| | | |

powered_by_lenovo_2020 Test: Škoda Kodiaq 2.0 TDI 4X4 DSG – Škodin velikan - CroPC.net

Test: Škoda Kodiaq 2.0 TDI 4X4 DSG – Škodin velikan

Pin It

I što kupci traže, to Škoda i ponudi – Kodiaq je tuI što kupci traže, to Škoda i ponudi – Kodiaq je tu

Sjeli smo za upravljač najvećeg Škodinog SUV-a, modela Kodiaq koji opremljen moćnim dizelom, automatskim mjenjačem i pogonom na sve kotače doima se poput tvrđave na kotačima

Ekspanzija SUV modela uzela je maha, a prodajni rezultati SUV-a i općenito potražnja za njima ne jenjava već godinama. Tolika popularnost SUV-ovima gotovo je istisnula s tržišta nekada popularne monovolumene, a kada bolje razmislimo, nismo sigurni ni kako će se još uvijek koliko-toliko traženi karavani snaći, posebice na našem tržištu. Kako bi zadovoljili tržišne potrebe, gotovo svaki proizvođač u svojoj ponudi modela nudi barem jedan SUV model. Škoda je na tržištu SUV-a prisutna već dugo sa svojim modelom Yeti, a koji će uskoro biti zamijenjen novim modelom sličnih gabarita. Međutim, koliko god Yeti bio simpatičan i dovoljno ambiciozan SUV, tržište traži nešto više, nešto veće, nešto moćnije. I što kupci traže, to Škoda i ponudi – Kodiaq je tu.

Uvjerljiv nastup
Škoda Kodiaq na test nam je stigla u gotovo svome najboljem izdanju, a svi oni malo upućeni znat će iščitati o čemu se radi samo iz sljedećih oznaka 2.0 TDI 4X4 DSG. No, krenimo od izgleda. SUV se doima poput kakve tvrđave, a tomu u prilog idu i dimenzije koje mjere u dužinu 470, širinu 180 i u visinu 166 cm. Dodajmo tomu i masu vozila od nešto preko 1,7 tona i dojam veličine bit će potpun. Dakle, Škoda Kodiaq pravi je komad vozila u svakom pogledu. Gledate li ga sprijeda zbog veličine i pomalo sportsko-agresivnih linija osjećat ćete strahopoštovanje, s boka su vidljive skladne linije koje otkrivaju veličinu ovog vozila, a stražnji kraj nastavlja se vizualno na model Superb što u konačnici izgleda – fantastično. Definitivno i bez previše razmišljanja Škoda Kodiaq jedan nam je od izgledom najpotpunijih SUV-ova uopće. Naplatci na testnom modelu stižu u 18 inča, no mogu biti i veći 19-inčni. Potpuna LED svjetala postavljena su svugdje – od prednjih do stražnjih svjetala, pa do unutrašnjosti. Otvaranjem vrata vidimo prvu „pametnu stvarčicu“ iz Škodine tvornice ideja – zaštitu ruba vrata koja se uvlači i izvlači kako vrata otvaramo, odnosno zatvaramo. Također, vozač i suvozač će u vratima pronaći i kišobrane. Jednostavno, praktično i izvrsno! Kada smo kod tih „pametnih detalja“ u prtljažniku je tako moguće otkvačit svjetlo i upotrijebiti ga kao ručnu svjetiljku. Unutrašnjost je baš onakva kako smo si ju i zamislili – velika i prostrana. Minimalistički uređena unutrašnjost kvalitetno i robusno je izrađena. Materijali pod prstima djeluju kvalitetno i da će takvi ostati i nakon dugo godina. Prostora u kabini ne nedostaje. Za lakšu vizualizaciju, ako ste ikada sjedili u prostranom Superbu, dodajte tomu još više prostora ako možete. Sjedili naprijed, natrag ili čak u trećem redu sjedala kojim je bio opremljen naš model – mjesta uvijek ima na pretek. Prtljažnik je očekivano prostran, a polaganjem sjedala nudi nestvarnih 2065 litara. Izuzetno nas se dojimo središnji informativni sustav koji je također jedan od najbolje izvedenih na tržištu, a Škoda ga dijeli sa bratksim VW-om i Seatom.  Od tehnologija – tu je sve što danas možete poželjeti, a Škoda Kodiaq kadra je i sama voziti, tj. pratiti linije i upravljati upravljačem, kočnicom i gasom.

TDI i DSG
Škoda Kodiaq ispod haube otkrila nam je 150 KS snažan 2-litreni TDI. Motor već dobro poznat i dorađen u VW koncernu ovdje je kao pun pogodak. Uparen s očekivano fantastičnim DSG mjenjačem s dvije spojke Kodiaq sasvim solidno povuče već od starta. Tome u prilog idu i brojke. Do stotke se stiže za kratkih 10,2 sekunde, a pojuriti se može i znatno brže nego zakon dopušta, sve do 194 km/h. Potrošnja u prosjeku broji oko 6 litara, što je za automobil ovakve veličine i više no dobar rezultat. Ako ste baš štedljiv vozač, na otvorenoj cesti možete postići i brojku oko 5 litara, a u gradu naravno ona će biti nešto viša. Bez DSG-a teško bismo mogli zamisliti automobil ovakvih gabarita, stoga svakako ga preporučujemo, kao i 2-litreni dizelaš koji možete izabrati i u snažnijoj izvedbi sa 190 KS, no i naš testni je više no dovoljan.  Sagledamo li sve skupa, Škoda je napravila školski dobar posao, a zasigurno će to cijeniti i kupci. Ovakav Kodiaq košta gotovo 330.000 kuna, međutim osnovni dizelaš tu je već za nešto ispod 240.000 kuna, dok je benzinska varijanta dostupna nešto ispod 180.000 kuna. Međutim, Škoda Kodiaq 2.0 TDI 4X4 DSG kao naša na testu može uz bok stati svim razvikanim premium modelima bez imalo zadrške.

Tekst i foto: Marin Režić, mag.ing.el. / Canon EOS M

Pin It

Izbor urednika...

Test: Huawei Mate 20 Pro
Porsche među telefonima
Test: Adata XPG Gammix S11 480GB SSD
warp speed među SSD-ovima
Test: QBrick System One
prvi i zadnji kovčeg za alat koji ćete trebati
Test: Einhell VARRITO
jedan za sve
Test: Oral-B Genius 10000N
pametno pranje zubi
View this post on Instagram

A post shared by CroPC.net (@tehnologija) on

Traži... Pretraži CroPC

© 2006 - 2019. CroPC.net

ISSN: 1846-8675