Lenovo
Featured

Održan Green-Tech Hackathon u organizaciji Veleposlanstva UK, Fil Rouge Capitala i Algebra LAB-a

Hackathon je održan u online obliku, ukupnog trajanja duljeg od 30 sati, a nakon više od 100 prijava zainteresiranih timova tijekom proteklih tjedana, u finalu je sudjelovalo 14 timova s ukupno 63 natjecatelja iz cijele Hrvatske
Hackathon je održan u online obliku, ukupnog trajanja duljeg od 30 sati, a nakon više od 100 prijava zainteresiranih timova tijekom proteklih tjedana, u finalu je sudjelovalo 14 timova s ukupno 63 natjecatelja iz cijele Hrvatske
Hackathon je održan u online obliku, ukupnog trajanja duljeg od 30 sati, a nakon više od 100 prijava zainteresiranih timova tijekom proteklih tjedana, u finalu je sudjelovalo 14 timova s ukupno 63 natjecatelja iz cijele Hrvatske

Green-Tech Hackathon, hackathon s fokusom na održive tehnologije i druge zelene teme, održan je proteklog vikenda u organizaciji Veleposlanstva Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske i partnera – Fil Rouge Capitala kao investicijskog partnera i Algebra LAB kao organizacijsko-logističkog i savjetodavnog partnera u provedbi ovog projekta

Hackathon je održan u online obliku, ukupnog trajanja duljeg od 30 sati, a nakon više od 100 prijava zainteresiranih timova tijekom proteklih tjedana, u finalu je sudjelovalo 14 timova s ukupno 63 natjecatelja iz cijele Hrvatske, a pridružili su im se i članovi timova iz susjedne Bosne i Hercegovine, ali i iseljenici trenutno na privremenom radu u Njemačkoj i (najdalje) Južnoj Koreji.

Sudionici su tijekom hackathona odabrali jednu od tri ponuđena problema te su za njega razvijali svoje rješenje. Natjecateljima su ponuđena tri izazova – višak i bacanje hrane (kako riješiti problem viška hrane u trgovinama, kod ljudi i općenito u cijelom lancu hrane?), masovni turizam (kako razviti model održivog turizma?) te zagađenje vode (kako osmisliti poslovno rješenje koje rješava problem zagađivanja vode?). Zadatke za natjecatelje je, u suradnji s Veleposlanstvom, osmislio tim stručnjaka koji predvodi Algebra LAB, doc. dr. sc. Leo Mršić i dr. sc. Maja Brkljačić.

Ponuđena rješenja, tj. odgovori na zadatke, pritom su morala biti održiva, izvediva, profitabilna i skalabilna te su se, dakako, morala oslanjati na tehnologiju kao način rješavanja postavljenog problema. Tijekom cijelog hackathona timovima je bilo na raspolaganju osam mentora koji su im pomogli u razrješavanju dilema i savjetima za suočavanje s projektnim zadacima s poslovne ili tenološke strane: Mili Ibrulj (Fil Rouge Capital), Roger Blott (Fil Rouge Capital, partner), Andrija Garofulić (Mazars Croatia, partner), Matija Žulj (pokretač tvrtke Agrivi), Neil Whittaker (Energy System Catapult, Incubation Manager), Marko Capek (Terra Hub Croatia), Bojan Radlović (RVU, General Manager) i Tom Oštrić (O2, osnivač).

Nakon dvodnevnog rada na projektima i predstavljanja projekata u sklopu virtualnog pitcha pred žirijem – kojega su činili Stevica Kuharski (Fil Rouge Capital), Renata Brkić (Feelsgood Capital) i Marijan Mrkonjić (voditelj novih biznisa, INA) najboljim timom proglašen je tim GoGreenOzonator, u čijem su sastavu Helena Virić Gašparić, Darija Lemić i Pave Ninčević. Svo troje dolaze s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Njihovo pobjedničko rješenje bazira se na inovativnoj primjeni ozona. Odavno su poznata dezinfekcijska svojstva i primjena ozona u zdravstvu i prehrambenoj industriji. GoGreenOzonator tim želi primijeniti ozon u poljoprivredi, posebno u zaštiti od štetnih organizama, te na taj način eliminirati ili dramatično smanjiti korištenje pesticida, a bez smanjenja produktivnosti u procesu proizvodnje hrane.

