Kompare
Featured

Ruđer i SOLVIS razvijaju inovativne solarne ćelije i module sredstvima EU

Tijekom sljedeće godine IRB i SOLVIS razvijat će inovativne solarne ćelije i module, veće efikasnosti od postojećih i to primjenom najnovijih rezultata znanstvenih istraživanja u kreiranju industrijskog proizvoda

Multidisciplinarnost istraživanja, vrijedan intelektualni kapital i suvremena oprema komparativne su prednosti Instituta Ruđer Bošković (IRB) koje ga čine poželjnim partnerom poduzetnicima – istaknuto je povodom svečanog predstavljanja zajedničkog projekta IRB-a i tvrtke SOLVIS d.o.o. 'Unaprjeđenje solarnih ćelija i modula kroz aktivnosti istraživanja i razvoja', vrijednog skoro dva milijuna eura

Uz pomoć sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu poziva "Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja" (IRI), kojeg provodi Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta (MINGO) te Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG – BICRO), tijekom sljedeće godine IRB i SOLVIS razvijat će inovativne solarne ćelije i module, veće efikasnosti od postojećih i to primjenom najnovijih rezultata znanstvenih istraživanja u kreiranju industrijskog proizvoda.

Nositelji projekta su 'Ruđerovi' partneri iz industrije, tim stručnjaka iz tvrtke Solvis d.o.o., koji imaju ključnu ulogu u primjeni znanstveno-tehnoloških inovacija znanstvenika IRB-a na proizvodne procese, a osobito formiranje konačnog proizvoda. Važnost projekta svojom su nazočnošću potvrdili i pomoćnik ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Zvonimir Novak, Marijana Oreb, članica Uprave HAMAG – BICRO te Mislav Jurišić, ravnatelj Sektora za bespovratne potpore - Istraživanje, razvoj i inovacije (IRI), HAMAG – BICRO.

Prilikom svečanog predstavljanja projekta ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith istaknuo je kako je ovaj projekt sjajan primjer korištenja sredstava iz fondova Europske unije za uspješno povezivanje znanosti i industrije. Naglasio je kako Institut ima potrebno znanje, ljudske resurse i istraživačke kapacitete provesti istraživanja koja tvrtke nisu u mogućnosti samostalno provoditi. Kao primjer je naveo činjenicu da će u sklopu ovog projekta znanstvenici koristiti postojeću kapitalnu opremu Instituta za istraživanje i razvoj novih materijala i tehnologija koje će onda partneri iz SOLVIS-a primijeniti u proizvodne procese solarnih ćelija i modula.

''Također, dodana vrijednost ovog projekta leži u njegovoj multidisciplinarnosti jer će u ova istraživanja, pored fizičara i kemičara, biti uključeni i znanstvenici koji se bave računalnim znanostima. Upravo ova multidisciplinarnost istraživanja, vrijedan intelektualni kapital i znanstvena oprema koju stalno osuvremenjujemo komparativne su prednosti našeg Instituta, koje ga čine poželjnim partnerom gospodarstvu.'' – zaključio je dr. Smith.

Pomoćnik ministra Zvonimir Novak naglasio je kako su ovakvi projekti ključni u procesu jačanja konkurentnosti Republike Hrvatske (RH) kroz razvoj inovacija i novih proizvode te iskazao svoje zadovoljstvo partnerskim odnosom Vlade RH, istraživačkih institucija i poduzetnika u zajedničkim naporima što uspješnijeg iskorištavanja raspoloživih sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova za stvaranje konkurentnog gospodarstva.

''Svjesni činjenice kako su ulaganja u istraživanje i razvoj te inovacije preduvjet održivog gospodarskog rasta, HAMAG-BICRO ustrajno radi na poticanju inovativnog okruženja u Hrvatskoj. U prethodnom razdoblju Agencija je provela financiranje od ukupno 800 milijuna kuna za 230 inovativnih projekata čija ukupna vrijednost iznosi 1,7 milijardi kuna. Upravo ovakvi projekti iz gospodarstva i znanstvene zajednice dokazuju da Hrvatska ima značajan inovacijski potencijal i timove koji su spremni uspješno raditi na rješenjima koja imaju potencijal uspjeti na globalnom tržištu.'' – istaknula je Marijana Oreb, članica Uprave HAMAG-BICRO-a.

Dr. sc. Krunoslav Juraić, voditelj projekta, naglasio je činjenicu da veliku ulogu u projektu imaju mladi ljudi na početku karijere koji će nastaviti razvoj tehnologija. Napomenuo je kako su do sada na projekt već zaposlili troje mladih znanstvenika od kojih će neki u sklopu ovoga projekta raditi i svoj doktorat.

''Vjerujemo da je ovo početak dugoročne suradnje na inovativnim i zelenim tehnologijama te da ćemo ostvariti veliki tehnološki proboj tako što ćemo tehnologiju koju ćemo razviti u suradnji s kolegama s IRB-a uspješno ugraditi u naš proizvodni proces. Očekuje se da će projekt pridonijeti povećanju konkurentnosti, diversifikaciji asortimana proizvoda i povećanju volumena proizvodnje s novim i unaprijeđenim proizvodima za oko 45% u 10 godina. Osim toga, projektom se dalje razvijaju I&R kapaciteti unutar kompanije koji omogućavaju brže prilagodbe novim zahtjevima tržišta i brži plasman novih proizvoda na svjetsko tržište.'' – zaključio je Ivan Vadla, direktor za tehnološki razvoj u SOLVIS-u.

Institut Ruđer Bošković do sada u sklopu programa IRI, ima četiri ugovorena projekta ukupne vrijednosti oko 35 milijuna kuna. Ovakvi projekti ključni su u procesu jačanja konkurentnosti RH kroz inovacije i nove proizvode te potvrđuju kako se konkurentno gospodarstvo utemeljeno na inovativnim proizvodima može ostvariti isključivo sustavnom politikom uz usmjeravanje financiranja u obrazovanje, znanost i gospodarstvo. – istaknuto je danas na IRB-u.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Infodom
Lenovo
Njuškalo
Telemach
Einhell

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.