Njuškalo

Tribina „Elektroničke knjige vs. tiskane knjige“

Tribina „Elektroničke knjige vs. tiskane knjige“
Tribina „Elektroničke knjige vs. tiskane knjige“

U okviru projekta MasterCard „Brod knjižara- brod kulture“ održana je tribina pod nazivom „Elektroničke knjige vs. tiskane knjige“

Pod pokroviteljstvom projekta „Brod knjižara-brod kulture“, kulturno književne ljetne manifestacije, u utorak, 2. lipnja, u novo-obnovljenoj Gradskoj kavani „Johann Franck“, na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, održana je tribina pod nazivom „Elektroničke knjige vs. tiskane knjige“, kao dio svojevrsnog pretprograma ovog, već kultnog, MasterCard projekta. Tribinu je vodio i moderirao mr.sc. Boris Hajoš, a o temi su razgovarali i debatirali renomirani hrvatski književnici, urednici i nakladnici.

Potvrđeno je, nažalost, da Hrvati čitaju ali da ne kupuju knjige; odnosno, knjige se ne prodaju, bile one u tiskanom ili elektroničkom obliku.

Sanja Lovrenčić, književnica i direktorica nakladničke kuće „Mala zvona“, izjavila je poučena osobnim i profesionalnim iskustvima, da se tiskana i elektronička knjiga međusobno potiču: „Prodaja elektroničkih naslova još je ispod razine isplativosti, metoda distribucije još nije pravilno razvijena, no kako je potrebno vrijeme za razvoj, tako još ne postoji spremnost za definitivne zaključke.“

Bogdan Arnautović, književnik i direktor nakladničke kuće „Aura“ čvrsto vjeruje u održivost tiskane knjige: “Tiskana knjiga je umjetnost i živjet će dok živi čovjek, nasuprot elektroničkoj knjizi koja je tehnološka inovacija identična GMO hrani, koju čovjek ne može osjetiti“, iako je svjestan činjenice da „suvremenost miri elementarnu i tehnološku pismenost koja time spaja tiskanu i elektroničku formu“.

Elektroničke knjige su posebno zanimljive zbog populacije slijepih i slabovidnih osoba jer funkcioniraju zvukom, dok su istoj skupini dostupne tek u 2-3% ukupne svjetske tiskane produkcije. Za elektroničkom knjigom će posegnuti svi oni željni akademske ili stručne literature s posebnom namjerom, elektronička forma pruža mogućnost i izravnog kontaktiranja autora, a dokazano je i da starije generacije vole E - format radi prilagodbe fonta. Tiskana knjiga je, pak, vrijednost koja ostaje u trajnom posjedu, koja je materijalno estetski doživljaj, dok se elektronička knjiga gubi, i stoga ni cijena ne bi trebala biti ista.

Zaključak ove debate jest da je komplementarnost tiskane i elektroničke forme neupitna, kao i činjenica da je kvaliteta, sam sadržaj knjige uvijek na prvome mjestu. Budućnost knjige, očito, još ne ovisi toliko o formi, već o njezinom plasmanu i vječnom cilju njezina postojanja. Projekti poput MasterCard „Brod knjižara- brod kulture“ čine upravo to – promoviraju knjige i kulturu čitanja. Ovog će ljeta MasterCard „Brod knjižara- brod kulture“ ploviti Jadranom od 25. srpnja do 7. kolovoza te nuditi veliki izbor knjiga ali i bogati kulturni i zabavni sadržaj.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Lenovo
Njuškalo
Telemach
Lenovo

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.