| | | | |

powered_by_lenovo_2020 Servis: Prije ljeta provjerite tekućine u vašem automobilu - CroPC.net

Servis: Prije ljeta provjerite tekućine u vašem automobilu

Dvije „životno“ važne tekućine u vašem automobilu možete samostalno provjeriti i po potrebi dopuniti

Dvije „životno“ važne tekućine u vašem automobilu možete samostalno provjeriti i po potrebi dopuniti

Ljetno putovanje može se pretvoriti u noćnu moru ukoliko zanemarimo prije njega provjeriti našeg limenog ljubimca, a dvije tekućine u tome su ključne

Većina današnjih automobila obiluje raznim fluidima. Iako će možda laik pomisliti kako je jedina tekućina ona za pranje vjetrobrana, automobili su danas opremljeni brojnim drugim fluidima. Zlatno je pravilo voditi računa o svim fluidima i mijenjati ih prema preporuka proizvođača. Primjerice motorno ulje potrebno je promijeniti u većini slučajeva jednom godišnje ili nakon određenog intervala prijeđenih kilometara, ulje u kočionom sustavu također. Ulje u mjenjaču, diferencijalu te u nekim automobilima i ulje u servo upravljaču (ako automobil ima električni servo tada ga nema) mijenjaju se znatno rjeđe, no ipak je o istima potrebno voditi računa. I dok vam je za sve ove fluide nužan odlazak u servis, dvije „životno“ važne tekućine u vašem automobilu možete samostalno provjeriti i po potrebi dopuniti. Riječ je o rashladnoj tekućini i onoj koja iako nije od „životne“ važnosti za automobil, često može biti iritantna u vožnja ukoliko ju potrošimo i zaboravimo provjeriti prije putovanja. Naravno, riječ je o tekućini za pranje vjetrobrana.

Provjera prije putovanja

Već ovaj vikend brojni su spojili s praznikom i iskoristili za kakvo putovanje. Ako se i sami spremate za put ne zaboravite provjeriti vaš automobil. Iako se čine kao sitnica, rutinske povremene provjere automobila daju vam dodatnu sigurnost u putovanju, a znamo da nema ništa važnije od sigurnosti i sretnog dolaska do odredišta. Samostalno možete i trebate provjeriti razinu motornog ulja, te ukoliko istog ne dostaje – dosipajte ga. Provjerite i stanje tlaka u gumama. Osim sigurnosti, pravilan tlak u gumama čini automobil ispravno upravljivim, smanjuje se potrošnja goriva i drastično poboljšava komfor putovanja. Iako mnogi rashladnu tekućinu, odnosno antifriz provjeravaju u zimskim mjesecima, njeno besprijekorno stanje i nivo od ključnog su značaja i u ljetnim mjesecima. Preporuka je svakih 5 godina promijeniti rashladnu tekućinu, odnosno ako baš puno vozite nakon maksimalnih 250.000 kilometra. Prilikom promjene tekućine potrebno je odabrati visokokvalitetni antifriz poput onog iz domaće proizvodnje Alfacare G13. Zahvaljujući inovativnim inhibitorima (dobivenim LOBRID tehnologijom) ovaj antifriz pruža dugotrajnu zaštitu od korozije za sve metale u sustavu hlađenja motora, a posebno od aluminijskih legura i lakih metala. Akumulator će zimi biti posebno izložen stresu, stoga ukoliko je dotrajao potrebo ga je zamijeniti novim.

Tekućina za pranje vjetrobrana

Tekućina za pranje vjetrobrana kod mnogih vozača još uvijek će biti ona zimska, a koja u ljetnim mjesecima nije toliko efikasna. Osim toga, ako nemate nadzor stanja ove tekućine, velika je vjerojatnost da tekućine niti nemate u automobilu. Stoga, prije putovanja napunite spremnik punim, a nije zgoreg i jednu bocu tekućine imati kao rezervu u prtljažniku. Deterdžent za pranje vjetrobrana, stražnjeg stakla i farova Alfacare Stakloper za ljetnu uporabu idealan je jer odstranjuje svu organsku i anorgansku nečistoću bez ostavljanja tragova, ne oštećuje gumene dijelove brisača te jamči potpunu vidljivost. Proizvod je ekološki prihvatljiv, te dostupan u raznim pakiranjima (1, 3 ili 5 litara). Kako su insekti također aktivni, naša tople preporuka je i Alfacare Odstranjivač insekata, kojeg spremite u prtljažnik jer insekti su nešto što se izuzetno teško skida s karoserije vozila. U ljetnim mjesecima ih ne nedostaje, a ako ih ne želite gledati na vašem automobilu nakon vožnje ili u gorem slučaju zauvijek (jer vrlo lako mogu trajno oštetiti lak) primijenite Alfacare Odstranjivač insekata prije pranja vozila.

Pin It

Recenzije

View this post on Instagram

A post shared by CroPC.net (@tehnologija) on

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675