| | | |

powered_by_lenovo_2020 Test: Volkswagen Transporter 2.0 TDI - popularni 'kombi' postao je još bolji - CroPC.net

Test: Volkswagen Transporter 2.0 TDI - popularni 'kombi' postao je još bolji

Koliko ga često vidimo na cesti, pomislimo da nema gotovo niti jedne tvrtke, obrta ili kakvog majstora koji nema Volkswagen Transporter

Sjeli smo za upravljač sinonima za naziv 'kombi', popularnog Volkswagen Transportera koji smo provozali u aktualnoj šestoj generaciji oznake T6

Koliko ga često vidimo na cesti, pomislimo da nema gotovo niti jedne tvrtke, obrta ili kakvog majstora koji nema Volkswagen Transporter. Jedan od najdugovječnijih modela iz Volkswagena, ali i vozila današnjice uopće, Volkswagen Transporter, dogurao je do svoje šeste generacije. Transporter se proizvodi od 1950. godine, a u periodu od 66 godina dogurao je tek do šeste generacije! Ovo već dovoljno govori da se pri planiranju svake nove generacije malo toga prepušta slučaju, jer ipak svaku smo generaciju gledali na tržištu dulje od desetljeća. Gotovo od prve do danas aktualne šeste generacije, Volkswagen Transporter zadržao je svoju formu koja je i danas nadaleko prepoznatljiva.

Jedan jedini 'kombi'
Za Volkswagen Transporter često čujemo sinonim kombi. Ova skraćenica nastala je kao epitet zaista širokoj lepezi mogućnosti koju Volkswagen Transporter nudi. Osim što nudi brojne mogućnosti, Transporter je dostupan i u gotovo neprebrojivim varijantama. Od onih koje nominalno nudi Volkswagen, pa do brojnih koje nude treći proizvođači, a koji Transporteru daju dodatne mogućnosti, dodatne namjene. Mi smo dobili priliku (i objeručke ju prihvatili) sjesti u inačicu Volkswagen Transportera sa tri sjedala sprijeda i tovarnim prostorom straga. Dakako, riječ je o furgon inačici koja je i najčešće izbor tvrtki. Pa stavimo se u „kožu“ majstora i krenimo od onoga što je svakom od njih gotovo najbitnije – tovarnog prostora. Tovarnom prostoru pristupa se pomoću bočnih kliznih vrata ili stražnjih podiznih, a u unutrašnjosti Transporter nudi smještaj od 9,3 kubnih metara! Osim pozamašnog prostora za teret, valja spomenuti i ukupnu dužinu tovarnog prostora od 2,57 metara, dok je maksimalna tovarna masa nešto više od 1,3 tone! Ovo su brojke koje će zasigurno zadovoljiti većinu potreba poslovnih korisnika koji se bave raznim djelatnostima, i na ovome području Volkswagen Transporter pridobiti će sigurno velike simpatije. U putničkom djelu Transportera, koji je odvojen od tovarnog fizičkom preprekom, ugodno se može smjestiti troje putnika. Unutrašnjost odiše Volkswagenovim štihom, a to se ponajprije očituje po upravljaču koji je poznat iz brojnih drugih modela, kontrole klima uređaja koje su također prepoznatljive iz drugih modela, dok se ostatak unutrašnjosti čini smislen tako da već nakon nekoliko kilometara sve nam se čini poznato, intuitivno. Za upravljačem smo imali najosnovniji model, kojeg obilježava maksimalna rudimentarnost. Ako se pitate do koje mjere može ona ići, pa spomenimo da je ovaj model lišen svakog luksuza. Otvaranje prozora pomoću ručice, nedostatak daljinskog i centralnog (!) zaključavanja, nedostatak električnog podešavanja retrovizora, samo su neki od detalja. Iako se ovo može uzeti sa onom iz naroda – ako nečeg nema, nema niti briga – ipak smatramo da su neke stvari mogle biti dio standarda, posebice centralno zaključavanje bez kojeg svaka od četiri vrata na Transporteru morate ručno zaključavati/otključavati. Da ne bi bilo zabune, ovo je ipak osnovni model, a ono što sve Transporter može ponuditi u svojoj najjačoj izvedbi ne bi posramilo niti luksuzne limuzine. Tako se na popisu dodatne opreme nude brojni sustavi zabave i funkcionalnosti, poput električnog otvaranja bočnih vrata, sustava grijanja kabine u mirovanju, sustava povezivanja sa pametnim telefonima, itd. Poanata je jasna, u osnovnoj varijanti Volkswagen Transporter dobiti ćete u zaista rudimentarnom izdanju, stoga valja uzeti nešto i dodatne opreme.

Robusno i dugovječno
S obzirom na činjenicu da Volkswagen s novim modelom Transportera ide tek po desetljeću i više godina, neke stvari ipak moraju biti odrađene kako bi izgurale period do dolaska novog modela. Tako je unutrašnjost izuzetno robusna i spremna podnijeti svakojake situacije, a njeno održavanje biti će jednostavno, brzo i učinkovito. Jednaku razinu robusnosti prati i tovarni prostor, a sve ovo ima za zadaću osigurati dugovječnost modela. Vanjština s boka nudi malo toga novoga i lako ju je povezati sa prijašnjim modelom, a i zadnji kraj za mnoge će biti uvelike sličan prošlom modelu, tek različit po oštrijim linijama i stiliziranim svjetlima. Međutim, najveći pomak u dizajnerskom smjeru vidljiv je na prednjoj strani koja prati ostatak game iz Volkswagen. Sve skupa djeluje izuzetno skladno, moderno i – za vozače Volkswagenovski prepoznatljivo. U globalu, nama se sviđa, a uvjereni smo da će i mnogima T6 biti pogođen po pitanju izgleda.

TDI za snagu i malu potrošnju
Volkswagen Transporter vozili smo u kombinaciji s 2.0 TDI motorom snage 84 KS. Ovo je najslabiji motor u ponudi, a bez obzira na to, čini se sasvim solidan za svakodnevne zadatke i vožnju. Dvolitreni dizelaš je ujedno i jedini motor koji se nudi uz novi Transporter T6, a na raspolaganju je u varijantama od 84 do vrtoglavih 204 KS! Start-stop sustav tu je kao standard, svi motori zadovoljavaju Euro 5 ili Euro 6 norme, a u vožnji iznimno je uglađen, pa čak i u osnovnoj varijanti sa 84 KS spreman potentno povući. Naš model stigao nam je sa 5-stupanjskim ručnim mjenjačem, a u ponudi su i 6-stupanjski te DSG. Potrošnja nominalno iznosi preko 6 litara, a ako ste kao i mi vični štedljivoj vožnji, brojka i od 5 litara može se bez većih poteškoća lako postići (naravno u situaciji kada nemate tereta). Cijena? Početni model kakav je i naš nudi se za kakvih 193.000 kuna, a ovisno o modelu i izvedbi ova cijena može i višestruko rasti. Poželite li i sami isprobati novi Volkswagen Transporter 2.0 TDI, upravo takav čeka vas u autosalonu Remix Osijek ili kod drugih Volkswagen trgovaca.

Foto: Marin Režić uz Sony a6000

Pin It

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675