| | | | |

powered_by_lenovo_2020 Test: Sony a6000 - kompaktan i moćan - CroPC.net

Test: Sony a6000 - kompaktan i moćan

sony-a6000-1_thumb_medium750_450 Test: Sony a6000 - kompaktan i moćan - CroPC.net

Ako ste u potrazi za vrhunskim fotoaparatom,  možda upravo u sljedećim redovima otkrijete da je Sony a6000 možda baš idealan i za vas

Kompaktne dimenzije, izuzetna kvaliteta fotografija i nesagledive mogućnosti, tri su pojma kojima bismo najprije opisali testirani a6000. Mirrorless fotoaparat iz Sonyja namijenjen je svima onima koji komfor ne žele žrtvovati za izvrsne rezultate, a kao takav a6000 čini se i najboljim za naše potrebe. Uz gro naprednih mogućnosti biti će ujedno zanimljiv tehnološkim zaljubljenicima kakvima se i sami smatramo.

Vuk u janjećoj koži
Iako na prvu izgleda poput brojnih fotoaparata, tek nešto detaljnijim pogledom Sony a6000 otkriva da je ipak riječ o znatno naprednijem i profesionalnijem aparatu. Riječ je o fotoaparatu koji donosi izmjenjive objektive, senzor APS-C veličine i razlučivosti 24 megapiksela, ISO osjetljivost koja se kreće između 100 i 25.600, te elektronsko tražilo i LCD koji je zakretan do 45° prema dolje i 90° prema gore te na 3-inča dijagonale prikazuje 921.600 točaka. Za brzinsko fotografiranje tu je auto fokus koji koristi kombinaciju kontrastnog i faznog autofokusa sa čak 179 točkica. Za fotografiranje u slabom osvjetljenju pobrinuti će se visoka ISO vrijednost, ali i skočna bljeskalica. U praksi sve navedeno nudi korisniku mogućnost stvaranja iznimno kvalitetnih fotografija koje će svi zamijetiti. Dobra je stvar da oni koji baš nisu vješti sa podešavanjem fotoaparata, mogu odabrati automatski način fotografiranja gdje će fotoaparat odraditi sve umjesto nas. Naravno, za one naprednije tu je mogućnost finog ručnog ugađanja. Izbornik a6000 je krcat naprednim funkcijama, a snalaženje kroz izbornike je intuitivno i nakon nekoliko trenutaka čini se sasvim jednostavno za korištenje. Zgodne su mogućnosti unaprijed definiranih postavki fotoaparata za pojedine scene. Na taj način možemo postići fotografiranje iznimno efektnih fotografija, primjerice u mraku vatromet, vodopada, ili akcijskih sportskih fotografija. Što se tiče sporta zavidna je mogućnost okidanja čak 11 uzastopnih fotografija! Osim fotografija, a 6000 oduševljava i sa video zapisima. Naime, video zapis rezolucije 1920x1080 piksela snima se pri 60 sličica, što je zaslužno za vrlo fluidne snimke. Podržani formati su MPEG-4 i AVCHD. Pri video snimanju se mogu koristiti sve manualne funkcije (ISO, blenda, brzina zatvarača, fokus). Boje su realistične na automatskim postavkama, a do ISO 2500 bez problema možete dobiti čistu snimku u uvjetima slabijeg svjetla. Snimanje svih materija vrši se na SD karticu, što je dakako iznimno praktično.

sony-a6000-3_thumb_medium750_450 Test: Sony a6000 - kompaktan i moćan - CroPC.net

Poveži me
Kao pravi fotoaparat za današnje doba, Sony a6000 posjeduje i hrpu naprednih mogućnosti, poput WiFi ili NFC povezivanja. Osim dijeljenja sadržaja, pametni telefon i fotoaparat povezani NFC vezom međusobno komuniciraju i telefon može služiti kao tražilo! Izvrsno za okidanje grupnih fotografija, selfija i slično. Od podržanih telefona tu su svi temeljeni na iOS ili Android sustavu, za koje postoje i specijalna aplikacija. Kada su uređaji povezani tada fotoaparat može automatski fotografiju u odabranoj rezoluciji spremiti i na pametni telefon. Sony A6000 ima i micro USB 2.0 i micro HDMI konektore. Podržane su SD/SDHC/SDXC i Memory Stick memorijske kartice.

sony-a6000-2_thumb_medium750_450 Test: Sony a6000 - kompaktan i moćan - CroPC.net

Kvalitetna izrada
Kako smo i u uvodu spomenuli, Sony a6000 je iznimno kompaktan uređaj za svoje mogućnosti i primjenu. Fotoaparat ima magnezijski okvir, no svi vanjski materijali su od plastike. Grip je gumiran i odlično oblikovan te a6000 ostavlja solidan dojam. Broj vanjskih kontrola je izdašan, pa će napredniji korisnici biti zadovoljni, a moguće je i preprogramirati čak 7 različitih tipki. Uz kakvih 350 grama uređaj nije teško ponijeti bilo gdje sa sobom, kao što je i bio uz nas gotovo gdje god smo se našli za vrijeme testiranja. Za kraj koja riječ o cijeni. Ona iznosi oko 6.200 kuna, što se na prvu čini puno, no pogledamo li sve mogućnosti i karakteristike uređaja, tada jasno nalazimo opravdanje za svaku od ovih preko šest tisuća kuna. Ako ste u potrazi za fotoaparatom ovakve kategorije, Sony a6000 dobiva naše preporuke.

Pin It

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675