A1
Featured

Predviđanja za 2023. o tehnologiji i data centrima - Chris Sharp, CTO, Digital Realty

Postoji mnogo uspješnih čvorišta podatkovnih centara diljem svijeta, poput Londona, Singapura i Virginije, koji još moraju rasti, ali su ograničeni energijom, i u smislu pristupa i opskrbe
Postoji mnogo uspješnih čvorišta podatkovnih centara diljem svijeta, poput Londona, Singapura i Virginije, koji još moraju rasti, ali su ograničeni energijom, i u smislu pristupa i opskrbe
Postoji mnogo uspješnih čvorišta podatkovnih centara diljem svijeta, poput Londona, Singapura i Virginije, koji još moraju rasti, ali su ograničeni energijom, i u smislu pristupa i opskrbe

Predviđanje budućnosti je teško. Još je teže predvidjeti budućnost tehnologije. Tehnologija – po dizajnu – razvija se tako brzo, često kao odgovor na naše stalno promjenjive potrebe kao vrste. Primjerice, prije svega nekoliko godina kvaliteta strojnih prijevoda teksta bila je znatno lošija od kvalitete prijevoda koji je izradio profesionalni prevoditelj – danas je laiku ta razlika u mnogim slučajevima jedva vidljiva

2022. bila je zanimljiva godina za napredak u tehnologiji. Unatoč tome što je bila godina oporavka i ponovnog otkrića, tehnološke su inovacije ostale snažne; bilo da se radilo o poboljšanjima u našem razumijevanju umjetne inteligencije i njezinog odnosa sa sviješću ili o otkrićima u tehnologiji uređivanja gena. U pozadini većine ovih tehnoloških inovacija je industrija data centara: središnji živčani sustav digitalne ekonomije. A budući da 2022. završava, čini se da je pravo vrijeme da pogledamo što bi iduća godina – i kasnije – mogla imati za tehnologiju i podatkovne centre, kao i kako bi makro trendovi – kao što su geopolitički sukobi i stalna zabrinutost za energetsku sigurnost – mogli utjecati na to.

Data centri će se polako okretati od fosilnih goriva u korist obnovljivih alternativa

To je nešto prema čemu industrija data centara ide već dugi niz godina. Međutim, zabrinutost oko energetske sigurnosti – pitanje koje je doista izbilo u prvi plan ove godine zbog tekućeg sukoba u Ukrajini – oštro je potaknula industriju da pomno ispita svoju djelomičnu ovisnost o neobnovljivim izvorima energije, poput dizela ili plina.

Taj prijelaz se, pogotovo u Europi, neće dogoditi preko noći i nećemo ga vidjeti dovršenog u 2023. no vidjet ćemo nastavak tog trenda.

Postoji mnogo uspješnih čvorišta podatkovnih centara diljem svijeta, poput Londona, Singapura i Virginije, koji još moraju rasti, ali su ograničeni energijom, i u smislu pristupa i opskrbe. To ne znači da unaprijed ne planiramo koliki nam je kapacitet potreban. Kada se želimo proširiti, postoji nekoliko čimbenika koje uzimamo u obzir. Planiranje budućih potreba za kapacitetom jedno je od njih, ali također promatramo, na primjer, usklađivanje s kapacitetom mreže i možemo li sklopiti dugoročne ugovore o opskrbi. Međutim, kako bi ta čvorišta dosegla svoj puni potencijal i držala korak s potražnjom za digitalnim uslugama na globalnoj razini, industrija mora početi tražiti alternativne načine za napajanje svojih objekata, što u konačnici znači usvajanje hibridnog modela i mogućnost isključivanja iz mreže i postati 'decentralizirana'.