„Zahvaljujemo organizatorima GreenTech Hackatona, Britanskom veleposlanstvu u Zagrebu i Algebra LAB-u na prilici za sudjelovanje i pozitivnoj ocjeni naše ideje kao prihvatljivog zelenog rješenja u kategoriji 'Water pollution'. Sudjelovanje u hackatonu je za nas bilo novo i neprocjenjivo iskustvo, a pobjeda i osvojeni novčani iznos su nam svakako poticaj za daljnji razvoj. Želimo se zahvaliti mentoru Matiji Žulju iz tvrtke Agrivi koji nam je tijekom natjecanja bio velika podrška u pripremi poslovne strategije, njegovi stručni savjeti su doprinijeli našoj pobjedi“, rekla je Helena Virić Gašparić iz pobjedničkog tima.

Uz pobjednike, žiri je posebno pohvalio i rješenja tima Alavera, MacroConverter i Omni Akademija. Tim Alavera razvija rješenje za smanjenje korištenja otrovnog klorinskog sredstva za izbjeljivanje s hibridnim sustavom koji koristi hidrogen peroksid i UV svjetlo, što bi bitno smanjilo onečišćenje voda prouzrokovano tekstilnom industrijom. Tim MacroConverter radi na rješenju uklanjanja plastičnog otpada iz okoliša korištenjem sustava baziranog na pirolizi, što bi uklanjanje plastike učinilo bitno jednostavnijim i jeftinijim. Omni Akademija radi na komercijalnom edukativnom projektu, koji se fokusira na edukaciju svih čimbenika u lancu, koji mogu pridonijeti smanjenju zagađenja.

Pobjednički tim nagrađen je novčanom nagradom u iznosu od 50.000 kuna. No, osim novčane nagrade, organizator – Veleposlanstvo Ujedinjene Kraljevine u Hrvatskoj – pomoći će pobjednicima i s pristupom britanskoj startup zajednici i eventualnim daljnjim povezivanjem s aktivnim i propulzivnim green tech sektorom u Ujedinjenoj Kraljevini.

„Britansko veleposlanstvo oduševljeno je što je moglo biti domaćin ovog eventa. Impresionirani smo nivoom znanja i entuzijazmom, koji su pokazali svi timovi na natjecanju. Vlada Velike Britanije predana je ideji zelenog rasta i pronalaženju inovativnih rješenja za borbu protiv klimatskih promjena. Čestitamo pobjednicima na zasluženom uspjehu i nadamo se da će njihovo inovativno rješenje prepoznati u industriji i u redovima donositelja odluka“, rekli su iz Britanskog veleposlanstva.

„Održivi razvoj i zelene tehnologije zasigurno su teme koje će dominirati poslovnim i tehnološkim svijetom u sljedećem periodu. Da interesa u Hrvatskoj među mladima ne manjka pokazalo je i ovo događanje. Gotovo 150 prijava za samo 14 mjesta – bilo ih je teško selektirati. Veliko nam je  zadovoljstvo što smo mogli mentorski i organizacijski podržati Britansko veleposlanstvo, s ljudima koji i inače sudjeluju u radu našeg inkubatora. Pobijedio je najbolji tim, i veselimo se nastavku suradnje“, naglasila je dr. sc. Maja Brkljačić, business development manager Algebra LAB-a, partnera u provedbi ovog hackathona.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Infodom
Lenovo
Njuškalo
Telemach
MedicoHome

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.