijepili sa svih strana, a tome osim impozantne veličine doprinosi i izvrstan dizajn automobila. On je miks poznatih Mercedesovih linija. S prednje strane podsjeća na GLE, s boka je jedinstven sebi, a stražnja strana unatoč tovarnom prostoru djeluje skladno i primjereno. LED svjetla i golemi 18-colni kotači samo upotpunjuju priču. Unutrašnjost nastavlja jednako osvajati zahvaljujući visokoj kvaliteti izrade, te poznati Mercedesovim rješenjima (poput multimedije, infotainmenta i kontrola). Posebno korisna, praktična i zapravo neophodna pokazala nam se kamera koja donosi pogled u 360 stupnjeva. Unutrašnjost nudi pregršt mjesta i za dulja putovanja, no ljudi koji kupuju ovakav automobil najviše pažnje pridodaju tovarnom prostoru i njegovim dimenzijama. X klasa osim svojih 2,5 m2 tovarnog prostora, hvali se i nosivosti koja iznosi preko 1 tone. U prijevodu, bez problema će povesti euro-paletu što god imali na njoj. Mercedes-Benz X 250 D Power 4MATIC prvi je pick-up koji je autor ovih redaka imao na dužem testu od jedne probne vožnje, a tako sam dobio priliku i vidjeti kako je to voziti i snalaziti se svakodnevno s ovakvim gorostasom. Najvažniji savjet je da svakako morate voditi računa o veličini, jer za ovakvo vozilo treba mjesta, kako za parking, tako i za vožnju u gradu. Cijena starta od nešto preko 275.000 kuna, dok se cijena od oko 400.000 kuna našla za testni model. Netko će reći puno, ali ne treba zaboraviti da je ovo pick-up s trokrakom zvijezdom. Za one koji traže još više, možemo najaviti kako krajem godine stiže i model s V6 motorom koji će imati još upečatljiviji nastup. Stoga jedva čekamo vidjeti i njega.

Foto: Marin Režić, EOS M

Pin It

Izbor urednika...

Test: Huawei Mate 20 Pro
Porsche među telefonima
Test: Adata XPG Gammix S11 480GB SSD
warp speed među SSD-ovima
Test: QBrick System One
prvi i zadnji kovčeg za alat koji ćete trebati
Test: Einhell VARRITO
jedan za sve
Test: Oral-B Genius 10000N
pametno pranje zubi

Traži... Pretraži CroPC

© 2006 - 2019. CroPC.net

ISSN: 1846-8675