| | | | |

powered_by_lenovo_2020 Koji su najpoželjniji poslovi desetljeća? - CroPC.net

Koji su najpoželjniji poslovi desetljeća?

Navedena zanimanja neće izgubiti na privlačnosti ni u doba obilježeno koronavirusom
Navedena zanimanja neće izgubiti na privlačnosti ni u doba obilježeno koronavirusom
Navedena zanimanja neće izgubiti na privlačnosti ni u doba obilježeno koronavirusom

Transformacija poslovnog svijeta odvija se zapanjujućim tempom, a tvrtke su se upustile u žestoko natjecanje za dobro obučene stručnjake koji su u skladu s promijenjenim zahtjevima tržišta

Astrid Kleinhanns-Rollé, izvršna direktorica poslovne škole WU Executive Academy, zna koji trendovi vezani za radna mjesta su i bit će privlačni za poslodavce i radnu snagu. Navedena zanimanja neće izgubiti na privlačnosti ni u doba obilježeno koronavirusom.

AI specijalist

Umjetna inteligencija (AI) već podržava procese na mnogim područjima, ali tu se neće zaustaviti: očekuje se da će u skoroj budućnosti AI rješenja postati osnova novih poslovnih modela i inovativnih proizvoda - od zdravstvene aplikacije, aplikacije za samostalno učenje do autonomnog  vozila. Kao posljedica toga, povećala se potražnja za stručnjacima iz ovog područja, budući da se tvrtke bore za AI specijaliste.

ČINJENICE: Broj specijalista za AI povećao se 19 puta od 2015. U SAD-u potražnja za stručnjacima za AI godišnje se povećava za 74%. Da bi se optimalno pripremili za ovu profesiju, specijalisti za AI trebali bi biti stručni u sljedećim područjima: strojno učenje (machine learning), Python, TensorFlow, dubinsko učenje (deep learning), računalni vid (computer vision) i, naravno, AI.

Inžinjer robotike

Robotika je na rubu transformirajućeg koraka prema naprijed: pametni roboti ne samo da će obavljati različite vrste poslova u tvornicama, već ćemo ih susresti i u brojnim drugim profesionalnim i privatnim područjima primjene. Stručnjaci će osmisliti odgovarajuća rješenja za stvaranje robotskih sustava za koja trebaju dobro razumjeti makroekonomiju.

ČINJENICE: Robotika se trenutno svrstava među najbrže rastuće industrije u cijelom svijetu. Privlačnost inženjerstva robotike proizlazi iz činjenice da ona ne uključuje samo rad na hardverskom i softverskom rješenju, već i na botovima. Inženjeri robotike imaju idealne vještine u sljedećim područjima: automatizacija robotskih procesa, UiPath, Blue Prism, Automation Anywhere i robotika.

Podatkovni znanstvenik

Tvrtke rado angažiraju podatkovne znanstvenike jer upravljaju najvećim bogatstvom organizacija: podacima o kupcima, proizvodima i tržištu. Ne samo IT stručnjaci, već i izvršni direktori, kao i menadžeri zaduženi za marketing i proizvode, moraju interpretirati podatke i na njima temeljiti svoje strateške odluke. Dakle, za osmišljavanje učinkovitih mjera ključno je znati čitati podatke. Ovdje su važni podatkovni znanstvenici koji pružaju dragocjenu osnovu za praktičnu provedbu.

ČINJENICE: Stručnjaci rade s najnovijim nalazima na polju data mininga, strojnog učenja, Phyton, R ili Apache Spark. Upravo ta raznolikost čini posao podatkovnih znanstvenika tako zanimljivim i jedinstvenim.

Customer success direktor

Potencijalni nedostatak digitalizacije sastoji se u tome što se neki kupci osjećaju zapuštenima, previđenim ili pogrešno shvaćenima - usprkos brojnim mogućnostima komunikacije s tvrtkama. Neuspjeli pokušaji traženja informacija o proizvodu putem telefonske linije samo je jedan primjer. Stručnjaci za uspjeh kupaca (customer success) i direktori uspjeha kupaca odgovorni su za to da kupci budu zadovoljni i lojalni kompaniji. Ne radi se samo o korisničkoj podršci u konvencionalnom smislu. Zaposlenici zaduženi za uspjeh korisnika aktivni su u više odjela, povezujući prodaju, podršku, uslugu i sam proizvod. Kupac je kralj ili kraljica jer, kao i u davna vremena, cilj je pretvoriti ih u strastvene obožavatelje tvrtke.

