| | | |

powered_by_lenovo_2020 Test: Suzuki SX4 S-Cross 1.0 Boosterjet – nova i bolja priča - CroPC.net

Test: Suzuki SX4 S-Cross 1.0 Boosterjet – nova i bolja priča

Nakon nešto više od dvije godine evo nas već za upravljačem novog modela, kojeg i ovog puta pokreće bazni „benzinac“

Proteklih dana na testu smo imali novi Suzuki SX4 S-Cross 1.0 Boosterjet – novi model već popularnog SX4 S-Cross koji nas je više no ugodno iznenadio novostima koje donosi

Suzuki SX4 S-Cross imali smo prilike prvi put upoznati još prije kakvih dvije godine. Tada novi model isprobali smo s 1,6-litrenim benzinskim motorom koji nas, ruku na srce, nije baš oduševio. Motor je jednostavno bio trom, a zabava za upravljačem tada je bila samo puka želja. Nakon nešto više od dvije godine evo nas već za upravljačem novog modela, kojeg i ovog puta pokreće bazni „benzinac“. Međutim, ovog puta to je 1,0-litreni „turbak“ snage 112 KS, koji iako nosi manje „konja“, donosi puno, puno više zabave!

Dobrodošlo osvježenje
Suzuki SX4 S-Cross na tržištu je u današnjoj formi tek kakvih 3 godine i već je došao do svoje druge generacije. Novost je da s drugom generacijom modela SX4 S-Cross, stari i po našim cestama često viđen SX4 odlazi u mirovinu, a na njegovu mjesto dolazi upravo testiranje SX4 S-Cross. Iako se do nedavno mogao kupiti još i stari SX4, s dolaskom S-Cross njegova prodaja imala je sve manje smisla, a to je potvrdila i nova generacija SX4 S-Cross koja ga je u potpunosti istisnula. Dakle,vratimo se na novi SX4 S-Cross 1.0 Boosterjet. Iako je riječ o novoj generaciji, u pogledu vanjštine mi bismo ga prije ocijenili kao kakvo osvježenje ili facelift jer jednostavno – količina novosti je premalena, bar gledano golim okom. Stražnja strana, pa i bočna gotovo su u potpunosti iste kao na prošlom modelu, dok je prednja strana u potpunosti nova. Prednji kraj izgleda odlično i znatno se bolje slaže s ostatkom automobila no što je to bio slučaj kod prošlog modela. Cjelokupan izgled automobila izgleda sasvim solidno i zasigurno će kod većine kupaca naići na pozitivan odjek. Iz naše perspektive Suzuki će te prije kupiti zdravim razumom nego pukim emocijama, stoga oko izgleda nema previše smisla raspravljati. Ako je vanjština tek malo izgledom promijenjena, onda unutrašnjost nije niti malo! Naime, unutrašnjost u potpunosti izgleda kao na prošlom modelu, no uz daleko bolje materijale. Končano imamo nešto mekših i na opip ruke finijih materijala, što će svi oni koji su naviknuli na unutrašnjost europskih automobila, sada cijeniti i kod japanskih. Infotainment sustav je onaj osnovni uz radio, USB i CD čitatč i to je u konačnici to, za sve ostale želje potrebno je pogledati u dodatnu opremu. Dok je osnovna oprema više-manje očekivana, SX4 S-Cross sigurno neočekivano oduševljava u pogledu prostranosti. U kabini će se ugodno smjestiti pet odraslih putnika, a prtljažnik je moguće proširiti polaganjem zadnjih sjedala.

Sličan, a posve drugačiji
Ako ste čitajući ovaj osvrt zapitali se – što je novo na SX4 S-Cross? – sada dolazimo do tog dijela. Naime, iako su stari i novi SX4 S-Cross izgledom vrlo slični, voznim osobinama su dijametralno suprotni! Toliko suprotni da kao da uopće nemaju veze jedan s drugim. Naime, već nakon prvih kilometara SX4 S-Cross 1.0 Boosterjet razvukao nam je osmjeh na licu od uha do uha. Ovaj trocilindraš vozi se kao neki znatno (duplo?) snažniji motor. Vrti se visoko (obrtomjer broji do 8.000 okretaja u minuti), među ubrzanja su fantastična, a potrošnja nikad niža! Stava smo da je tržište automobila s turbo benzinskim motorima konačno zaustavilo stigmu kako samo dizel može biti štedljiv. Naime, za vrijeme testa koji se sastojao od najviše dinamične vožnje po gradu i van njega, potrošnja je uvijek bila ispod 6 litara! Osjećaj za upravljačem znatno je drugačiji, a upravljanje je preciznije no što je to bio slučaj s prošlim modelom. Mjenjač je također precizniji i jednostavno bolji. Upravo zbog svega navedenog novi model s ponosom može nositi etiketu novog, jer ovog puta zaista izgled može zavarati. Iako je dostupan i snažniji benzinski agregat obujma 1,4 litre, stava smo da je za 90% vozača upravo ovaj 1,0-litreni više no dovoljan. Početna cijena starta s iznosom nešto iznad 116.000 kuna, što je za crossover kao SX4 S-Cross sasvim očekivano i fer. Za one koji žele više, SX4 S-Cross je dostupan i sa pogonom na sve kotače, a od dodatne opreme tu je gro hi-tech gadgeta. Za one koji ipak traže dizelaša, on je dostupan u staroj izvedbi agregata obujma 1,6 litara.

Pin It

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675