Njuškalo
Featured

Savjetujemo: Promjena ulja u automobilu prije putovanja

Mnogi prije nekog dužeg puta odluče obaviti klasični mali servis, a koji podrazumijeva izmjenu ulja u motoru
Mnogi prije nekog dužeg puta odluče obaviti klasični mali servis, a koji podrazumijeva izmjenu ulja u motoru
Mnogi prije nekog dužeg puta odluče obaviti klasični mali servis, a koji podrazumijeva izmjenu ulja u motoru

Ljetno doba pored toplog i sunčanog vremena, dio je i godine kada gotovo svi nekamo putuju na zasluženi godišnji odmor, većinom automobilom. No, prije puta dobro je provjeriti opće stanje automobila, a ako vam je servisni interval blizu, dobro je promjenu ulja napraviti i prije putovanja

Jedno od osnovnih pravila kod posjedovanja automobila je njegovo redovno i pravilno održavanje. Osim zadovoljstva koje ćemo imati sa svakim prijeđenim kilometrom, redovitim i pravilnim održavanjem automobila znatno doprinosimo vlastitoj, ali i sigurnosti drugih. Posebice ovdje mislimo na one do kojima nam je najviše stalo, a to je vlastita obitelj. Jer kada dođe vrijeme putovanja i godišnjih odmora, u automobilu se često vozi cijela obitelj. Stoga, zlatno pravilo je 'držati' do automobila. Osim naravno provjere prije putovanja u koje ulazi opća provjera automobila, poput stanja guma, ovjesa, kočnica, tekućina, dobro je napraviti i korak više. Naime, mnogi prije nekog dužeg puta odluče obaviti klasični mali servis, a koji podrazumijeva izmjenu ulja u motoru. Posebice, ako vam je vrijeme za izmjenu blisko, pa ga je bolje obaviti prije puta, nego poslije.

Ulje i aditivi

Međutim, servis zamjene ulja dopunit ćemo i primjenom aditiva. Iako postoje vozači koji smatraju kako je primjena aditiva nepotrebna jer sve što je potrebno imamo već u samom ulje, mi smo dio druge ekipe koja zna tajnu pouzdanih i dugovječnih automobila. Iako je prvotna tvrdnja točna, primjenom aditiva ipak ćemo dodatno poboljšati cijeli proces izmjene ulja, a automobilu dati i poseban aditiv koji dugoročno donosi znatne benefite. Naime, tijekom godina vožnje i tisuća prijeđenih kilometara unutar motora vozila stvaraju se brojni sedimenti u obliku ostataka ulja, koje se uslijed visoke temperature pretvorilo u svojevrsni talog koji se pak lijepi po unutarnjoj površini motora vozila. Osim taloga, postoji i neizbježno habanje motora pri njegovom radu. Iako su površine unutar motora vozila maksimalno precizno i glatko izbrušene, pod mikroskopom, na površini su vidljivi brojni razdori i nepravilnost koje uzrokuju habanje motora i nepravilnosti u radu. Kontaminirano ulje mora se sa vremena na vrijeme izmijeniti, pretežno svakih 15.000 kilometara, no, promjenom ulja i dalje se nećemo riješiti sedimentnih ostataka koji se nalaze posvuda unutar motora. Za ovu namjenu Liqui Moly je proizveo Motor Clean. Visoko koncentrirani aktivni sastojci ovog aditiva rastvoriti će sve naslage kao i postojeće ulje unutar motora. Motor Clean se dodaje u automobil, odnosno direktno u ulje neposredno prilikom njegove izmjene. Dovoljno je kompletan sadržaj uliti u motor i pustit vozilo u stanju mirovanja na 10 minuta. Nakon toga, ulje se obavezno ispušta, a prostor unutar motora biti će u potpunosti očišćen i spreman za novo ulje. Rezultat? Tiši, uglađeniji i mirniji rad, a novo ulje sada može u potpunosti dati svoj doprinos.

Koje ulje odabrati?

Kako biste odabrali pravo ulje, njemački Liqui Moly osmislio je vodič dostupan na: https://www.liqui-moly.com/en/service/oil-guide. Dovoljno je popuniti podatke o automobilu kojeg vozite i dobit će te ulja koja možete koristiti u vašem vozilu. Na ovaj način kupovina je olakšana jer će te prodavaču ulja moći reći koje točno ulje trebate. Nakon toga dovoljno je uputiti se u najbližu trgovinu i kupiti ulje. Liqui Moly ulja odličan su izbor jer nude vrhunske mogućnosti i prihvatljivu cijenu. Sva Liqui Moly ulja proizvode se u Njemačkoj, pa ako težite onoj „Made in Germany“ kvaliteti, ovo je ulje naša topla preporuka. Uz ulje odabiremo i Liqui Moly Ceratec. Ovaj aditiv jedan je od najnaprednijih u području auto-moto svijeta. Posrijedi je svojevrsna tekuća keramika koja će se miješanjem u novom ulju i kolanjem unutar motora nalijepiti na svaku metalnu površinu. Što ovo zapravo donosi? Direktan kontakt metala na metal i ranije nepravilnosti metala i habanje motora biti će svedeni na minimum. Dobra je stvar da ovaj aditiv ostaje aktivan i do 50.000 kilometara nakon njegove primjene, čak i nakon promjene ulja. Službeni podaci proizvođača govore o vrtoglavih 75% manje trenja te čak 35% manje sedimenata i taloga u ulju. Za korisnika ovo znači uglađen, tiši i mirniji rad, bolje performanse te nešto niža potrošnja uslijed nižeg faktora trenja. Uz ovako obavljen servis spremni ste za put i zasluženi godišnji.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Kompare
Lenovo
Njuškalo
Telemach
MedicoHome

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.