Eksplozivno usvajanje tehnologija koje se temelje na podacima dovest će do sveprisutne pojave inovativnih metoda hlađenja

Korištenje tehnologija koje opterećuju podatke kao što su AI i IoT nastavlja rasti diljem svijeta. Naime, od 2021, 86% izvršnih direktora izvijestilo je da se umjetna inteligencija smatra "mainstream tehnologijom", a 91.5% vodećih tvrtki kontinuirano ulaže u AI. Bilo da se radi o praćenju analize raspoloženja uživo u industriji oglašavanja ili upotrebi složenih algoritama od strane tvrtki društvenih medija, tvrtke vide opipljivu vrijednost od upotrebe umjetne inteligencije. A ako tvrtke nastave vidjeti vrijednost, upotreba će se samo povećati, što znači veći intenzitet i veću geografsku distribuciju.

Stvar je u tome što umjetna inteligencija ne radi bez kompleksne pozadine. To je zahtjevna tehnologija, koja zahtijeva puno snage za rad i nevjerojatno snažne serverske ormare velike gustoće za optimalno funkcioniranje. A ako su potrebni ormari velike gustoće snage, potrebno je i učinkovito hlađenje velike snage. Naši data centri su modularni, što znači da se komponente mogu zamijeniti drugim dijelovima koji bi mogli bolje odgovarati određenom scenariju, što nam omogućuje da se razvijamo s povećanjem gustoće snage.

Tvrtkama je potrebna prilagodljivost
Tvrtkama je potrebna prilagodljivost
Tvrtkama je potrebna prilagodljivost

Povijesno gledano, najučinkovitiji način hlađenja data centra bio je toplim i hladnim izolacijskim prostorom. Ili, ako budete imali sreće, možda ćete moći iskoristiti lokalni izvor vode, poput rijeke ili pristaništa, da prirodno rashladite svoj data centar, kao što to radimo u Marseillesu i Londonu.

Međutim, s umjetnom inteligencijom trebamo nešto još inovativnije. Vidim da metode poput tekućeg hlađenja počinju postajati najčešći izbor. Osim toga, također ćemo početi vidjeti sve češću pojavu faznog hlađenja – metode hlađenja koja iskorištava prirodnu latentnu toplinu isparavanja rashladne tekućine ili točku u kojoj ona prelazi iz tekuće faze u plinovitu fazu. Dalje od toga, možemo razgovarati o izgradnji podatkovnih centara na vrhovima planina, ali mislim da je sigurno reći da smo malo daleko od toga.

Više podataka znači više multi-cloud implementacija

Podaci nastavljaju rasti i u vrijednosti i u količini. Ono što se prije stvaralo na vrlo centraliziranim lokacijama, poput gradova, sada se stvara posvuda. U našim domovima, kada se nalazite na ulici ili praktički bilo kojem drugom mjestu. Ova proliferacija otežava tvrtkama pristup, agregaciju i konačno razumijevanje njihovih podataka. To se zove efekt podatkovne gravitacije (data gravity) i on će postati sve vidljiviji kako se naša ovisnost o podacima i digitalnim uslugama povećava.

Tvrtkama je potrebna prilagodljivost. Moraju moći pristupiti aplikacijama i uslugama potrebnim za otključavanje vrijednosti svojih podataka na jednom mjestu, poput trgovine aplikacija. Industrija podatkovnih centara podržava ovu potrebu visoko povezanim, geografski raznolikim platformama koje omogućuju tvrtkama da dosegnu najstrateškija globalna tržišta s infrastrukturom koja je fleksibilna i može se postaviti u nekoliko minuta. Važnost ovog pristupa tek će postati očiglednija iduće godine kada poduzeća shvate da su implementacije u više oblaka i usvajanje hibridnog IT-a jedini načini za navigaciju svijetom kojeg pokreću podaci.

Ako postoji nešto što možemo naučiti iz ove godine, to je da se infrastruktura i dalje brzo razvija. U Digital Realtyju nimalo ne sumnjamo da će taj trend biti nastavljen ne samo u 2023. nego i u godinama koje dolaze.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Kompare
Lenovo
Njuškalo
Telemach
Einhell

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.