Lenovo
Featured

Savjetujemo: Filtracija vode – zašto biste trebali imati filtraciju vode za svoje kućanstvo

Tvrtka Poljski dom d.o.o. svojim savjetima pomaže u odabiru filtera za kućanstvo
Tvrtka Poljski dom d.o.o. svojim savjetima pomaže u odabiru filtera za kućanstvo
Tvrtka Poljski dom d.o.o. svojim savjetima pomaže u odabiru filtera za kućanstvo

Filteri za vodu su postali sve popularniji u kućanstvima diljem svijeta. Ove male sprave omogućuju nam da pijemo i koristimo vodu iz slavine bez brige o kemikalijama, mikroorganizmima i drugim nečistoćama koje se mogu naći u javnoj vodovodnoj mreži

Koliko ste se puta žalili na kvalitetu vode iz svoje slavine? Uvjereni smo vrlo često. Nažalost, sve češće čitamo i doživljavamo puknuća vodovodnih cijevi, zamućenje vode, bakteriološku neispravnosti, pa i pretjerano izraženi mirisi klora. Zbog svih tih situacija voda iz vodovodne mreže ili vlastitog bunara više-manje svima služi kao „tehnološka“ voda koju koristimo u higijenske svrhe ili pri kuhanju gdje vodu prokuhavamo. To je pomalo tragikomično ako znamo da je Hrvatska po vodnim bogatstvima u samom europskom, ali i svjetskom vrhu.

Osnovna filtracija

Iako je vodovodna voda zdravstveno ispravna, voda koju koristimo često sadrži različite spojeve, poput mehaničkih nečistoća, kamenca, željeza, klora koje bismo trebali eliminirati. Dodatno, voda iz bunara koju još uvijek velik broj kućanstava koristi, može sadržavati nečistoće koje mogu biti nezgodne za termopak ali i štetne za naše zdravlje. To uključuje već spomenute mehaničke nečistoće tipa pijesak, mulj, pesticide, teške metale, pa do bakterija i drugih mikroorganizama koje se mogu naći u vodi. Filteri za vodu uklanjaju ove nečistoće iz vode, čime nam pružaju sigurniju i zdraviju alternativu. Osim toga, filtrirana voda ima bolji okus i miris od one koju dobivamo iz slavine jer filteri mogu ukloniti neugodne mirise i okuse koji se mogu pojaviti zbog klora, bakterija ili drugih tvari u vodi.

Od kud krenuti

Ako želimo popraviti „ispravnost“ i okus vode za piće nakon njega, u drugom kućištu nastavljamo s dodatnom obradom vode
Ako želimo popraviti „ispravnost“ i okus vode za piće nakon njega, u drugom kućištu nastavljamo s dodatnom obradom vode
Ako želimo popraviti „ispravnost“ i okus vode za piće nakon njega, u drugom kućištu nastavljamo s dodatnom obradom vode

Pitanje od kud krenuti s filtracijom vode, najbolje će vam pomoći profesionalci. Tvrtka Poljski dom d.o.o. svojim savjetima pomaže u odabiru filtera za kućanstvo. Stranice tvrtke Poljski dom www.poljskidom.hr, uvoznika brojnih rješenja za filtraciju i obradu u tome će vam biti najbolja početna točka. Prije odabira filtera, nužno je odabrati adekvatno kućište u koje se filter postavlja. Veličina kućišta ovisi opet o količini vode za koju dimenzionirate vaš sustav. Nećete pogriješiti ako za obiteljsku kuću s priključkom do 1“, odlučite se za kućište veličine 10". Nakon kućišta dolazimo do odabira filtera, a tu postoji nekoliko različitih vrsta filtera za vodu. Prije svega na ulazu vode u dom neophodno je postaviti mehanički filter koji će zaštiti vašu instalaciju ali i perlatore, ventile, bojlere i druge uređaje od ulaska pijeska, hrđe ili nekih drugih mehaničkih čestica koje se nalaze u vodi. Poljski dom nudi ih zaista velik broj filtera od proizvođača USTM. Koji odabrati ovisi opet o vodi koja ulazi u vaš dom. Ako koristite bunarsku vodu možete primijeniti neki od višekratnih, krupnih, mehaničkih filtera od 100-80 µm, koji se mogu prati, tipa NET, NETSS, EL ili neki od mesinganih filtera s ispustom nečistoća. Ako se radi o vodovodnoj vodi najbolji su jednokratni polipropilenski filteri od namotane špage finoće filtriranja od 50 µm do 20 µm. Ako želimo popraviti „ispravnost“ i okus vode za piće nakon njega, u drugom kućištu nastavljamo s dodatnom obradom vode. Ako koriste vodu iz vodovodne mreže, naš savjet je odabrati neki od filtera koji u sebi sadrže aktivni ugljen. Ovakvi filteri uspješno uklanjaju klor, pesticide, herbicide i druge kemikalije iz vode pa popravljaju okus i miris vode za piće. Ugljen se ovdje koristi kao glavni sastojak jer može neutralizirati štetne tvari iz vode. Bitno je voditi računa o izdašnosti filtera te voditi računa o njihovoj pravodobnoj promijeni.

Prednosti korištenja filtera za vodu

Mislimo da nije potrebno posebno naglašavati koje su sve prednosti filtracije vode. Prvenstveno filteri uklanjaju štetne tvari iz vode, što štiti instalaciju i uređaje u kući od mehaničkih nečistoća te popravljaju kvalitetu vode za piće. No što je s kamencem u vodi? U sljedećem članku pozabavit ćemo se magnetima i posebnim uređajima namijenjeni upravo tome – omekšavanju vode.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Infodom
Lenovo
Njuškalo
Telemach
MedicoHome

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.