| | | | |

Kako uštediti na gorivu uz kupovinu guma?

Kod odabira gume pomoći će vam i EU naljepnice na samim gumama
Kod odabira gume pomoći će vam i EU naljepnice na samim gumama
Kod odabira gume pomoći će vam i EU naljepnice na samim gumama

U nekoliko navrata educirali smo vas o važnosti izmjene guma kod promjene godišnjih doba, ovog puta donosimo dva vrlo bitna razloga za kupovinu adekvatnih i kvalitetnih guma, a to su smanjenje potrošnje goriva kao i smanjenjem emisija Co2

Kako biste uštedjeli, potrebno je odabrati gumu koja se prilagođava površini prometnice i tako smanjuje deformaciju nakupljanje topline što rezultira manjom potrošnjom goriva i smanjenjem emisija Co2. Kod odabira gume pomoći će vam i EU naljepnice na samim gumama. Simbol benzinske pumpe predstavlja otpor pri kotrljanju gume: što je manji, manje energije je potrebno, pa je tako i niža potrošnja goriva.

Ušteda goriva ima ocjenu od A do G (na bojom označenoj skali):

A (zeleno) = najviša ocjena uštede goriva

G (crveno) = najniža ocjena uštede goriva

Ovaj pokazatelj tako obavještava potrošače kako o energetskoj učinkovitosti gume tako i o svojoj ekološkoj kompatibilnosti u obliku nižih emisija CO2. Razlika između ocjene A i G može predstavljati smanjenje u potrošnji goriva do 7,5%., a s obzirom da se do 20% potrošnje goriva vašeg vozila odnosi na otpor kotrljanja guma, ovo bi trebala biti velika stavka kod vašeg odabira.

Uz navedeno donosimo i dodatne zanimljivosti koje će vam pomoći kod uštede:

- Bez obzira na to što izgledaju gotovo isto, zimske i ljetnje gume sastoje se od različitih materijala odnosno smjese materijala koji pokazuju sasvim drugačija fizička svojstva u zimskim i ljetnim uvjetima. Ljetne gume napravljene su od smjese materijala koji na višim temperaturama pokazuje najbolja svojstva, ali pri niskim temperaturama ove gume postaju tvrđe i kruće, što za posljedicu može imati duži trag kočenja i klizanje čak i po suhom ljetnom kolovozu. Sa druge strane, zimske gume su napravljene od mješavine koja u zimskim uvjetima ostaje mekana. Ta mekoća, uz duboki utor, omogućava gumi da bolje prijanja na mokru, snježnu ili zaleđenu podlogu. Ali ono što zimsku gumu čini pouzdanom u zimskom periodu, predstavlja njezin nedostatak u toplijem dijelu godine jer ionako ''mekana'' smjesa u uvjetima visokih temperatura još više omekša i utječe na performans vozila:

- Zimska guma tijekom ljeta, pri brzini od 100 km/h koči i do 10 metara duže od ljetne. Put kočenja ovisi i od težine vozila, ali ovo svakako nije mala razlika jer u situacijama kada o sigurnosti odlučuju metri i centimetri, 10 metara znači mnogo i može biti od presudnog značaja;

- Zimska guma se tijekom ljeta lošije ponaša i na zavojima što utječe i na stabilnost vozila;

- Zimska guma tijekom ljeta, svojom mekoćom i utorima, široko prijanja uz vrući asfalt stvarajući znatno veći otpor nego ljetna guma. Veće trenje uzrokuje veću potrošnju goriva, odnosno skuplju vožnju;

- Uslijed većeg trenja između zimske gume i asfalta, stvara se i određena buka u vožnji koja sa povećanjem brzine i sama raste, što vožnju čini manje ugodnom nego da se ista odvija na ljetnim gumama;

- Zimska guma tijekom ljeta, na vrućem asfaltu, troši se puno brže nego u zimskim uvijetima. Istovremeno, ona gubi svoja primarna svojstva pa je šteta takoreći ''dupla'' - kada dođe zima gume su potrošene, a njihove zimske performanse više nisu iste.

Motiv za zamjenu guma može biti i ekonomski. Pravovremenom zamjenom i adekvatnim čuvanjem guma, produžiti ćete njihov vijek, a nakon nekoliko godina shvatiti da ste vjerojatno i novčano bolje prošli nego da ste svake dvije godine kupovali komplet guma.

Neki proizvođači upućuju da je 10 godina optimalno vrijeme za mijenjanje, dok neki svoje gume ograničavaju na 6 godina, a treći predlažu i dosta kraće vremenske periode. Ono što direktno utječe na očuvanost i trajanje guma jesu navike vozača. Nagla kočenja i nagla ubrzavanja, vožnja po oštećenim putevima kao i neoprezno parkiranja mogu znatno skratiti životni vijek guma.

Klimatski uvjeti u kojima se gume koriste također mogu ostaviti traga, a nagle promjene temperature i brza zamrzavanja vode mogu dovesti do stvaranja sitnih pukotina u površinskom sloju gume koje mogu prerasti u ozbiljnija oštećenja s vremenom. Također visoke temperature i stalna izloženost sunčevim zrakama mogu dovesti do sušenja i pucanja površinskog sloja zbog čega treba češće obraćati pažnju na stanje guma.

Izvor: Traian Pop, executive manager, Delticom OE.
Pin It

Recenzije

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675