| | | | |

powered_by_lenovo_2020 Vozili smo: Škoda Octavia Combi Style 2.0 TDI – Čehinja opet osvaja - CroPC.net

Vozili smo: Škoda Octavia Combi Style 2.0 TDI – Čehinja opet osvaja

Škoda Octavia Combi Style 2.0 TDI
Škoda Octavia Combi Style 2.0 TDI
Škoda Octavia Combi Style 2.0 TDI

Škoda Octavia jedan je od najpoželjnijih automobila na našem tržištu, a tome u prilog idu i prodajne brojke, s novim modelom sigurni smo da će takav status popularna Čehinja imati i u budućnosti

Škoda Octavia jedan je od onih automobila za kojeg svi imaju riječi hvale. Sretnete li vlasnika Škode Octavia vjerojatno će biti pun hvale za svoj automobil i često onaj koji jednom postane vlasnike Škode, to ostaje i u budućnosti. Obiteljima pruža puno mjesta i poslovično odličnu Volkswagenovu tehnologiju uz pristupačniju cijenu. Octavia je s druge strane i vrlo često viđana kao poslovni automobil, gdje opet imamo oduševljene zaposlenike kojima nije problem prevaliti i tisuće kilometara mjesečno s ovom limuzinom. No, iako je uvijek bila poželjna, Octavia nekako nije bila toliko izgledom atraktivna, međutim to se sada radikalno mijenja.

Wow izgled

Nova Škoda Octavia donosi toliko novosti da je poveznicu sa starim modelom teško uopće i pronaći. Priču ćemo krenuti od novog, upečatljivog i istinski privlačnog izgleda. Zadnja Octavia koju smo imali na testu prije točno dvije godine karakterizirala su razlomljena prednja svjetla i pomalo generički izgled koji je bio daleko od atraktivnosti. Iako je i prošla generacija imala brojne kvalitete, izgled joj nije bio jedan od aduta. S novim modelom, kojeg smo provozali u karavanskom izdanju, priča je totalno drugačija. Pogledi su se samo osvrtali na našu testnu Octaviju, a zainteresirani prolaznici su nas čak i priupitali o kojem je modelu riječ. Moramo priznati da je prošlo već duže od kada smo doživjeli ovakvu reakciju prolaznika na automobil koji imamo na testu. Na novoj Octaviji je sve potpuno novo. Nova su atraktivna Matrix LED svijetla, nova je bočna linija s dinamičnim urezima, novi je stražnji kraj s razvučenim LED svjetlima, nova je krovna linija. Jednostavno, sve je novo! Dodatnu atraktivnost našem modelu dala je i upečatljiva plava boja, koja usput rečeno ovo autu izvrsno leži. Dodajmo nešto kroma i privlačne naplatke – i imamo Octaviju kako bi svatko poželio. Ako ste pomislili da je s vanjštinom završio „wow“ efekt – varate se. Unutrašnjost samo nastavlja podizati dojam svih o novoj Octaviji. Jednako kao i vanjština, unutrašnjost također donosi temeljite promjene koje s prošlim modelima nema poveznice. Unutrašnjost je futuristička uz digitalni kokpit i golemi centralni zaslon dijagonale 10 inča. Futurističkom dojmu pridonosi i zanimljiv upravljač s dva kraka. Središnji greben lišen je svih gumbića, osim osnovnih, a s kojima nakon pritiskanja opet daljnje podešavanje nastavljamo na zaslonu. Dakle, era zaslona i dodira zahvatila je i novu Škodu Octaviju. Centralni zaslon nudi sijaset mogućnosti koje danas tražimo u automobilu. Od navigacije, povezivanja s telefonom (Apple CarPlay, Android Auto, MirrorLink), napredne multimedije, kontrole vozila,… Virtualni kokpit kao nastavak priče jedan je od najboljih na tržištu, no to i ne čudi jer Škoda na raspolaganju ima znanje iz matičnog VW-a. Od tehnoloških novotarija, Octavia na raspolaganju nam nudi sve što bismo poželjeli, poput nadzora vozila ispred nas i automatskog kočenja, nadzora traka vožnje, komfornog ulaza i paljenja vozila bez ključa, automatsko zatamnjivanje zrcala, Matrix LED svjetala koja prate promet, itd. Sve ono što bismo vezali za neku višu klasu automobila, Octavia ima. Osim tehnologije i privlačnog izgleda, unutrašnjost Octavije odlikuje i dobro poznata prostranost. Mjesta ovdje neće nedostajati, a vrhunac prostranosti je golemi prtljažnik kapaciteta od 640, pa sve do 1.700 litara. Sitnice koje život čine lakšim dakako su tu (poput strugalice za led u poklopcu spremnika goriva).

2.0 TDI kao baza

Ako je netko pomislio kako je dizelašima došao kraj, zasigurno se prevario. Većina europskih proizvođača i dalje nudi i razvija dizelaše, a ono što viđamo da su od njih odustali oni koji ih zapravo nikad nisu niti imali (većinom dalekoistočni proizvođači koji su posuđivali motore od dugih proizvođača). Stoga, za sve naše vozače, ali i europske, gdje je dizelski pogon i dalje privlačan zbog svojih prednosti u vidu potrošnje i snage, dobra je vijest kako se Škoda Octavia nudi s dizelom obujma 2 litre. Prijašnji 1,6-litreni dizelaš zamijenio je početni 2-litreni snage 115 KS, a kojeg smo upravo imali i mi na testu. 2.0 TDI kao magična oznaka na ovim prostorima omogućava testnom modelu solidna ubrzanja i fantastične kruzerske mogućnosti uz nisku potrošnju i razinu CO2 od 93 grama po kilometru. Potrošnja je u normalnim uvjetima oko 5 litara, a pri 120 km/h motor se vrti na brodskih oko 2.000 okretaja. Ovo znači da je Octavia dizajnirana kao izvrstan dugoprugaš. Buka u vozilu je na prihvatljivoj razini, čak i pri većim brzinama. Za kraj ostavljamo cijenu. Ona se za naš testni model zaustavila na nešto iznad 217.000 kuna. Iako će te možda na prvu burno reagirati, valja znati kako današnja Octavija nudi hrpu opreme, naprednu tehnologiju i izvrsnu motorizaciju, stoga lako pronalazimo opravdanje za svaku kunu. Uvjereni smo da će to pokazati i prodajne brojke te status koji popularna Čehinja uživa na našem tržištu.

Foto / Test: Marin Režić
Pin It

Recenzije

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675