Lenovo
Featured

Test: Samsung T7 Touch 1TB – brzo do dodatnih gigabajta (terabajta)

Samsung T7 Touch sigurno vas neće opteretiti ako ga ubacite u torbu s prijenosnikom
Samsung T7 Touch sigurno vas neće opteretiti ako ga ubacite u torbu s prijenosnikom
Samsung T7 Touch sigurno vas neće opteretiti ako ga ubacite u torbu s prijenosnikom

Prijenosni SSD-ovi nisu novost, no Samsung T7 Touch osim kapaciteta do 2 TB, donosi i daleko viši nivo sigurnosti kroz ugrađeni čitač otiska prsta

Prijenosni diskovi oduvijek su bili brz i lak način dolaska do dodatnih gigabajta, odnosno terabajta. Isprva smo ih uglavnom viđali kao prijenosne izvedbe 3,5-inčnih „mrcina“ iz stolnih računala, potom kao mobilne inačice 2,5-inčnih diskova kakve obično imamo u prijenosnicima, a s popularizacijom SSD-ova forma i oblici postali su zaista neuniformirani. Upravo u potonje neuniformirane, bar po izgledu, može se svrstati Samsung T7 Touch.

Malen i lagan

Krenut ćemo onda odmah od izgleda. Samsung T7 Touch izgleda odlično i savršeno će se uklopiti za one koji su često u pokretu. Naime, dimenzije diska su svega oko 9 x 6 centimetara (za usporedbu kao prosječna kreditna kartica) uz debljinu od 8 milimetara i masu od 58 grama. Ovim gabaritima, Samsung T7 Touch sigurno vas neće opteretiti ako ga ubacite u torbu s prijenosnikom. Iako lagan i malen, disk nikako nije krhak jer je kućište izrađeno od aluminija. Priključenje na računalo odvija se očekivano preko USB-C veze, a za to su tu i dva kabela, USB-C na USB-C i onaj na standardni USB-A. Podržani protok prijenosa podataka je USB 3.2 Gen2 koji teoretski podržava do 10 Gbps. Inače, ovom disku moći će te izvući maksimu samo ako u svome prijenosniku ili računalu imate ugrađen PCIe NVMe SSD, jer su tada tehnologije identične.  U praksi to znači i fenomenalne brzine prijenosa koje kod Samsung T7 Touch idu do 1.050 MB/s za čitanje, odnosno 1.000 MB/s za pisanje.

Viša razina sigurnosti

Kako smo u uvodu spomenuli, Samsung T7 Touch dostupan je u kapacitetu do 2 TB, što će svakako zadovoljiti veliku većinu korisnika koji su potrazi za prijenosnim diskom. Najmanji kapacitet je 500 GB, dok je naš testni primjerak bio onaj iz zlatne sredine – 1 TB. Kao kod svih prijenosnih rješenja, tako i kod ovog prijenosnog diska uvijek imamo na pameti sigurnost podataka. U pogledu pouzdanosti, ovdje bismo trebali biti mirni jer iza ovog diska stoji već višedesetljetni lider na tržištu memorijske pohrane – Samsung. Osim toga, kako je riječ o SSD-u koji nema pokretnih dijelova, disk je i otporan na razne vanjske utjecaje, poput padova. Ipak, mnogima najveća briga je krađa podataka. Naime, ne treba isključiti mogućnost da disk može doći u nepoželjne ruke, a kako bismo i tu ostali hladne glave,  T7 nudi osiguranje kroz  AES 256-bitnu enkripciju koju je gotovo nemoguće probiti. Sigurnost pristupa osigurana je kroz lozinu ili preko ugrađenog čitača otiska prsta na samom disku. Što je izuzetno efektno, ali i praktično. Sve u svemu, ako ste u potrazi za prijenosnim SSD-om, lako je dati preporuku za Samsung T7 Touch.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Infodom
Lenovo
Njuškalo
Telemach
Einhell

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.