Lenovo
Featured

Igrali smo: The Last of Us Part 1 – poseban remake za PS5

 Igra je bila toliko dobra da je očekivano dobila i svoje izdanje za PS4, a sada je tu i izdanje za PS5
Igra je bila toliko dobra da je očekivano dobila i svoje izdanje za PS4, a sada je tu i izdanje za PS5
Igra je bila toliko dobra da je očekivano dobila i svoje izdanje za PS4, a sada je tu i izdanje za PS5

Nesumnjivo najbolje izdanje kultnog The Last of Us, koji je u ovoj remake verziji potpuno usklađen s mogućnostima PlayStation 5 konzole

Remasterirane ili remake verzije nekih postojećih igara nisu novost. Viđamo ih na gotovo svim platformama, od PC-ja, Xboxa, Nintenda (koji je možda i najskloniji tomu), pa do naravno PlayStation igra. Upravo na PlayStation 5 konzulu nedavno je stigao remake The Last of Us koji je dobio naziv Part I. Inače, jednako kako je Part II obilježio vrhunac PlayStation 4 konzole, tako je svojevremeno originalni The Last of Us obilježio sada već davnu PlayStation 3 konzolu. Iako dolazak neke ovako obrađene igre, a posebno kada je riječ o remake inačici s dvije generacije stare platforme na aktualnu, zvuči itekako zabrinjavajuće, s The Last of Us Part 1 stvari su odrađene školski odlično.

Igram te opet

Najnovije izdanje definitivno dodaje još nekoliko slojeva grafičke ljepote, a to se itekako primijeti
Najnovije izdanje definitivno dodaje još nekoliko slojeva grafičke ljepote, a to se itekako primijeti
Najnovije izdanje definitivno dodaje još nekoliko slojeva grafičke ljepote, a to se itekako primijeti

Stavovi igrača o remasteriranim ili remake izdanjima često su podijeljeni. Mi smo u onom taboru koji ih podržava. Kako na svojim leđima (prosječno redakcijski) imamo 30+ godina, tako su i iza nas gotovo sve danas poznate generacije konzola koje smo na sreću imali prilike i igrati. Usput rečeno još uvijek nam je tu u redakciji potpuno funkcionalan PS2, dok smo neparne PS konzole nažalost u međuvremenu negdje izgubili, iako smo ih posjedovali. Sjećamo se tako i izvrsnog The Last of Us koji je izašao pred sam izlazak PS4 konzole. Igra je bila toliko dobra da je očekivano dobila i svoje izdanje za PS4, a sada je tu i izdanje za PS5. Iako je igra već viđena, točnije njena radnja, s jednakim guštom zaigrali smo ju opet. Naime, ako su stvari odrađene kako treba, novi igrači će dobiti mogućnost zaigrati jednu od vrhunskih igara, a oni koji su je igrali ranije imat će opet priliku zaigrati ju, ali u znatno boljem vizualnom dojmu. Krenut ćemo stoga naš osvrt upravo od grafike. One su očekivano te koje su vjerojatno dobile najviše pozornosti u ovoj (i općenito svakoj) preradi. Neki igrači, koji su imali prilike igrati od Remastered verziju na PlayStationu 4 izjavili su kako promijene nisu tolike, no kako tu inačicu nismo igrali, to ne možemo potvrditi. No, ono što možemo potvrditi da je i originalni The Last of Us vizualno bio godinama ispred svog vremena, slično kako je Part II ostavio utisak na zalasku PS4 konzole. Stoga, iako je već originali The Last of Us izgledao super, Remastered verzija značajno bolje, najnovije izdanje definitivno dodaje još nekoliko slojeva grafičke ljepote, a to se itekako primijeti. Igra definitivno obilato koristi sve mogućnosti koji pruža PlayStation 5. Remake verzije u pravilu se rade od početka iz temelja, a takav dojam ostavlja i ova igra. Svi modeli likova, pa gotovo i svi lokaliteti u igri dobili su blagi redizajn. Iako nisu posve drugačiji, što nikako nije niti cilj, imaju detalje i određene vizualne promjene u skladu s današnjim grafičkim trendovima i mogućnostima koje pruža konzola najnovije generacije. Igra jednostavno obiluje grafičkim mogućnostima i detaljima koje obogaćuju svijet na način koji nije bio moguć u vrijeme izlaska originalne igre ili pojave Remastereda.

Sve isto je, ali ništa isto nije

Kao u stihovima poznate pjesme „sve isto je, ali ništa isto nije“, sličan nam je dojam ostavilo i igranje The Last of Us Part 1. Igra očekivano i kako smo naveli donosi hrpu grafičkih poboljšanja, no u suštini gameplay je istovjetan originalu. Nama osobno to nije prevelika mana, no nekim igračima koji očekuju nešto posve novo u remake izdanju to može biti minus. Posebice pogledamo li cijenu od 599 kuna koliko koša The Last of Us Part 1. Dakle, i dalje pratimo pustolovinu protagonista Joela i djevojčicu Ellie s kojom prolazimo pola SAD-a u potrazi za lijekom protiv infekcije/epidemije koja ljude pretvara u zombije. Zvuči zabavno? I je. Stoga, ako ste vlasnik PS5, a propustili ste original, igra se definitivno isplati uzeti.

Ocjena: 85

Dojam: Odlično odrađen remake The Last of Us Part 1 donosi nam mogućnost zaigrati originalni The Last of Us koji je bio svojevrsni posljednji pozdrav PlayStation 3 konzole. Izvrsna grafika uz nostalgični povratak na stari naslov zadržat će vas dugo uz kontroler PS5 konzole

Igrano na PlayStationu 5, igru ustupio izdavač.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Infodom
Lenovo
Njuškalo
Telemach
Einhell

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.