A1

Hrvatska može postati hub za razvoj AI inovacija u zdravstvu

Projekt ''AI za pametno zdravstvo i medicinu'' je na listi nacionalnih kandidata za Europske digitalne centre za inovacije
Projekt ''AI za pametno zdravstvo i medicinu'' je na listi nacionalnih kandidata za Europske digitalne centre za inovacije
Projekt ''AI za pametno zdravstvo i medicinu'' je na listi nacionalnih kandidata za Europske digitalne centre za inovacije

Hrvatskoj se pruža jedinstvena prilika da postane europski digitalni centar gdje će inovatori iz EU-a testirati svoje inovacije u razvojnoj fazi, to će značajno doprinijeti pozicioniranju Hrvatske kao zemlje otvorene inovacijama, ali i doprinijeti razvoju startupova i digitalnih tehnologija

Okrugli stol, posvećen primjeni umjetne inteligencije i inovacija u europskom digitalnom zdravstvu, okupio je renomirane stručnjake u području europskih i lokalnih politika, tehnološkog svijeta te zdravstva. U zanimljivoj raspravi sudjelovali su Tomislav Sokol, zastupnik u EU parlamentu, Jelena Curać, v.d. pomoćnica ravnatelja za informacijske tehnologije, HZZO, Nina Šesto, pomoćnica ravnatelja, Klinika Magdalena te Mario Ravić, rukovoditelj poslovnog područja IoT i digitalno zdravstvo, Ericsson Nikola Tesla.

Prije okruglog stola, u ime ministra zdravstva uzvanicima se obratio izv. prof. dr. sc. Silvio Bašić, državni tajnik, a u uvodnom dijelu uzvanike je pozdravio dr. sc. David M. Smith, ravnatelj IRB- a.

Državni tajnik je istaknuo kako je zdravstvo jedna od industrija u kojoj se očituje veliki potencijal za primjenu umjetne inteligencije (AI). Kao primjer uspješnog korištenja AI u zdravstvu, istaknuo je primjenu u interpretaciji i očitavanju radioloških nalaza i dimenzioniranju doze zračenja pojedino za svaki nodul kod pacijenata s rakom pluća uz upotrebu modernih CT uređaja, kakve primjerice imamo u Klinici Jordanovac, kao dio nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja raka pluća s ciljem širenja probira u druge centre u Hrvatskoj. Izrazio je zadovoljstvo što Ministarstvo zdravstva kao partner sudjeluju u projektu AI4Health.Cro koji ima potencijal doprinijeti uspješnoj primjeni AI-a u zdravstvu.

Ravnatelj IRB-a dr. Smith osvrnuo se na nedavno obavljene rezultate Svjetske ljestvice digitalne konkurentnosti 2021. koja je smjestila Hrvatsku na 55. mjesto od ukupno 64. vodeće svjetske ekonomije. Istaknuo je da je vrlo bitno kako će se Hrvatska snaći i pozicionirati u brzo rastućem svijetu digitalnih tehnologija kao i u adresiranju izazova koje pred naš zdravstveni sustav postavlja pandemija. Dr. Smith smatra kako tu primjena umjetne inteligencije pokazuje svoj veliki potencijal.

''Institut ima više od 25 godina iskustva u razvoju i primjeni umjetne inteligencije na razne domene od medicine, biologije, ekonomije i gospodarstva te drugih društvenih znanosti. Međutim, naša najveća snaga u projektu AI4HEALTH.Cro su naši partneri iz tehnologije, akademije te javnog sektora diljem Hrvatske. Ovim putem zahvalio bih se svim našim partnerima posebno Ministarstvu zdravstva što su dali povjerenje Institutu kao koordinatoru projekta AI4HEALTH.Cro u inicijativi da zajedno doprinesemo primjeni AI-a u hrvatskom zdravstvu.'' – zaključio je uvodni govor dr. sc. David M. Smith, ravnatelj IRB-a. 

''Digitalne tehnologije i AI, omogućit će najznačajniju transformaciju zdravstvenog sustava, kada pacijentu omogućimo da postane partner u procesu liječenja. Pacijent ne smije biti bespomoćan, pasivan i neinformiran promatrač, već angažiran, educiran i aktivan sudionik u liječenju koji preuzima odgovornost za svoje zdravlje. Jedino tako ćemo rasteretiti prenapregnuti zdravstveni sustav, kako bi on bio dugoročno održiv." - izjavila je dr. sc. Nina Šesto, MBA, pomoćnica ravnatelja, Klinika Magdalena, te istaknula kako vjeruje da konzorciji koji je okupljen na projektu AI4HEALTH.Cro može pozicionirati Hrvatsku u sam vrh EU-a kao centar za testiranje AI tehnologija.

"Startupovi su izrazito bitni za budućnost zdravstva jer ima jako puno ideja koje startupovi mogu jako brzo pivotirati, pogotovo u području umjetne inteligencije. Same investicije u zdravstvene startupove koje su se na polugodišnjoj razini u 2021. udvostručile u odnosu na 2020. godini (sa 9,7 na 20.1 mlrd USD) na svjetskoj razini govore o ogromnom prostoru za poboljšanje zdravstvenih sustava i skrbi prema pacijentima te potrebi za rješenjima odmah. Ericsson Nikola Tesla je prisutan u području zdravstva već dugi niz godina s rješenjima u nacionalnim i bolničkim sustavima, ali i rješenjima za pacijente. Sa širokim iskustvom, testnim sustavima te ekspertizom podržavamo jako puno partnera na konkretnim projektima, surađujemo s istraživačkom i znanstvenom zajednicom te smo otvoreni za sve nove ideje i proizvode." - istaknuo je Mario Ravić, rukovoditelj poslovnog područja IoT i digitalno zdravstvo, Ericsson Nikola Tesla.

''Slijedom svega što smo danas imali prilike čuti, vjerujem da se možemo složiti da je projekt 'AI za pametno zdravstvo i medicinu' jedinstvena prilika kako bi osigurali potporu inovatorima da uspiju u tom sektoru te da se Hrvatska snažnije pozicionira u svijetu digitalnih tehnologija u zdravstvu.'' – zaključila je dr. sc. Anja Barešić, moderatorica okruglog stola i koordinatorica projekta AI4Health.Cro s Instituta Ruđer Bošković.

Projekt ''AI za pametno zdravstvo i medicinu'' je na listi nacionalnih kandidata za Europske digitalne centre za inovacije. Prošao je nacionalni predodabir čime je stekao pravo prijave na predstojeći poziv Europske komisije za sufinanciranje EDIH-ova u okviru programa Digitalna Europa.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Comping
Huawei
HT
IN2
Infodom
Lenovo
Njuškalo
Telemach
MedicoHome

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.