Huawei
Featured

Huawei se postavio kao lider u razvoju umjetne inteligencije

Globalno AI tržište do 2025. godine dosegnut će 89 milijardi dolara i povećati se 12 puta u odnosu na očekivanih 7,35 milijardi dolara ove godine
Globalno AI tržište do 2025. godine dosegnut će 89 milijardi dolara i povećati se 12 puta u odnosu na očekivanih 7,35 milijardi dolara ove godine
Globalno AI tržište do 2025. godine dosegnut će 89 milijardi dolara i povećati se 12 puta u odnosu na očekivanih 7,35 milijardi dolara ove godine

Huawei, jedan od lidera u ulaganjima u razvoj i inkorporiranju tehnologije umjetne inteligencije na tržištu pametnih telefona, organizira Huawei AI Summit koji će se održati u Zagrebačkom inovacijskom centru u četvrtak, 6. rujna s početkom u 10 sati

Osim predavanja i panela koji će se održati u sklopu ovog događanja, sudionicima će biti prezentirani i rezultati ankete provedene među startupima Zagrebačkog inovacijskog centra, od kojih je 84 posto ocijenilo da će u naredne tri godine raditi projekte utemeljene na AI tehnologijama. Rezultate ankete predstavit će Frane Šesnić, direktor Zagrebačkog inovacijskog centra, a izlaganja o ovoj temi predstavit će i profesor Jan Šnajder s Fakulteta elektrotehnike i računarstva te predstavnik Boston Consulting Grupe. Uz to, sudionici će moći prisustvovati okruglom stolu na kojem će se spomenutim govornicima pridružiti i predstavnik startup zajednice iz Zagrebačkog inovacijskog centra.

U kompaniji procjenjuju da bi u narednih sedam godina umjetna inteligencija mogla povećati vrijednost globalne digitalne ekonomije za oko 10 bilijuna dolara, a kako bi se što bolje pozicionirali u R&D su 2017. godine uložili 13,8 milijardi dolara i svrstali se među globalne lidere po ulaganjima s jasnom ambicijom – omogućiti potpuno povezan, pametan svijet. Posebno obećavajuće zvuči najava o razvoju osobnog asistenta koji će imati razvijenu komponentu emocionalne inteligencije i trebao bi biti sposoban prepoznavati emocionalno stanje korisnika, te mu se prilagođavati. Prije par mjeseci u suradnji s Porcheom Huawei je proveo test u kojem su u pet tjedana uspjeli “naučiti” AI sustav prisutan u njihovim telefonima da upravlja vozilom i zaustavlja ga kada uoči prepreku. No, iako su otkrića u umjetnoj inteligenciji u posljednjih par godina zavidno uznapredovala, u Huaweiju drže da su aplikacije umjetne inteligencije još uvijek mono-funkcionalne i fragmentirane. Za razvoj AI aplikacija orijentiranih na industrije, potrebno je razviti kompletnije platforme, od hardvera do cloud rješenja. Isto kao što kompanije koje proizvode padobrane moraju isprobati svoje proizvode prije no što ih stave u prodaju, u Huaweiju vlastite AI platforme testiraju interno.

Huawei primjenjuje tehnologiju umjetne inteligencije u logistici, sustavu dostave, financijama i internim revizijama. Rezultati su obećavajući. Samo u logistici kompanije, procjene točnosti povećale su se između 30 i 80 posto, a primjenom AI-ja u dostavi, povećali su učinkovitost za 30 posto.

Globalno AI tržište do 2025. godine dosegnut će 89 milijardi dolara i povećati se 12 puta u odnosu na očekivanih 7,35 milijardi dolara ove godine. Trenutno najveći dio prihoda donosi tržište aplikacija, ali jasno je da će umjetna inteligencija tek transformirati cijele industrije, omogućiti razvoj novih startup zvijezda i stvoriti nova radna mjesta.

Konzultantska kuća McKinsey objavila je nedavno procjene prema kojima tehnologije umjetne inteligencije potencijalno mogu stvoriti između 3,5 i 5,8 bilijuna dolara nove vrijednosti u 19 različitih industrija na godišnjoj bazi. Ogroman poslovni potencijal tehnologija baziranih na umjetnoj inteligenciji ne očituje se samo u načinu na koji će takve tehnologije transformirati cijele industrije i otvoriti im mogućnosti da stvaraju nove vrijednosti, već i u stvaranju prostora za pokretanje novih startupa. Od 2000. godine broj aktivnih startupa na prostoru umjetne inteligencije povećao se 14 puta, a vrijednost investicija u njih povećala se šest puta. Od 2013. godine broj poslova koji zahtijevaju traže poznavanje tehnologija umjetne inteligencije povećao se 4,5 puta.

Razvojem AI tehnologija kompanije u različitim sektorima dobiti će nove i napredne analitičke i automatizacijske sustave. Primjene su praktički beskonačne. AI donosi ogroman potencijal za stvaranje nove vrijednosti u marketingu, industriji koja se sve više oslanja na automatizaciju. Umjetna inteligencija pomoći će marketingašima da potencijalnim kupcima šalju personaliziranije i relevantnije poruke. Procjene McKinseya sugeriraju da bi nova vrijednost u ovoj industriji mogla doseći 2,6 bilijuna dolara. Najveću korist trebale bi osjetiti kompanije koje se bave e-trgovinom jer takve platforme prikupljaju velik broj podataka o kupcima. AI će im pomoći u obradi tih podataka i kreiranju posebnih ponuda i određivanju cijena, dinamično i u stvarnom vremenu.

Umjetna inteligencija biti će jedan od najvećih disruptora u zdravstvu. Pomoći će liječnicima u dijagnostici, analizi nalaza i odabiru odgovarajućih lijekova. Algoritamska rješenja u zdravstvu, u kojima računala analiziraju veliku količinu podataka o slučajevima pacijenata i onda na temelju njih preporučuju tretmane postoje već i danas. Prilično su uzbudljivi rezultati testiranja vizualnih analitičkih alata. Različite studije pokazale su da je između 50 i 63 posto Amerikanki koje su redovno odlazile na mamografska testiranja kroz 10 godina dobilo barem jednu krivu dijagnozu, a da bi gotovo trećina radiologa za isti nalaz dalo drugačiju dijagnozu. Procjene su da su vizualni analitički alati koji mogu uspoređivati desetke tisuća nalaza 5 do 10 posto točniji od prosječnog liječnika, a s dodatnim tehnološkim razvojem ta će se točnost dodatno povećavati.

Umjetna inteligencija transformirati će i transport. Samovozeća vozila više ne spadaju u sanjarske vizije budućnosti već su vrlo opipljiva stvarnost. Takva bi vozila mogla revolucionarizirati transport i prijevozničke usluge tako što bi ih učinile bitno sigurnijima, a osim toga, pametni navigacijski sustavi mogli bi smanjiti nepotrebne troškove koji nastaju zbog gužvi u prometu. McKinseyevo istraživanje navodi primjer europske kompanije za prijevoz kamionima, koja je optimizacijom temeljenom na algoritmima umjetne inteligencije smanjila potrošnju goriva za 15 posto, usput skraćujući i vrijeme potrebno za dostavu.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Infodom
Lenovo
Njuškalo
Telemach
Einhell

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.