| | | | |

powered_by_lenovo_2020 Intervju: Igor Pavleković, direktor WinDays18 Technology konferencije - CroPC.net

Intervju: Igor Pavleković, direktor WinDays18 Technology konferencije

Razgovarali smo s Igorom Pavlekovićem, direktorom WinDays18 Technology konferencije

Povodom skorašnjeg početka 18. WinDays konferencije, razgovarali smo s Igorom Pavlekovićem, direktorom WinDays18 Technology konferencije

  1. Ako dobro brojimo, ovo je sad već druga godina da ste u ulozi direktora. Kako se osjećate u toj ulozi i koliko je ona zahtjevna?

Osjećam se super. To je ponos. Osjećam se ponosno što imam mogućnost voditi ovakvu tehnološku konferenciju, što mogu birati zanimljiva predavanja i izvrsne suradnike. Ponekad zna biti naporno, jer dosta je komplicirano „pomiriti“ smjer u kojem korporacija ide, a s druge strane predavanja koja predavači prijavljuju – nekad ta dva smjera nisu baš sto posto podudarna, uvijek je puno posla oko te vizije, no u konačnici sam vrlo zadovoljan kako smo ove godine napravili raspored i kako ta predavanja na kraju izgledaju. Na početku sve izgleda hektično, no s vremenom stvari sjedaju na svoje mjesto. Baš zbog toga sam vrlo ponosan i jako mi je drago što obnašam funkciju direktora Technology dijela konferencije.

  1. WinDaysi često nose epitet najveće i najjače konferencije, što ju čini posebnom i izdvaja od ostalih konferencija?

Činjenica da je ovo 18. godina WinDaysa govori da je ovo najdugovječnija konferencija koja postoji na ovim područjima. Rekao bih da je važno da ne gubimo relevantnost, konstantno se prilagođavamo tržištu i novim tehnologijama, pratimo ih i promoviramo. Konferencija je nekad bila svojevrsni pogled u prozor Microsofta, gdje su se predstavljali proizvodi poput Windowsa, Officea i slično, a danas toga više nema jer je tehnologija dostupna putem interneta, korisnici često mogu vidjeti stvari i prije nas ili ukorak s nama - zbog toga, ono što sad radimo na konferenciji WinDays jest, ne samo prezentirati tehnologiju kao takvu, već je približiti poslovnim korisnicima i primijeniti je na način kako je zamišljena – da pomogne transformirati tvrtke i poslovne procese, ponudi pomoć u bržem i lakšem poslovanju i slično. IT odjeli su ti koji moraju takvu promjenu voditi uz pomoć njihovih korisnika, odnosno poslovnih odjela u tvrtkama. 18 godina rada definitivno nam pruža jedno nemjerljivo iskustvo.

Dodatno, ove je godine i Business dio konferencije dobio značaj kakav zaslužuje – bit će pokriveno čak pet programskih smjerova koji će se baviti sa šest ključnih industrija: financijskim institucijama, proizvodnjom, maloprodajom, javnom upravom i obrazovanjem te zdravstvom u suradnji s IN2 Grupom koja će okupiti dionike iz sektora zdravstva na Hospital Daysima 2018. U tim programskim smjerovima se priča o poslovanju općenito, jer svaka tvrtka je u svom segmentu poslovanja i svojevrsnoj niši, pa za sve tvrtke na tržištu često ne vrijede ista pravila. Stoga tih pet programskih smjerova donosi sadržaj koji je potpuno relevantan sudionicima.

Iznimno mi je drago i što smo se ove godine udaljili od klasičnih tehnoloških tema na Business dijelu konferencije. Ne pričamo o samoj tehnologiji koliko o poslovnim procesima, poslovanju tvrtki, temama relevantnim za poslovne ljude i u nekim situacijama kako tehnologija može pomoći - što Business konferencija u konačnici treba i biti.

  1. Pripreme su vjerujemo pri kraju, koje će teme biti u fokusu te što nam sve donosi WinDays18 konferencija?

Što se tiče Technology dijela konferencije, raspored je objavljen i drago mi je što smo pokrili sve danas relevantne teme. Bitno je napomenuti i kako smo ove godine promijenili dosadašnji koncept predavanja te dodali četiri potpuno nova programska smjera, odnosno izmijenili ih u skladu s korporativnim usmjerenjima i Microsoftovim poslovnim modelom. Imamo četiri programska smjera: Moderno radno okruženje, Poslovne aplikacije, Podaci i umjetna inteligencija te Aplikacije i infrastruktura. Posljednji smjer, Aplikacije i infrastruktura, izmijenili smo na način da smo spojili tradicionalne sistemaše i developere u jedan smjer, jer u današnjem svijetu ta je granica sve manja i željeli smo ići ukorak s tim trendom. Jedna od stvari koju smo napravili je i taj, tzv. virtualni smjer u kojem ćemo developerima kroz light predavanja predstaviti nove paradigme izrade aplikacija. Isto tako i sistemcima donosimo teme koje su relevantne za njihovu budućnost, nismo se željeli baviti tradicionalnim temama What's new i Best practices, već smo se okrenuli temama kako tehnologiju prilagoditi budućnosti i novim vremenima koja dolaze. Obzirom da nam se približava GDPR, velik naglasak stavili smo na zaštitu podataka, a isto tako bit će i nekih egzotičnih i vrlo zanimljivih tema kao što su kvantno računalstvo, Blockchain, Machine learning, preporuke kako napraviti chat botove, kako iskoristiti umjetnu inteligenciju za dobivanje relevantne informacije iz podataka koji su godinama prikupljani unutar tvrtke. Rekao bih, za svakog ponešto.

  1. Zabava je tradicionalno dio konferencije, što nas očekuje u zabavnom djelu konferencije?

Obzirom da su ovo 18. po redu WinDaysi i postajemo punoljetni, i zabavu smo prilagodili našoj punoljetnosti. Ponekad je izazovno zadovoljiti sve ukuse unificiranim izvođačima, pa smo ove godine pripremili jedan dobar miks izvođača i posve sam siguran kako ćemo se svi odlično zabaviti i ove godine – što nam je, uostalom, i tradicija. Prošle godine smo srušili sve rekorde po posjećenosti naših partyja, a vjerujem da bismo ove godine mogli ponovno oboriti taj rekord. Ovim putem pozivam sve vaše čitatelje da nam se pridruže u Poreču od 24. do 27. travnja te učeći, prateći trendove i dobro se zabavljajući proslavimo 18. rođendan najveće tehnološke konferencije u Hrvatskoj – i šire!

Pin It

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675