Lenovo
Featured

Huawei u Barceloni predstavio 5.5G koji komercijalno kreće ove godine i otvara nove mogućnosti razvoja mobilnih komunikacija

5.5G tehnologija donosi značajna poboljšanja u odnosu na 5G na različitim pokazateljima performansi
5.5G tehnologija donosi značajna poboljšanja u odnosu na 5G na različitim pokazateljima performansi
5.5G tehnologija donosi značajna poboljšanja u odnosu na 5G na različitim pokazateljima performansi

5G danas koristi 1,5 milijardi korisnika diljem svijeta, odnosno 20 posto mobilnih pretplatnika, no oni generiraju 30 posto mobilnog prometa i doprinose 40 posto prihoda od mobilnih usluga. 5.5G će dodatno ubrzati razvoj i korištenje mobilnih usluga

Huawei je na najvećem godišnjem sajmu industrije mobilnih komunikacija, MWC Barcelona, naglasak stavio na komercijalizaciju novog 5.5G standarda koji u komercijalnu primjenu ulazi već ove godine, a dodatno će otključati potencijal mobilnih mreža i stvoriti nove prilike za rast telekomunikacijske industrije. 5.5G bit će ključna prekretnica u evoluciji 5G mreže te dodatno ubrzati razvoj i korištenje mobilnih usluga.

Tijekom MWC Barcelona 2024, Huawei je ugostio brojne globalne operatere, industrijske partnere i voditelje javnog mišljenja za rasprave o budućoj sinergiji mreže, oblaka i inteligencije na svom izlogu "Advance Intelligence". Tvrtka ima za cilj promovirati inteligentnu digitalnu transformaciju u svim industrijama, izgraditi uspješan industrijski ekosustav, ubrzati pozitivan poslovni ciklus 5G i pripremiti se za nadolazeću eru 5.5G. Huawei je predstavio cijeli niz 5.5G, F5.5G i Net5.5G proizvoda i rješenja za više scenarija te je predan suradnji s globalnim operaterima i industrijskim partnerima kako bi prihvatio izazove i prilike i vodio budućnost inteligentne svijet. Do sada je Huawei već pomogao operaterima da pokrenu 5.5G komercijalnu verifikaciju i testiranje u više od 20 gradova diljem svijeta. Huawei će na MWC-u lansirati i prvi temeljni model telekomunikacija u industriji koji će ponuditi inteligentne aplikacije temeljene na ulogama i scenarijima za podršku zahtjevima industrije za agilnim pružanjem usluga.

5.5G tehnologija donosi značajna poboljšanja u odnosu na 5G na različitim pokazateljima performansi. U downlinku, maksimalna brzina doseže 10 Gbps, što je značajan skok s početnih 1 Gbps 5G mreže. Također, 5.5G olakšava inovativne usluge poput XR-a i 3D prikaza bez naočala. Brzine uplinka rastu na 1 Gbps s prethodnih 100 Mbps. Ovo poboljšano izvođenje ključno je u eri dominiranoj cloud podacima, rastućem live streamingu i imerzivnim hologramima, osiguravajući besprijekorne doživljaje. U staničnom IoT-u, 5.5G podržava do 100 milijardi veza u svim scenarijima, zadovoljavajući potrebe za industrijskom visokom brzinom te prilagođavajući raznoliko IoT module uključujući RedCap i pasivne uređaje. U smislu determinističkog iskustva, 5.5G će smanjiti latenciju na samo 1 ms, podržati pozicioniranje na razini centimetara te povećati pouzdanost mreže za toB usluge.

Li Peng, korporativni viši potpredsjednik Huaweija i predsjednik ICT prodaje i usluga, na 5G Beyond Growth Summitu koji je organiziran u sklopu MWC objasnio je da se 5G već pokazao kao tehnologija koja je telekom industriji stvorila nove prilike, a 5.5G je tehnologija koja će samo dodatno potaknuti pozitivne trendove.

"5G je na pravom putu prema poslovnom uspjehu. Komercijalna uporaba 5G usluge počela je 2019. i tijekom proteklih pet godina tehnologija je privukla 1,5 milijardi korisnika širom svijeta. Trenutačno, 20 posto globalnih mobilnih pretplatnika koristi 5G mrežu, a ti korisnici generiraju 30 posto ukupnog mobilnog prometa i doprinose 40 posto prihoda mobilnih usluga”, izjavio Li Peng.

Nova era u mobilnoj tehnologiji

Li je objasnio da se tehnologija 5.5G spaja s tehnologijama umjetne inteligencije i clouda, što će omogućiti značajno brže iskorištavanje potencijala svih tih tehnologija.

Telekom operatori na Bliskom Istoku već su implementirali Massive MIMO mreže, a optimalno iskustvo koje pružaju te mreže učinilo je uspješnim uvođenje 5G FWA (Fixed Wireless Access) tehnologije. Trenutačno, 5G FWA povezao je gotovo 3 milijuna domaćinstava, čime je postao snažan pokretač rasta prihoda za operatore. Više od 20 posto globalnih 5G operatera već je usvojilo modele cjenovnog razvrstavanja temeljenog na brzini, a na primjeru jednog od takvih operatera se pokazalo da to može podići prosječan prihod po korisniku za čak 23 posto. U slučaju drugog operatera koji je napravio paket za korisnike s garantiranim uplinkom kako bi pružio iskustvo visoke definicije prijenosa, prosječan prihod po korisniku je povećan za više od 70 posto. Razvijaju se i nove usluge, primjerice korištenje cloud mobitela, virtualnih avatara kao standarda u pozivima, real-time prijava šteta od osiguranja i sl.

5G je također usvojen među mnogim industrijama. U Kini je više od 50.000 slučajeva uporabe privatnih 5G mreža ušlo u komercijalnu upotrebu u više od 50 različitih industrija.

Na kraju summita, Li je zaključio: "Zajedno s operatorima, otključat ćemo potencijal 5G i 5.5G usluge te potaknuti nevjerojatan novi rast."

Huaweijevo poslovanje s uređajima će na događaju prikazati liniju vrhunskih, modno naprednih i tehnološki vođenih proizvoda. Njihov štand podijeljen je u zone iskustva temeljene na scenarijima, uključujući "Fashion Forward", "Creation of Beauty" i "Fitness & Health" koje će se usredotočiti na to kako Huaweijeva rješenja prožimaju svakodnevni život novim tehnologijama i obogaćuju iskustva temeljena na scenarijima. Dok nastavlja ulagati u tehnološke inovacije u 2024., Huaweijev tim za uređaje predan je daljnjim prodorima i izgradnji bogatih i personaliziranih stilova života za globalne potrošače.

MWC Barcelona 2024. održava se od 26. do 29. veljače u Barceloni. Tijekom događaja Huawei će predstaviti svoje najnovije proizvode i rješenja na štandu 1H50 u Fira Gran Via dvorani 1.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Infodom
Lenovo
Njuškalo
Telemach
MedicoHome

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.