Njuškalo
Featured

Test: RaceChip GTS – otkrijte skrivenu snagu vašeg automobila

Jedno ime u svijetu čip-tuninga nosi najveći renome – riječ je o tvrtki RaceChip
Jedno ime u svijetu čip-tuninga nosi najveći renome – riječ je o tvrtki RaceChip
Jedno ime u svijetu čip-tuninga nosi najveći renome – riječ je o tvrtki RaceChip

Isprobali smo RaceChip GTS. „čip“ kojim otključavamo skrivenu snagu našeg automobila i oslobađamo njegov skriveni potencijal

Ako ste ikada kupovali automobil tada ste se mogli uvjeriti u veliku ponudu istovjetnog modela. Jedan model s gotovo istim pogonskim motorom nudi se u nekoliko različitih varijanti snage. Jasno, povećanje snage donosi i veću cijenu, pa često pri kupovini odabiremo kompromis između zadovoljavajuće snage i cijene. Na sreću, gotovo svaki automobil na raspolaganju ima neiskorišteni potencijal koji nam stoji na raspolaganju i uz pomoć kojeg možemo postići snagu koju smo možda prvotno željeli. Jedno je ime u ovom zadatku postalo sinonim za povećanje snage, riječ je o tvrtki RaceChip.

Čipiranje umjesto mapiranja

U svijetu automobilskog tuninga, odnosno povećanja njegove snage, postoje dva tabora. Prvi je tabor zagovornik mapiranja, a drugi popularno zvanog čipiranja. Razlike u pristupu povećanja snage između ove dvije metode su temeljne, no rezultat je isti – povećanje snage. Iako i jedna i druga metoda može biti uspješna i kvalitetno odrađena, odabir kvalitetnog čipa, kao što je RaceChip dugoročno je daleko sigurniji izbor iz više razloga. Naime, mapiranje automobila postalo je svojevrsni hobi kojim se počelo baviti sve više amatera i hobista koji za svoj rad ne nude nikakva jamstva niti provjereno iskustvo, a bagatelnim cijenama nastoje privući potencijalne korisnike. Odabir ovakvog rješenja dugoročno može biti štetno i dovesti do havarije, velikih troškova i na karaju razočaranja. Međutim, također odabir nekvalitetnih čipova može imati istovjetni učinak, stoga je odabir renomiranog imena u obije varijante ključan. Jedno ime u svijetu čip-tuninga nosi najveći renome – riječ je o tvrtki RaceChip. Ovaj njemački proizvođač čipova za povećanje snage probio se kao najzvučnije ime iza kojeg stoje brojni stručnjaci i provjereni proizvodi. Glavna prednost korištenja RaceChip čipova umjesto mapiranja automobila je u kvalitetno odrađenom povećanju snage uz zadržavanje tvorničkih sigurnosnih parametara. Nadalje, RaceChip možemo u bilo kojem trenutku isključiti i automobil vratiti u tvorničke postavke. Osim toga, modeli poput RaceChip GTS nude nekoliko različitih mapa te nam omogućava odabir optimalne mape sukladno našim željama.

Zahvaljujući dodatnoj opciji Bluetooth povezivanja, RaceChip GTS je moguće povezati s RaceChip+ aplikacijom
Zahvaljujući dodatnoj opciji Bluetooth povezivanja, RaceChip GTS je moguće povezati s RaceChip+ aplikacijom
Zahvaljujući dodatnoj opciji Bluetooth povezivanja, RaceChip GTS je moguće povezati s RaceChip+ aplikacijom

Instalacija u 10 minuta

RaceChip naručujemo online na stranici proizvođača www.racechip.com. U samo tri koraka odabirom proizvođača, modela i motora dobivamo ponudu čipova. Najčešće na raspolaganju su nam tri modela: S, RS i GTS. Za naš test odabrali smo model GTS. Na našem automobilu VW Golf pokretanim 2.0 TDI motorom snage 150 KS model RaceChip GTS nudi povećanje snage od 38 KS, tako da bi automobil brojio ukupno 188 KS, te povećanje okretnog momenta za velikih 89 Nm, s 320 na 409 Nm okretnog momenta. U svega par klikova narudžba je gotova, a zahvaljujući brzoj dostavi čip je u rekordnom roku na našoj adresi. RaceChip GTS nudi nekoliko različitih povezivanja ovisno o automobilu, modelu, motoru, a u našoj varijanti čip je zahtijevao povezivanje na senzor pritiska goriva, senzor bregaste osovine  i senzor pritiska turbopunjača. Iako možda zvuči komplicirano, zahvaljujući odličnim priloženim uputama, instalacija je gotova za 10-ak minuta. Iščitavajući i prilagođavajući vrijednosti sa senzora RaceChip GTS postiže ranije navedeno povećanje snage i okretnog momenta, no istovremeno zadržavajući sve tvorničke sigurnosne parametre automobila. Zahvaljujući dodatnoj opciji Bluetooth povezivanja, RaceChip GTS je moguće povezati s RaceChip+ aplikacijom, a koja je dostupna za iOS i Android uređaje. Aplikacija nam omogućava komfornu kontrolu našeg čipa preko telefona te odabir željene mape. RaceChip GTS na raspolaganju nudi čak 7 različitih mapa podijeljenih između Eco, Sport i Race režima rada. Različite mape nude različita svojstva, odnosno ponašanje automobila, ovisno o tome što nam je u fokusu – ušteda goriva, dinamična ili sportska vožnja. Odmah nakon instalacije čipa i prve vožnje postajemo svjesni veće snage, ali i uštede goriva. Vrijeme ubrzavanja je osjetno dinamičnije pružajući nam novo zadovoljstvo u vožnji. Osim toga, pažljivijom vožnjom postižemo i veće uštede u potrošnji. Konkretno, relaciju od 100 km po našim cestama bez čipa prešli smo s potrošnjom od 5,1 litru, u povratnoj vožnji, ali ovog puta s čipom postigli smo 4,3 litre što je osjetna ušteda. Sve u svemu, RaceChip GTS nam je pokazao zašto je broj 1 u svijetu povećanja snage automobila čipiranjem. Cijena za RaceChip GTS u našem testu iznosi 549 eura. Iako ova cijena nije malena, u usporedbi s recimo cijenom snažnijeg modela istog automobila, ona je bagatelna. Tražite li način za povećanje snage vašeg automobila, neka RaceChip bude prva adresa.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Infodom
Lenovo
Njuškalo
Telemach
Lenovo

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.