ČINJENICE: Uspjeh kupaca naveden je kao treći najvažniji faktor rasta za tvrtke koje prate prodaju i marketing. Privlačnost posla leži u mogućnosti kombiniranja mekih vještina (upravljanje odnosima s kupcima) i tvrdih vještina (account managament, softver kao usluga, koji se još nazivaju SaaS, Salesforce itd.) na praktičan način.

Izvršni direktor za etiku i održivost

Održivost i njena uloga u poslovanju znatno se promijenila tijekom posljednjih godina jer organizacije sve više postaju svjesne (financijskih) posljedica uspješne strategije održivosti. Posljedično,  dugoročni vrijednosno orijentirani pristup ključan je za gospodarske, ekološke i socijalne inicijative organizacije - i netko mora biti zadužen za njih. Izvršni direktor za etiku i održivost osigurava da je strategija održivosti tvrtke sastavni dio cjelokupne poslovne strategije i da se strateški ciljevi provode u svakodnevnoj poslovnoj praksi.

ČINJENICE: Za ovaj je posao potreban zdravi dio asertivnosti uz temeljito poznavanje organizacije. „Poželjno“ je jer se stručnjaci bave zadacima koje smatraju smislenim, dajući vrijedan doprinos i poslu i društvu u svom radu.

Specijalist za cyber-sigurnost

S rastom mreža i napretkom digitalizacije, rizik od cyber-napada eksponencijalno je porastao. To se odnosi i na javne institucije, međunarodne korporacije i na lokalna mala i srednja poduzeća. U ovom slučaju organizacijama su potrebni stručnjaci sposobni provoditi pojedinačne mjere, kao i kontinuirani nadzor nad cijelim sustavima. Ovi stručnjaci rade koncepte i strategije temeljene na najnovijim tehnologijama kako bi osigurali učinkovitost mjera na duži rok.

ČINJENICE: Najnoviji izvještaj Data Breach QuickView jasno naglašava koliko su važni stručnjaci za kibernetičku sigurnost. Prošle godine broj cyber napada u cijelom svijetu porastao je za 50% u odnosu na prethodnu godinu, a očekuje se da će se taj trend nastaviti. Cyber-sigurnost dobiva na značaju jer će u budućnosti uspjeh ili nedostatak uspjeha organizacije još više ovisiti o tome koliko će se ona učinkovito zaštititi u digitalnoj sferi. Dobar specijalist za kibernetičku sigurnost posjeduje sljedeće vještine: stručnost u informacijskoj sigurnosti, mrežnoj sigurnosti, procjeni ranjivosti i cyber-sigurnosti općenito.

Menadžer za digitalnu transformaciju

Svi govore o digitalnoj transformaciji - ali tko je provodi? Razgovor o digitalnoj budućnosti organizacije sklon je previdjeti upravo one ljude koji moraju podržati i poboljšati transformaciju. Suočavaju se s ogromnim izazovima i moraju posjedovati mnoštvo vještina za učinkovito ispunjavanje svojih uloga kao voditelja digitalne transformacije. Oni su stručnjaci koji definiraju, izvršavaju i prate projekte povezane s digitalnom transformacijom.

ČINJENICE: S obzirom na svoj zahtjevan profil posla, menadžerima digitalne transformacije nije dovoljno samo dobro razumijevanje makroekonomije, već i vještine upravljanja projektima. Moraju razumjeti i tehnološke i poslovne zahtjeve i moraju biti u mogućnosti primijeniti interdisciplinarni pristup kako bi surađivali sa stručnjacima iz različitih odjela. Uostalom, uspješna digitalna transformacija može uspjeti samo ako je se provodi timski.

Pin It

Recenzije

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675