| | | | |

powered_by_lenovo_2020 Vozili smo: BMW 320d (G20) – živio novi kralj - CroPC.net

Vozili smo: BMW 320d (G20) – živio novi kralj

BMW 320d (G20)

Sjeli smo za upravljač novog BMW serije 3 u najprivlačnijoj, već pomalo i kultnoj izvedbi 320d koja oduševljava performansama, voznim osobinama, ali i niskom potrošnjom

Još od kada je predstavljena davne 1975. godine, BMW serija 3 predstavlja jedan od najpoželjnijih automobila uopće. Sigurni smo da nema vozača koji nije pogledao BMW-ovu seriju 3 i poželio si upravo jednu za sebe. Da je tomu tako potvrđuju nam i prodajne brojke u cijelom svijetu, ali i na našem tržištu. Pored novih, serija 3 izuzetno je tražen i kao rabljeni model, a na našem tržištu redovito je u vrhu liste modela koji se najviše uvoze. Pored prve generacije koja je kolekcionarski raritet, sve druge generacije gotovo redovito možete vidjeti na našim cestama, a najnoviju generaciju među njima, onu oznake G20, dobili smo na test od AC Vuko.

Slično, ali novo

Uobičajeno, naš osvrt krećemo od vanjštine. BMW nikada sa svojim dizajnom nije razočara. Iako neki modeli, poput najnovije serije 7 izgledaju pomalo kontroverzno zbog prevelikih „bubrega“, sve modele koje BMW dizajnira tržište dobro prihvaća. To će nesumnjivo biti i s novom serijom 3. Vanjskim dimenzijama model je gotovo identičan prošlom modelu, i danas vrlo poželjnom F30, a bočna silueta gotovo je ista. Prednji kraj temeljito redizajniran, a s njim u povijest su otišli čuveni „Angel Eyes“ krugovi. Dugogodišnji zaštitni znak BMW-a netko je odlučio ukloniti te umjesto njih postaviti novi svjetlosni potpis. Moramo priznati da nam je malo žao, a zasigurno nismo jedini jer već sada na tržištu se mogu naći kitovi za njihovo vraćanje, no da nema zabune G20 izgleda vraški dobro. Kad smo kod svjetala spomenimo da stižu u potpunoj LED varijanti, a dostupna su i kao laser. Sportski agresivan prednji kraj, skladna silueta i privlačan stražnji kraj, odlike su koje krase novu tricu.  U bijeloj boji koja posebno ističe kontrastne crne umetke, G20 izgleda pogođeno. Bez obzira bili vi ljubitelj bavarskog proizvođača ili ne, pogled će vam se jednostavno okrenuti za novim BMW-om serije 3.

Digitalizacija

Otvaranjem vrata dočekuje nas potpuno nova unutrašnjost koju je BMW kreirao na tragu potpuno nove serije 8. Moramo priznati kako je interijer zapravo najveće iznenađenje i poveznicu s bilo kojim ranijim modelom serije 3 teško je naći. No dobro, postoji jedna poveznica, a to je orijentiranost ka vozaču, no sve drugo u smislu dizajna i koncepcije je novo. Novi virtualni kokpit, novi iDrive sustav i golemi zaslon osjetljiv na dodir, glasovne kontrole, povezanost na Internet, navigacija, multimedija, telefon. BMW-ova serija 3 oduvijek je nudila sve ono što tehnologija danas omogućava, pa iznimka nije niti novi G20. Moramo priznati da nakon što smo sjeli iz F30 u G20, rukovanje novim infotainmentom nije bilo odmah sasvim jednostavno, čak i nama zaljubljenicima u tehnologiju, stoga, uzmite si vremena i proučiti što nudi ovaj moćan novi sustav. Sjedala su vrhunska s izraženim sportskim potporama. Materijali pod prstima drastično su povećali svoju kvalitetu, što je često bilo isticano kao mana kod nekih starijih modela. Prostranost je na razini prošlog modela, pa ako ste imali prilike sjesti u F30, sličnu prostranost očekujete i u G20. Nakon vanjštine, moramo priznati kako nas je nova trica oduševila i u unutrašnjosti.

Poželjan 320d

Za kraj ostavljamo vožnju. Uključivanje, jasno na tipku bez ključa koji nam je u džepu, budi uspavanog dizelaša te nam na raspolaganje pruža svu njegovu raskoš. Svatko tko je jednom provozao već 318d ili 320d može reći kako je sve više od ovih automobila „traženje kruha preko pogače“. U novom G20 ovaj dojam još je izraženiji zahvaljujući brojnim doradama, pa tako nova trica ubrzava strelovito, ispod 7 sekundi do 100 km/h! Vozi debelo iznad 200 km/h, a nudi do sada neviđenu izolaciju vanjskih zvukova. Upravljač je očekivano direktan i nudi odlične povratne informacije, a automatski mjenjač pogađa sve ono što želimo, pa tako možemo biti posvećeni samo vožnji. Zašto je BMW kao dizelaš poželjan? Upravo smo napisali u gornjoj rečenici, jer nudi sportske performanse, ali uz bitan detalj – štedljivost! Ovaj automobil kada to poželimo možemo voziti kao pravog sportaša, a kada želimo mirniju vožnju, donosi nam i potrošnju od oko 5 litara dizela. Bolje ne može. Za kraj ostaje cijena, ona je za testni model oko 360 tisuća kuna. U eri kada veliki broj automobila dostiže i premašuje iznose od 50-ak tisuća eura, ova cijena za G20 čini se fer. Hoće li i vaš dojam biti takav, testni model možete provozati u AC Vuko.

Pin It

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675