Lenovo
Featured

Test: Samsung T7 1TB – prijenosni disk za svaku priliku

Samsungov T7 možda je i pravi primjer kako on treba izgledati
Samsungov T7 možda je i pravi primjer kako on treba izgledati
Samsungov T7 možda je i pravi primjer kako on treba izgledati

Prijenosni diskovi danas uglavnom predstavljaju brzi SSD modeli, a Samsung T7 se osim po brzini ističe i po dimenzijama, ali i kvaliteti izrade

Nakon što smo lani imali prilike testirati Samsung T7 Touch 1TB, ove nam je godine na test stigla inačica ovog diska bez čitača otiska prsta. Ako vam ova sigurnosna opcija nije presudna, upravo testirani Samsung T7 po nama je odličan izbor. Testirali smo model kapaciteta 1 TB u crvenoj boji kućišta.

Dimenzije i kvaliteta izrade

Kada razmišljamo o prijenosnom disku, većina će u svojim mislima imati disk prosječne veličine kakav inače viđamo u prijenosnicima ugrađen u kućište nešto veće od samog diska. Uistinu, takvi su i bili prijenosni diskovi prije koje desetljeće. No, kako živimo u vremenu u kojem je tehnologija strahovito napredovala, taj razvoj svakako je obuzeo i prijenosne diskove, Samsungov T7 možda je i pravi primjer kako on treba izgledati. Samsung T7 prijenosni je disk baziran SSD, dakle nema pokretnih dijelova za razliku od klasičnog čvrstog diska. Ovo je itekako poželjno, jer kako je riječ o prijenosnim disku, ovime ćemo eliminirate eventualne nedaće koje mogu nastati prilikom prenošenja diska posvuda. Disk mjeri 85 mm x 57 mm x 8 mm u dimenzijama, što od prilike odgovara kreditnoj kartici, izuzev debljine. Disk je izrađen izuzetno kvalitetno, a pod prstima djeluje odlično zbog blago brušene površine, kao i zakrivljenih rubova. Disk na sebi ima jedan ulaz i to USB-C, kao i jednu diskretno skrivenu LED-icu koja svijetli kad je disk u upotrebi. U paketu s diskom stižu i dva kabela, USB-C na USB-C te USB-C na USB-A, tako da su obije najpopularnije USB veze pokrivene. Naš testni primjerak stigao nam je u crvenoj boji, a dostupna je još plava te siva.

Disk na sebi ima jedan ulaz i to USB-C, kao i jednu diskretno skrivenu LED-icu koja svijetli kad je disk u upotrebi
Disk na sebi ima jedan ulaz i to USB-C, kao i jednu diskretno skrivenu LED-icu koja svijetli kad je disk u upotrebi
Disk na sebi ima jedan ulaz i to USB-C, kao i jednu diskretno skrivenu LED-icu koja svijetli kad je disk u upotrebi

Odlične performanse

Povezivanja diska s računalom ne može biti jednostavnije – dovoljno je samo priključiti kabel, u našem slučaju na prijenosniku imamo samo USB-C port pa smo koristili i priloženi USB-C na USB-C kabel. Nikakve instalacije nisu bile potrebe i disk je odmah prepoznat od stranice Windowsa (inače, podržani su gotovo svi sustavi, od Mac računala, Android telefona pa do Linuxa). Podržani protok prijenosa podataka je USB 3.2 Gen2 koji teoretski podržava do 10 Gbps. Inače, ovom disku moći će te izvući maksimu samo ako u svome prijenosniku ili računalu imate ugrađen PCIe NVMe SSD, jer su tada tehnologije identične. U praksi to znači i fenomenalne brzine prijenosa koje kod Samsung T7 idu do 1.050 MB/s za čitanje, odnosno 1.000 MB/s za pisanje. Zahvaljujući naprednom upravljanju temperaturama, disk se niti u jednom trenutku nije pregrijavao niti djelovao vruće, što je itekako bitno za performanse, ali i njegovu dugovječnost. Osim u testiranom kapacitetu od 1 TB, disk je još dostupan kao model od 500 GB ili 2 TB. S obzirom na sve, počevši od kvalitete izrade pa do odličnih performansi i kapaciteta, cijena od oko 100 eura čini nam se više no povoljna. Stoga, ako razmišljate o kupovini prijenosnog diska, neka vam Samsung T7 bude visoko na listi.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Infodom
Lenovo
Njuškalo
Telemach
Einhell

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.