Lenovo
Featured

Huawei organizirao posjet 5G farmi u Austriji za studente Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek

Najveći izazov za uvođenje dronova koji podržavaju 5G u poljoprivredu je mrežna pokrivenost
Najveći izazov za uvođenje dronova koji podržavaju 5G u poljoprivredu je mrežna pokrivenost
Najveći izazov za uvođenje dronova koji podržavaju 5G u poljoprivredu je mrežna pokrivenost

Huawei Technologies Hrvatska organizirao je posjet 5G farmi za studente Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek (FAZOS) te im predstavio kako njihove 5G i IoT tehnologije mogu unaprijediti održivost u poljoprivredi

Huawei u suradnji s Dronetech-om, najvećim austrijskim pružateljem usluga dronovima razvija održivu poljoprivredu u Austriji temeljenu na 5G tehnologiji. Suradnja ulazi u drugu fazu pod nazivom “Digital Sky”. Huawei će pružiti usluge računalstva u oblaku povrh 5G, što će služiti kao temelj za analizu umjetne inteligencije (AI) u stvarnom vremenu. U međuvremenu, opremljeni kamerama i senzorima visoke razlučivosti, Dronetechovi dronovi će istraživati zemlju i objekte kako bi snimili slike i podatke koje će obraditi umjetna inteligencija i korisnicima odmah pružiti korisne nalaze.

„Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek nastoji biti lider u području precizne poljoprivrede i razvijati nove tehnologije u poljoprivrednoj proizvodnji. Aktivno sudjelujemo u digitalnoj transformaciji društva i ruralnog prostora. Također, želimo biti lideri u upravljanju prirodnim resursima i obnovljivim izvorima energije, a suradnja Huaweija i Dronetecha predstavlja najinovativniji spoj tehnologije i poljoprivrede“, istaknuo je prof. dr. Krunoslav Zmaić, dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek.

Tehnologija pomaže poljoprivrednicima u otkrivanju malih insekata, praćenju statusa usjeva i predviđanju žetve, omogućujući im da optimiziraju korištenje vode, kemikalija i pesticida precizno, uz minimalan otpad.

 „Razvoj novih tehnologija omogućuje i pametan razvoj poljoprivrede, zato je sjajno što hrvatski studenti iz prve ruke imaju priliku vidjeti kako ova sinergija izgleda u praksi. Vjerujem kako će u budućnosti upravo ova prva generacija studenata digitalne poljoprivrede biti pokretač inovacija i u suradnji s tehnološki naprednim kompanijama pozicionirati Hrvatsku visoko na ljestvicama izvrsnosti”, rekao je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, gospodin Tugomir Majdak koji je također obišao 5G farmu sa studentima.

U drugoj fazi projekt također planira razviti pristup dijeljene ekonomije za usluge dronovima. Korisnici iz različitih sektora, uključujući poljoprivrednike, općine, tvrtke ili pojedince, mogu unajmiti dronove i njihova AI rješenja za širok raspon primjena, kao što je pregled solarnih panela, upravljanje prometom ili otkrivanje istrošenosti električnih vodova.

Zhang Qiming, glavni direktor Huawei Technologies Hrvatska: „Iznimno smo ponosni što već godinama podupiremo razvoj mladih ICT talenata, kao i digitalizaciju poljoprivrede. Huawei nastoji jačati suradnju s akademskom zajednicom koja pridonosi digitalnoj transformaciji cijelog društva, nadamo se da se student s ovog putovanja vraćaju bogatiji za neka nova znanja, iskustva i motivacijom za budućnost.”

Najveći izazov za uvođenje dronova koji podržavaju 5G u poljoprivredu je mrežna pokrivenost. Trenutačno su 5G mreže prvenstveno dizajnirane za krajnje korisnike koji su uglavnom na razini zemlje ili u zatvorenom prostoru. Visokokvalitetno pokrivanje za dronove, koji rutinski lete 50 metara iznad zemlje tek treba razviti.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Infodom
Lenovo
Njuškalo
Telemach
Einhell

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.