| | | | |

Vozili smo: Mercedes-Benz EQV 300 – električni kombi za najbolje

Vozili smo: Mercedes-Benz EQV 300 – električni kombi za najbolje
Vozili smo: Mercedes-Benz EQV 300 – električni kombi za najbolje
Vozili smo: Mercedes-Benz EQV 300 – električni kombi za najbolje

Mercedes-Benz poprilično je agresivno pristupio elektrifikaciji svojih modela, jedan od posljednjih u nizu, a koji smo dobili priliku i voziti je električna V klasa, koja sada nosi naziv EQV

Iako se činilo kako Mercedes-Benz kasni u električnoj utrci, prema najavama i onome što već sada vidimo, jasno je kako je njemački premium proizvođač itekako uhvatio priključak. Novi električni modeli s trokrakom zvijezdom najavljuju se gotovo svakog mjeseca, i kako stvari stoje izvjesno je kako ćemo svaku Mercedes-Benz klasu imati i u električnoj izvedbi. Dok s nestrpljenjem čekamo sve te modele, mi smo dobili priliku sjesti za upravljač električne V klase. Kako Mercedes-Benz električni modeli nose prefiks EQ, tako i električna V klasa nosi ime EQV.

Luksuz na maksimum

Mercedes-Benz V klasa posebna je sama po sebi. Ako ste ju imali prilike voziti znate da je riječ o vjerojatno jednom od najluksuznijih kombija na tržištu. Kako „kombi“ u svijetu premiuma zvuči pomalo pogrdno, često će te čuti kako V klasa nije kombi, nego shuttle. Dobro, s obzirom na razinu opreme i dojma za upravljačem, nije niti daleko od nekog šatla. No, kako god ga zvali, jasno je o kojem je vozilu riječ. Mercedes-Benz EQV zrači luksuzom. Mercedesove karakteristične linije prepoznatljive su i izdaleka, a nema dvojbe kako je ovo je ovo uvjerljivo jedan od najljepših i najprivlačnijih kombija na tržištu. Sprijeda dominira velika maska povezana s farovima te sportski oblikovana maska i usisnici zraka. Bočne linije nastavljaju taj sportski stih štih, dok zatamnjena stakla podižu ekskluzivnost. Stražnjim krajem dominira velika kromirana letvica te nastavak zatamnjenih stakala. Sva svjetla izvedena su u LED tehnici, a donose prepoznatljiv Mercedes-Benz potpis. Aluminijski naplatci oblikovani za što bolju aerodinamiku, točka su na „i“ za odličan sveukupni dojam. Iako je pogonjen strujom, Mercedes-Benz EQV ne razlikuje se od svoje tradicionalne braće, a tek vješto oko uočit će EQV oznake koje otkrivaju da je ovdje ispod poklopca motora ipak 'strujić'. Otvaranjem vrata nastavlja se luksuzna vanjština. U unutrašnjosti prevladavaju premium materijali poput kože, aluminija te na opip finih materijali. Sve skupa djeluje zaista elegantno. Zanimljivo kako se Mercedes-Benz nije odlučio na potpunu digitalizaciju unutrašnjosti, pa je tako kokpit i dalje klasičan uz veliki zaslon između kazaljki. Središnji zaslon primjere je veličine, a donosi broje stavke koje danas vozači žele – navigacija, digitalni radio, povezivanje na Internet, povezivanje s telefonom, multimedija, itd. Voziti i biti vožen u Mercedes-Benz EQV pruža baš onakav osjećaj kakav i očekujete od jednog Mercedes-Benza – luksuzan. Otvaranje vrata i prtljažnika na tipku, odlična izolacija buke, pregršt prostora i pretinaca, udobna sjedala, sve to stoji u službi luksuza kojeg jedan kombi može pružiti.

Struja je in

Autoindustrija krenula je strujnim putem. Neminovan je to bio iskorak jer motori s unutarnjim izgaranjem vladaju već više od 100 godina, i definitivno je vrijeme za elektrifikaciju. S razvojem tehnologije i sve većim brojem modela elektrifikacija će tek dobiti na zamahu. Mercedes-Benz EQV je jedan od pionira u svome segmentu i definitivno će biti dobro prihvaćen. Naime, EQV je jedan od prvih električnih kombija za prijevoz putnika. Segment je to koji je itekako tražen u turističkom i prijevozničkom sektoru. Svaki hotel koji drži do sebe ima barem jedan shuttle za prijevoz putnika, a taksisti i drugi prijevoznici su također tu. U manjem broju za ovakva se vozila odlučuju privatni kupci. Prednost Mercedes-Benz EQV nad ostalima je očigledna – užitak vožnje nemjerljiv je s klasičnim modelima. Elektromotor pruža respektabilnih 204 KS te 362 Nm okretnog momenta dostupnog od samog starta. EQV vozi se ugodno, iako je kadar i sportski potegnuti, zapravo najbolje mu paše krstarenje do kakvih 100 km/h. U tom rasponu uživat će te u tišini vožnje, snažnim osjećajem ubrzanja pri stiskanju papučice gasa, a i doseg s baterijama bit će u okvirima tvorničkih deklaracija. Konkretno naš je doseg bio oko 300 km. Za kraj ostaje cijena. Ona je zapravo jedina prepreka za mnoge koji bi odmah posegnuli za jednim Mercedes-Benz EQV. Naš testni model uz dodatnu opremu i sva porezna davanja košta gotovo 704.000 kuna. To je već iznos, kako smo i u naslovu rekli – za najbolje.

Pin It

Recenzije

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675