Huawei
Featured

Igrali smo: The Last of Us Part 1 (PC) – računalna kletva

Zanimljivo je imati igru koju možete igrati na toliko različitih platformi
Zanimljivo je imati igru koju možete igrati na toliko različitih platformi
Zanimljivo je imati igru koju možete igrati na toliko različitih platformi

Nakon što smo ne tako davno dočekali remake za PS5 konzolu, na krilima uspješnosti koju je polučila televizijska serija, The Last of Us Part 1 stigao je i na PC. No, 'okus' koji ostavlja ovisi o računalu na kojem se igra

The Last of Us Part 1 polako postaje igra koja je izašla u najviše reinkarnacija. Prisjetimo se, izvorno originalni The Last of Us obilježio sada već davnu PlayStation 3 konzolu, a da bi vrlo brzo stiglo i izdanje Remastered za naknadno aktualnu PS4 konzolu. Nakon toga, lani smo dobili originalno obrađen remake za PS5 koji je dobio naziv The Last of Us Part 1, a sad pod istim imenom stiglo je i izdanje za PC. Je li ovdje priči kraj, ne možemo sa sigurnošću reći, no da je zanimljivo imati igru koju možete igrati na toliko različitih platformi – svakako je. Iako će neki reći da su ovakve radnje smišljene za dodatnu zaradu izdavača i studija, nama su, bez imalo tajenja, ovakve stvari odlične. Ako zamislimo da se Sony i studio Naughty Dog nisu odlučili na sve ovo, igra bi bila osuđena samo na PS3 konzolu i vjerojatno već davno zaboravljena. Stoga, svakako cijenimo sve odrađeno.

Zanimljivi dio 1

Nama je igra, pa za ovo vrijeme što ju igramo, protekla glatko i bez poteškoća
Nama je igra, pa za ovo vrijeme što ju igramo, protekla glatko i bez poteškoća
Nama je igra, pa za ovo vrijeme što ju igramo, protekla glatko i bez poteškoća

A sad dolazimo do zabavnog dijela. I dok Sony može itekako utjecati na izvedbu igara na svojim konzolama, što se tiče računala, stvari itekako postaju zanimljive. Naime, izvedba igara na računalima uvelike ovisi o konfiguraciji koju koristite. Grafička kartica, procesor, radna memorija, disk, optimiziran operacijski sustav, redom su najvažnije stvari o kojima će ovisiti uspješnost izvedbe, pa tako i cjelokupni dojam koji će igra ostaviti na igrača. Nećemo zažmiriti, pa valja spomenuti da je igra u ovih tri dana, koliko je dostupna (izašla je 28. ožujka), preplavljena negativnim recenzijama na Steamu. Mi u redakciji imamo nekoliko izrazito moćni Lenovo Legion prijenosnika, i možemo reći da smo zadovoljni s izvedbom na našim strojevima. Konkretno prijenosnik na kojem se najčešće igramo i na kojem smo obavili recenziju je Lenovo Legion 5 Pro kojeg pokreće AMD Ryzen 7 5800H s 8 fizičkih i 8 logičkih jezgri, 16 GB DDR4 memorije na 3.200 MHz, brzi 1 TB NWMe disk te šlag na kraju, grafička kartica Nvidia GeForce RTX 3070 s čak 8 GB GDDR 6 memorije. Ako ste u ovoj kategoriji, budite sigurni u odlično iskustvo igranja. Međutim, iako se na Steamu navodi i minimalna konfiguracija, slobodno možemo reći da je preporučena zapravo minimum. Konkretno, preporučeni AMD Ryzen 5 3600X ili Intel Core i7-8700 uz 16 GB RAM-a, te grafičke kartice u rangu AMD Radeon RX 5700 XT (8 GB), AMD Radeon RX 6600 XT (8 GB), NVIDIA GeForce RTX 2070 SUPER (8 GB) ili NVIDIA GeForce RTX 3060 (8 GB) neka vam budu minimum ako mislite iole uživati u ovoj igri. Naravno, SSD kao preporuku nije potrebno niti spominjati, a na njemu rezervirajte i oko 100 GB prostora. Sve u svemu, PC izdanje The Last of Us Part 1 je ozbiljan zalogaj i za najsnažnije konfiguracije.

Zanimljivio dio 2

Jednom kada sve postavite, nastupa i „fun part 2“. Naime, iako mi osobno to nismo iskusili, dosta igrača prijavilo je određene bugove u izvedbi. Ima li to direktno veze s konfiguracijom računala, driverima, OS-om, sve je moguće. Nama je igra, pa za ovo vrijeme što ju igramo, protekla glatko i bez poteškoća. Radnju igre mislimo da nije potrebno previše spominjati. Popularni istoimeni HBO serijal učinio je svoje, pa tako za The Last of Us sada znaju svi, i oni koji nikada nisu prije čuli za ovu igru.

Ocjena: 85

Dojam: Vrhunska igra s odličnom apokaliptičnom pričom koje je došla u pravo vrijeme kad se vrti i popularna TV serija. Mana ide u smjeru hardverskih zahtijeva koji će za istinsko uživanje u ovoj igri tražiti moćan PC.

Igrano na PC-ju, kôd ustupio proizvođač.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Lenovo
Njuškalo
Telemach
MedicoHome

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.