Njuškalo
Featured

Gotovo polovica građana u Hrvatskoj bi htjela raditi u javnom sektoru, plaća je najbitniji faktor

Najbitniji kriterij zadovoljstva poslom je plaća (97% ispitanih), dok su na drugom mjestu međuljudski odnosi (96%), potom odnos s nadređenim (95%) te balans između privatnog i poslovnog života (94%)
Najbitniji kriterij zadovoljstva poslom je plaća (97% ispitanih), dok su na drugom mjestu međuljudski odnosi (96%), potom odnos s nadređenim (95%) te balans između privatnog i poslovnog života (94%)
Najbitniji kriterij zadovoljstva poslom je plaća (97% ispitanih), dok su na drugom mjestu međuljudski odnosi (96%), potom odnos s nadređenim (95%) te balans između privatnog i poslovnog života (94%)

Kad bi imali priliku birati, čak 44% zaposlenika u Hrvatskoj bi radili u javnom sektoru, pri čemu je taj izbor češći kod žena nego kod muškaraca. U privatnom sektoru bi radilo 29% ispitanih, dok je za 27% jednako primamljivo raditi u oba sektora

Većina zaposlenih otvorena je prema promjeni posla, ali samo ako im se ukaže prilika, bez proaktivnog traženja. Ovo su podaci iz istraživanja koje je agencija Ipsos provela u svibnju i lipnju ove godine za Mastercard u povodu lansiranja četvrte sezone projekta Uplift, posvećenog razvoju mikro, malih i srednjih poduzetnika u Hrvatskoj. Cilj istraživanja je pružiti uvide u zadovoljstvo i preferencije zaposlenika, pomažući tvrtkama stvoriti bolje radne uvjete te privući i zadržati talente usred značajnih izazova vezanih uz radnu snagu.

Najbitniji kriterij zadovoljstva poslom je plaća (97% ispitanih), dok su na drugom mjestu međuljudski odnosi (96%), potom odnos s nadređenim (95%) te balans između privatnog i poslovnog života (94%). Među važne elemente ispitanici su stavili i sigurnost zaposlenja, bonuse, dane godišnjeg odmora, dok im je najmanje važna mogućnost rada od kuće. Međutim, upravo su tim segmentom najmanje zadovoljni (33%). Na svojim trenutnim poslovima najmanje su zadovoljni mogućnošću napredovanja (39%), dodatnom edukacijom i usavršavanjem (43%) te plaćama (45%). U javnom sektoru najnezadovoljniji su plaćama u tvrtkama u vlasništvu grada ili županija, dok su najzadovoljniji zaposleni u policiji, vojsci i vatrogastvu. U privatnom sektoru s plaćama su najzadovoljniji u građevini i ugostiteljstvu, dok su najnezadovoljniji u ostalim uslužnim djelatnostima. Ispitanici su najviše zadovoljni ugovorom na neodređeno radno vrijeme, slobodnim vikendima te sigurnosti zaposlenja.

Zaposlenici u javnom sektoru zadovoljniji su slobodnim vikendima, sigurnosti zaposlenja i brojem dana godišnjeg odmora, dok su zaposlenici u privatnom sektoru zadovoljniji mogućnošću napredovanja, međuljudskim odnosima, mogućnošću rada od kuće i kliznim radnim vremenom. S nagradama i bonusima najzadovoljniji su zaposleni u lokalnoj i gradskoj vlasti, dok su s međuljudskim odnosima najzadovoljniji zaposleni u poljoprivredi i građevini. Što se tiče balansa između poslovnog i privatnog života, najzadovoljniji su zaposlenici u školstvu, tvrtkama u vlasništvu grada ili županije i građevini, a najnezadovoljniji policajci, vojnici i vatrogasci.

Čak 80% ispitanih je otvoreno prema opciji da promijene svoj posao u idućih godinu dana, iako samo 14% to želi izrazito jako, 14% to želi, ali im nije važno, dok 50% ne bi mijenjalo posao, ali bi razmislili ako dobiju ponudu. Promjeni posla skloniji su ispitanici koji rade u privatnom sektoru nego oni u javnom.

Mastercardov projekt Uplift podržava mikro, male i srednje poduzetnike, s posebnim naglaskom na turizam, ugostiteljstvo, uslužne djelatnosti i OPG-ove, pružajući im potrebna znanja i vještine za razvoj i realizaciju poslovnih ideja. U sklopu projekta pokrenuta je Uplift akademija, sveobuhvatni obrazovni program u suradnji s Algebrom. Od danas do 1. listopada 2024. otvoren je natječaj za četvrtu sezonu. Osigurane su 32 stipendije za polaznike koji će, osim edukacije kroz deset modula, raditi u timovima pod vodstvom mentora te razvijati vlastite projekte koje će na kraju akademije prezentirati potencijalnim investitorima. Pobjednički tim očekuje novčana nagrada.

Igor Kundić, član Uprave Algebre, istaknuo je važnost edukacije poduzetnika za prosperitet gospodarstva, naglašavajući da kontinuirano učenje omogućava poduzetnicima bolje iskorištavanje prilika koje im se pružaju. Na jesen će biti organizirana besplatna online radionica o primjeni ekoloških praksi kroz digitalne tehnologije, namijenjena svim poduzetnicima koji su se dosada prijavljivali na Upliftov stipendijski natječaj, kao i onima kojima je ova tema interesantna.

Networking je još jedna neprocjenjiva prednost projekta, koji je već iznjedrio nekoliko zanimljivih suradnji među malim poduzetnicima. Gea Kariž, direktorica Mastercarda u Hrvatskoj, izjavila je da je projekt Uplift pomogao poduzetnicima razvijati svoja poslovanja te potaknuo suradnju između njih samih, čime se jača poduzetnički duh i širi poslovanje. Dosadašnji polaznici Uplift akademije putem Mastercardove platforme Priceless.com mogu doseći globalnu publiku, promovirajući svoje specifične usluge i proizvode te tako promovirajući i Hrvatsku.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Kompare
Lenovo
Njuškalo
Telemach
Einhell

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.