| | | | |

powered_by_lenovo_2020 Test: Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic - samo nebo je granica - CroPC.net

Test: Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic - samo nebo je granica

Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic novom nomenklaturom modela dolazi kao nasljednik modela GLK

Na test nam je stigao Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic, potpuno novi SUV s kojim se jednostavno osjećate moćno i s kojim svaki izazov znači osmjeh na licu, a granice kao da ne postoje

Jer nadmoć je teško sakriti. Upravo tako možemo i sami najbolje opisati Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic za koji smo imali prilike sjesti i testirati ga. Od prvih kilometara osjećamo se moćno i znamo da to svi oko nas znaju. Ako se i potrudimo prikriti ovakav dojam, novi GLC jednostavno ga odaje na prvi pogled. Izgled koji osvaja baš sve, moćna izvedba, motor i pogon na sva četiri kotača uz Mercedes-Benz značku znače samo jedno – još jedan automobil s kojim Mercedes-Benz potvrđuje svoj status.

Bezvremenski izgled
Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic novom nomenklaturom modela dolazi kao nasljednik modela GLK. I dok je GLK prošao pomalo nezapaženo, ponajprije zbog svog kutijastog izgleda, GLC je stigao i već na prvu popravio sve stvari. Izgled na trgu svih zadnjih modela, poput C klase, jednostavno osvaja i uz najbolju volju teško mu je naći manu. Čini se kao da se Mercedes-Benz ozbiljno naljutio i odlučio svim svojim konkurentima pokazati kako se stvari rade. Mišićavi prednji kraj, pomalo agresivan i sportski orijentiran, skladne bočne linije te zadnji kraj kao da prkosi svima iza nas djeluju baš pogođeno. Dodatan dojam daju i ogromni kotači u dimenziji 18 inča s izuzetno „mesnatim“ gumama koje pak otkrivaju i onu offroad stranu GLC-a. Od posebnih detalja na vanjštini posebno mjesto zaslužuju i prednja svjetla izvedena u LED tehnici. Ova svjetla biti će prepoznatljiva i sa zaista većih udaljenosti, a očarala su nas i količinom svjetla, pa je tako vožnja noću vrlo ugodna i ono najvažnije – pregledna. Unutrašnjost je poput C klase, no položaj za upravljačem dakako je znatno viši. Središnjim grebenom dominira veliki zaslon koji nam zapravo pruža prozor u srce naše GLC klase. Preko središnjeg zaslona i također povećeg koji se nalazi ispred vozača, odnosno između okretomjera i brzinomjera, dobivamo sve informacije o vozilu kao i pristup multimedijskim sadržajima. Rukovanje se odvija pomoću izvrsnog kotačića. Rukovanje je intuitivno i zabavno, a zasigurno će vam priuštiti sate i sate rada na ovome sustavu i otkrivanju njegovih mogućnosti. U kratkim crtama sustav pruža sve što današnji moderni vozač može poželjeti. Glazbu iz povećeg broja izvora (CD/DVD mediji, pametni telefon, prijenosna memorija, memorijske kartice, radio, pametni telefon, itd.), navigacija, povezivanje s pametnim telefonom i korištenje telefona u vožnji, zanimljiv pristup informacijama vozila i njegova prilagođavanja (ovjes, odziv papučice gasa, osvjetljenje i sl.). Zanimljiva mogućnost je povezivanje na Internet preko pametnog telefona i podatkovne veze, no sve preko velikog središnjeg zaslona. Lista mogućnosti, kao i brojne dodatne opreme za novu Mercedes-Benz GLC klasu teško je saglediva. Svakako jedna od nama najzanimljivijih je mogućnost samostalnog parkiranja, upozoravanje na prebrz prilaz vozilu ispred.

Može i offroad
Mercedes-Benz GLC je SUV sposoban i za vožnju van asfalta. Zahvaljujući ogromnim kotačima, naprednom pogonu na sve kotače, moćnim motorom i 9-stupanjskim automatskim mjenjačem, niti jedan teren neće biti prepreka. Motor je već dobro poznati 2,2-litreni dizelaš koji nudi 170 konjskih snaga te na stotinu prijeđenih kilometara traži kakvih 5,5 litara. Ovo je impresivan rezultat s obzirom na automobil ove veličine. Naime, GLC je iznimno prostran uz 550 litara prtljažnog prostora i mjesta za udobno smještanje 5 osoba, a treba dodati i masu od preko 1.800 kilograma. Uza ove podatke, pomalo se nestvarno čini potrošnja koju smo postigli uobičajenim načinom vožnje kroz grad i otvorenom cestom. Kada smo već kod motora, GLC „stotku“ hvata za kakvih 8 sekundi! Impresivno za jedan ovako štedljiv SUV. Mjenjač je posebna kategorija jer nudi čak 9 stupnjeva koji se iznimno uglađeno izmjenjuju, a za one željne sportskog karaktera, iza upravljača su papučice za samostalno mijenjanje brzina. Pored vidno sportski orijentirane vožnje, GLC nudi mogućnosti za offroad vožnju, ali se pokazao i jednako snalažljivim u svakodnevnim zadacima. Na okretan, jednostavan i praktičan GLC jednostavno se lako naviknuti. Onim manje sigurnim vozačima veličina vozila može biti u početku malo problematična, no s vremenom i to se prevlada. Teže premostiva biti će cijena vozila. Naime, GLC starta s cijenom od 52.000 eura. Naš testni model uz ponešto dodatne opreme, ponajprije LED svjetlima koja svakako preporučamo, dosegao je cijenu od gotovo 61.000 eura. No, kako je to već poznato, ovakav automobil nije niti zamišljen za sve, a oni koji ga budu trebali sigurno će si ga moći i priuštiti. Želite li i sami provjeriti kako GLC izgleda u praksi, dovoljno je otići do salona Automobili Škojo u Osijeku i uvjeriti se u naše dojmove. Sigurni smo da će te i sami na nekoliko kilometara s GLC imati dojam kako je samo nebo granica.

Foto: Josip Vrbošić

Pin It

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675