| | | | |

powered_by_lenovo_2020 Test: Sony Xperia XZ2 Compact – nova priča, isti recept - CroPC.net

Test: Sony Xperia XZ2 Compact – nova priča, isti recept

Unatoč promjeni, Sony Xperia XZ2 Compact i dalje je lako prepoznati kao Sony

Tražite li od pametnog telefona nešto malo, a snažno, Sony Xperia XZ2 Compact vjerojatno je najmoćniji mali telefon na tržištu, koji još uvijek stane i u najmanji džep

Tko još nosi pametni telefon u džepu? Vjerojatno je mali broj onih koji to čine. Zapravo, možda kao i mi gurate mobitel u traperice jer vam se ne da nositi ga u torbi, ili u ruci, no da je to komforno i možemo reći prirodno – nije. Pametni telefoni su s godinama postali odveć veliki, teški, a k tomu imaju i velike zaslone koje možete nehotično otključati u džepu i možda nazvati nekog koga baš ne želite. Sve su to razlozi zbog kojih pametne telefone svije rjeđe viđamo po džepovima, kao što je nekada bilo pravilo. Međutim, postoji jedna serija uređaja čiji vlasnici ovih problema vjerojatno nemaju. Naravno, govorimo o Sonyjevoj Compact seriji uređaja, a zadnji iz te priče Sony Xperia XZ2 Compact već neko vrijeme nam je na testu.

Sitan, ali dinamitan

Mnogobrojni, pa i najzagriženiji fanovi Sonyijevih pametnih telefona s oduševljenjem su dočekali promjenu dizajnerskog izričaja Xperia pametnih telefona. Kao što znate, Sony je bio zadnji mastodont klasičnog izgleda pametnih telefona. Pod tim klasičnim izgledom ne mislimo na ništa loše. Dapače, ako se nas pita, u moru sličnih i jednakih Sony uvijek gura svoju priču potkrjepljenju specifičnim tehnologijama i mogućnostima, a koje su Sonyjeve pametne telefone uvijek isticale u pozitivnom svjetlu. Unatoč promjenu dizajna, koji sada, pogađate, donosi omjer stranica 18:9 (umjesto 16:9), Sony Xperia XZ2 Compact kao jedan od dva telefona novoga izgleda (drugi je veći XZ2 kojeg također ubrzo recenziramo) i dalje donosi pregršt toga specifičnoga samo za Sony. Krenut ćemo od izgleda. Unatoč promjeni, Sony Xperia XZ2 Compact i dalje je lako prepoznati kao Sony. Dok je kod ranijih modela to bio pravilan četvrtast oblik, kod novih modela to je izrazito zaobljena stražnja strana. Osim što je omogućila komotnu ugradnju sijaseta tehnoloških rješenja, zaobljena stražnja strana uvelike pridonosi ugodnijem korištenju. Nema više „pločice“ koja klizi i koja je nepraktična za držanje u ruci. Sony Xperia XZ2 Compact je stvarno komad mobitela. Sigurno smo da će pod trendovskim smanjenjem debljine i profila nekima Sony Xperia XZ2 Compact biti odveć debeo, no sigurni smo da će biti i velik broj onih (poput nas samih) koji će reći - konačno! Dakle, Xperia XZ2 Compact je sa stražnje strane zaobljen, a pored čitača otiska prstiju, tu se smjestila i kamera. Na bokovima je već standardna postava – tipke za glasnoću, otključavanje i fotoaparat. Priključak za slušalice sada je dio USB-C priključka, a za lakše priključivanje postojećih slušalica tu je i adapter. Prednjom stranom dominira veliki 5-inčni 18:9 zaslon FullHD+ rezolucije koji donosi visoku gustoću piksela po kvadratnom inču, 483 ppi. Osim toga, zaslon podržava HDR, a tu su i Sonyjeve tehnologije poboljšanja slike Trilluminos Display i X-Reality. Rezultat svega je da su boje izvrsne, dobro kalibrirane, a kontrast i jačina osvjetljenja su na visokoj razini. Materijal izrade telefona je kvalitetna plastika, pa nema straha od lomova uslijed pada, a sam dojam je izuzetno premium i kvalitetno.

Nova brzina

Iako smo sve donedavno mislili kako s brzinom pametnih telefona nema više kamo ići, vrijeme je pokazalo kako to baš nije tako. Zahtjevi koje stavljamo pred telefone i količina posla (ili zabave) koju s njima odrađujemo zahtjeva nikad više procesorske snage. Rast je toliki da recimo telefon od prije godinu ili dvije već ima muka s izvođenjem zahtjevnijih zadataka, a sa svakom novom nadogradnjom mislimo da stvar biva sve gora. Kako bismo bili mirni u pogledu performansi, Sony Xperia XZ2 Compact opremljena je jednim od najbržih procesora za mobilne telefone.  Snapdragon 845 uparen sa 4 GB radne memorije i 64 GB one za pohranu predstavljaju osnovu za bezbrižan, munjevito brz i fluidan rad. Tomu treba zahvaliti i po nama odlično dorađenom sučelju. U osnovi Android 8.0 Oreo, ispeglan je po Sonyjevom receptu za brz i intuitivan rad. U multimedijalnim mogućnostima, osim vrhunske audio podrške, ističe se i naravno fotoaparat. Konkretno, riječ je o Motion Eye kameti s najvećom raspoloživom rezolucijom za fotografije od 19 MP, te otvorom blende f/2,0. Umjesto optičke stabilizacije za snimanje videa je tu elektronska (SteadyShot) i moramo priznati da radi vrlo dobro, pa nema više mutnih fotki. Fotografije su u razini s drugim top modelima, kao što je i za očekivati. Za kraj spomenimo i očekivanu cijenu od oko 5.000 kuna, opet u razini s drugim top modelima. Dakle, preporuka za Sony Xperia XZ2 Compact – ako tražite telefon koji dimenzijama spada među male (manje) telefone, a performansama među velike (veće), onda je to to. Nema dalje.

U multimedijalnim mogućnostima, osim vrhunske audio podrške, ističe se i naravno fotoaparat

Pin It

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675