Huawei

Savjetujemo: Kupovinom provjerenih obnovljenih računala do značajne uštede

Kao dodatni mehanizam osiguranja većina obnovljenih računala i opreme dolazi s nekom vrstom garancije ili jamstva
Kao dodatni mehanizam osiguranja većina obnovljenih računala i opreme dolazi s nekom vrstom garancije ili jamstva
Kao dodatni mehanizam osiguranja većina obnovljenih računala i opreme dolazi s nekom vrstom garancije ili jamstva

Iako je na zapadnim tržištima kupovina provjerene i obnovljene (eng. refurbished) opreme uobičajene, zahvaljujući Green Tech platformi ova bi praksa mogla dobiti zamah i kod nas

Kupovina nove informatičke opreme može biti značajan „udar“ na kućne financije. Iako može biti značajan iznos, često ćemo čuti pojam kako kupovina računala i opreme nije trošak, nego investicija. Ipak, računalo danas to svakako i je jer uz njega radimo, educiramo se, ali i zabavljamo se. Kakav god motiv bio, poslovni, privatni ili kombinacija jednog i drugog, ova investicija može biti i mudrije izvedena. Naime, trend kupovine refurbished uređaja koji je na Zapadu ustaljen već desetljećima, konačno dolazi i kod nas.

Obnovljeno i rabljeno nije isto

Mnogi često brkaju pojmove obnovljenih (eng. refurbished) i rabljenih računala i druge opreme. Naravno, nije sporno kako su i obnovljena računala rabljena, no za razliku od onih koji se prodaju kao rabljena u oglasniku, obnovljena računala ipak nude određenu dozu komfora prilikom kupnje. Obnovljena računala i oprema prolaze kroz temeljite testove i provjere kako bi se osiguralo da rade ispravno. To znači da je vjerojatnost kvara uvelike smanjena i pojam „kupovine mačka u vreći“ ovdje je eliminiran. Kao dodatni mehanizam osiguranja većina obnovljenih računala i opreme dolazi s nekom vrstom garancije ili jamstva. Ovo kupcu pruža dodatnu sigurnost u slučaju kvara ili problema s opremom. Pored toga, obnovljena računala često imaju i poznatu povijest, pa tako prije kupovine obnovljene opreme negdje možete saznati i povijest korištenja. Iako će nekima to možda biti manje važno, nekima je to visoko na listi prioriteta i na temelju te informacije donose odluku o kupnji. Analogije radi, između dva istovjetna automobila, biste li radije kupili onaj koji je vozio netko obiteljski ili onaj koji je bio taksi vozilo? Većina će odabrati prvi izbor unatoč svim ostalim parametrima koji su identični.

Cijena i ekologija

Ipak, ono što najviše obnovljena računala i opremu čini privlačnima je cijena. Pad cijene može biti itekako zamjetan, a kada je cijena povoljnija, možemo si priuštiti i bolju stvar. Cijena nekog moćnog stroja može biti znatno niža od novog, ali daleko performansama slabijeg. Kad smo već kod analogije s automobilima, slično kako i neki rabljeni premium model može imati istu cijenu, ili čak povoljniju, od novog modela daleko niže klase. Osim cijene, činimo nešto i za planet na kojem živimo. Kupnjom obnovljene opreme doprinosite smanjenju količine otpada koja se generira te se umanjuje negativan utjecaj na okoliš. Ukratko, kupnja obnovljene računalne opreme ima svoje prednosti u smislu cijene, ekološke svijesti, garancije, testiranja i povijesti korištenja. Međutim, to vrijedi samo pri kupovini od pouzdanog dobavljača, odnosno platforme kakav je kod nas upravo krenula na adresi Green Tech.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Comping
Huawei
HT
IBM iX
IN2
Infodom
Lenovo
Njuškalo
Telemach
MedicoHome

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2023. CroPC.net

                    

Preporučujemo: AvalonTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.