| | | |

powered_by_lenovo_2020 Test: Volkswagen Beetle Design 1.2 TSI - buba za novo doba - CroPC.net

Test: Volkswagen Beetle Design 1.2 TSI - buba za novo doba

Volkswagen Beetle ili po našem hrvatskom Buba, popularni je automobil koji je osvojio srca brojnih vozača

Buba, automobil koji je obilježio mnoge generacije sada nastupa u punom sjaju i ponovno osvaja simpatije i naklonost mnogobrojnih, pa tako i nas

Volkswagen Beetle ili po našem hrvatskom Buba, popularni je automobil koji je osvojio srca brojnih vozača. Buba koja se počela proizvoditi još 1938. godine danas je na cestama dostupna kao druga generacija obnovljene inačice predstavljene 1998. godine. I dok je prva nova inačica naišla na mlak odaziv, nova druga generacija nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Vrelo emocija
Čak i ako ste mlađi vozač i nikada prije niste posjedovali „bubu“, sigurni smo da ste upoznati sa svojevrsnim kultom kojeg ovaj automobil uživa. Jedinstveni oblik, praktičnost i jednostavnost, mnogobrojne mogućnosti personalizacije i davanja posebne „duše“ ovom automobilu, nešto je što svaki vlasnik Bube zna, a u čemu sigurno uživa i biva prepoznatljiv. Na tragu originalne Bube, i novi je model izdaleka prepoznatljiv, unikatan i jedinstven, a uz brojne mogućnosti personalizacije moguće mu je dati poseban i jedinstven pečat koji može obilježiti i vas kao osobu. Naš testni model stigao nam je u privlačnoj crvenoj boji, a takvi su bili i elementi unutrašnjosti. Prednjom stanom dominiraju prepoznatljiva prednja okrugla svjetla koja danas možemo vidjeti samo kod Bube, ali i Porschea. Iz pojedinih kutova zapanjujuća je ova sličnost između Bube i proizvođača super sportskih automobila. Poklopac motora i istaknuti blatobrani također su svojstveni samo Bubi. Stražnji kraj također je u potpunosti oblikovan po Bubinom genu. Kod stražnjeg kraja još je više izražen taj mišićavi dojam kojeg otkrivaju posebno naglašeni blatobrani. S boka u oči upada skladna linija nove Bube koja je odlična interpretacija originala. Ono što nas je posebno privuklo je niži krov automobila i vrata bez okvira koji daju jedan poseban štih i vraćaju nas u neka prošla vremena. Kao šlag na kraju tu su i lijepo oblikovani aluminijski kotači. Iako smo imali prilike voziti mnogobrojne automobile, malo je koji poput nove Bube izazvao toliko oduševljenja prolaznika i prave ovacije. Upravo je to taj poseban kult koji Buba ima, a koji očigledno živi i danas.

Šik unutrašnjost
Unutrašnjost automobila prati odlike originalne Bube. Sve je podređeno jednostavnosti i čistom uživanju u vožnji. Elementi oko upravljača, na vratima i kokpitu u boji automobila savršeno podižu unutrašnjost i daju joj jedan poseban osjećaj originalnosti koji možemo i samostalno personalizirati. Originalni pretinac za rukavice je također tu, a on će starim vlasnicima Bube izmamiti zasigurno jedan veliki osmjeh na lice. U pogledu praktičnosti i prostranosti, mišljenja su nam nekako podijeljena. Ako ste par ili samac tada će vam Buba biti sasvim dovoljna. Stvar se ipak mijenja za obitelji s djecom kada ipak imamo potrebu za više prostora u automobilu i prtljažniku. Stražnja klupa namijenjena je za dvoje, a iako su načelno prostrani i unutrašnjost i prtljažnik, mogao bi vam zasmetati poseban spušteni oblik koji ima Buba. Autoru ovih redaka to nije odveć predstavljalo problem, no nekome može, pa valja obratiti pozornost.

Izvrstan TSI
Turbobenzinski 1,2-litreni TSI sa 105 KS imali smo prilike već nekoliko puta voziti. Mišljenja smo kako je ovo motor koji može zadovoljiti veliku većinu naših vozača. Agilan i dinamičan u gradu, dovoljan je i za postizanje viših brzina na otvorenom, 1,2-litreni TSI benzinski agregat ujedno je i zavidno štedljiv, tih i nevjerojatno uglađen. Konkretno pri našem testiranju prosječna potrošnja iznosila je redovito ispod 6 litara za 100 prijeđenih kilometara, s tim da u gradu ova potrošnja bude nešto viša, dok na otvorenom, ako ste baš pažljiv vozač, nije rijetkost ugledati i brojku ispod 5 litara. Zaista odličan rezultat i savršen omjer uloženog i dobivenog. U vožnji motor je nevjerojatno tih, što zbog uglađenog rada, što zbog izvanredne izolacije buke. Valja spomenuti kako Buba, iako ima na raspolaganju 105 KS, prilikom voženje odaje dojam znatno snažnijeg automobila. Kada sve skupa zbrojimo, Buba je automobil koji nas je definitivno osvojio, od voznih karakteristika, izgleda, praktičnosti, emocija – sve za pohvalu. Jedini problem koji se može prepriječiti svima koji se također mogu vidjeti u Bubi je cijena. Naime, cijena starta od 150.000 kuna, a naš testni model dosegao je 175.000 kuna. Puno je, no za sve što Buba nudi, nekako se može pronaći opravdanost.

Foto: Josip Vrbošić

Pin It

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675