| | | |

powered_by_lenovo_2020 Savjetujemo: Temeljito čišćenje DPF-a u AC Vuko - CroPC.net

Savjetujemo: Temeljito čišćenje DPF-a u AC Vuko

Pin It

Servis čišćenja traje oko dva sata, a posve je siguran za filtar i automobilServis čišćenja traje oko dva sata, a posve je siguran za filtar i automobil

DPF, tri slova od kojih strepi gotovo svaki vozač dizelskog vozila postao je vruća tema brojnih rasprava, no pravilnom vožnjom i održavanjem ovaj komad opreme vašeg vozila neće vam stvarati probleme, a u to su nas uvjerili i u AC Vuko

Kako su ekološke norme postale neumoljive, proizvođači automobila primorani su na ugradnju filtra čestica. Filtar čestica ili popularno zvani DPF (Diesel Particulate Filter) sastavna je komponenta svakog iole modernog dizelskog vozila. Pod tim pojmom mislimo na sva vozila mlađa od 10 godina, no vrlo često DPF možemo pronaći i u starijim vozilima. Uloga ove komponente je u zadržavanju sitnih čestica koje nastaju sagorijevanjem goriva. Iako ovaj filter uglavnom vežemo uz dizelska vozila, odnedavno ga imamo i u modernim benzinskim vozilima.

Čišćenje umjesto zamjene

I dok će se vlasnici benzinskih vozila još „strpjeti“ s problemima oko filtra čestica, s druge strane, velika većina vozača dizelskih vozila muku muče s ovim filtrom. Dovoljno je otvoriti neke od foruma na internetu i teme u kojima se govori o DPF-u i problemima uz isti su na svakom koraku. Uz malo truda i čitanje komentara svatko će zaključiti kako je ova komponenta uistinu problematična. No, kao i svaka tehnologija u svijetu automobila, tako i za DPF nužna je edukacija. Većina vozača nije educirana i upućena, a uz malo truda problemi o kojima bruje mnogobrojni mogu biti iza vas. Prvo i osnovno potrebno je utvrditi kako savjeti o vađenju filtra nisu dobri. Naime, nemali je broj servisera iz kućne radinosti koji će vam preporučiti vađenje filtra, no osim što je to tehnički neispravno, ovo može biti i kažnjivo. Drugo, vozila su projektirana za rad s DPF-om i jednom ako ga uklonite riskirate brojne druge probleme. No što učiniti? Jednostavno – obavite čišćenje filtra! Kao i brojni drugi filtri, i DPF je predviđen za čišćenje. Posjetom AC Vuko u Slavonskom Brodu uvidjeli smo kako ovaj postupak može biti brz, efikasan i povoljan, a postignuti rezultati vrhunski. Naime, ako ste kupili rabljeno dizelsko vozilo ili ste već na visokoj prijeđenoj kilometraži, preporuka je preventivno obaviti čišćenje DPF-a. Uz to, neki filtri imaju i propisani interval zamijene ili čišćenja, stoga bolje je čišćenje obaviti prije upozorenja. Znamo li kako cijena novog filtra može premašiti 10 tisuća kuna, onda servis dobiva još više na važnosti. Servis čišćenja traje oko dva sata, a posve je siguran za filtar i automobil. AC Vuko koristiti vrhunske aditive i tekućine za čišćenje tvrtke Tunap, a proces čišćenja odvija se bez demontaže filtra. Posebni nezapaljiv čistač bez metala za čišćenje naslaga čađe (broj 931) ulijeva se pomoću posebne sonde u filtar čestica. Nakon određenog vremenskog djelovanja ulijeva se i drugi aditiv (broj 932) koji otapa pepeo. Jedinstvene osobine namakanja osiguravaju da čistač otpusti i očisti naslage čađe i pepela iz poroznih saćastih struktura koje se nalaze u filteru čestica, a potom paljenjem motora i pokretanjem regeneracije sve isparava bez ostavljanja ostataka. Rezultat ovog postupka je povratak filtra u stanje kao novo. Na taj način, ostvarujemo punu funkcionalnost i performanse vozila kao prvog dana. Valja znati kako tretman čišćenja iznosi oko 1.000 kuna, što je frakcija cijene novog filtra.

Održavanje i pravila vožnja

Kako biste produžili vijek trajanja filtra i spriječili njegovo ubrzano začepljenje nakon čišćenja, bitno je držati se određenih savjeta. Prije svega potrebno dizelska vozila povremeno odvoziti na dužu relaciju. Pri dužim putovanjima sva će čađa izgorjeti pod visokom temperaturom (pasivna regeneracija filtera) ili će se pak pri putovanju aktivirati aktivna regeneracija DPF-a koju će automobil samostalno izvesti pod određenim okolnostima. Preporučljivo je također na svakih nekoliko tankova uliti i aditiv za zaštitu DPF-a. Aditiv tvrtke Tunap micrologic PREMIUM 184 ili aditiv Liqui Moly Diesel Particulate Filter Protector savršeni su izbor. Ovi proizvodi sprječavaju nakupljanje čađi pri vožnji dizela na kratkim relacijama. Uz to što sprječavaju daljnje nakupljanje čađi, ovi aditivi omogućavaju i lakše sagorijevanje čađi snižavanjem temperature tališta. Jedna bočica ulijeva se na pun spremnik.

Pin It

Izbor urednika...

Test: Huawei Mate 20 Pro
Porsche među telefonima
Test: Adata XPG Gammix S11 480GB SSD
warp speed među SSD-ovima
Test: QBrick System One
prvi i zadnji kovčeg za alat koji ćete trebati
Test: Einhell VARRITO
jedan za sve
Test: Oral-B Genius 10000N
pametno pranje zubi
View this post on Instagram

A post shared by CroPC.net (@tehnologija) on

Traži... Pretraži CroPC

© 2006 - 2019. CroPC.net

ISSN: 1846-8675