| | | | |

Test: Sony Xperia XZ1 – Porsche među telefonima

Kamera snima 4K video i zaista nevjerojatno cool 960 fps SloMo usporene klipove
Kamera snima 4K video i zaista nevjerojatno cool 960 fps SloMo usporene klipove
Kamera snima 4K video i zaista nevjerojatno cool 960 fps SloMo usporene klipove

Sonyjevi telefoni svojevrsni su Porsche među telefonima, ponekad van trendova, gotovo identični i različiti od svih drugih, a istovremeno moćni i poželjni

Sony kao proizvođač pametnih telefona oduvijek je imao poseban status. Ovaj proizvođač, kako smo se to više puta uvjerili nije jedan od onih koji slijepo prati trendove koje nameću drugi, nego ih sam kroji za sebe. S obzirom da smo zaljubljenici u automobile, često smo za Sony istaknuli kako je Porsche među telefonima. Kao i ovaj super sportski automobil, Sony kroji vlastiti trend, donosi izgled koji krasi samo njega, a ispod poklopca (haube) donosi vrhunske komponente za nenadmašne performanse.

Isti, a drugačiji

Ako poredamo nekoliko generacija Sony Xperia flagship telefona, uvidjet ćemo kako su telefoni gotovo identični (Porsche efekt). Naime, još od prije kakvih 5 godina i prvog Sony Xperia Z telefona, Sony ima vrlo sličan dizajn koji nosi naziv OmniBalance. Iako se kroz generacije telefona on mijenjao u većoj ili manjoj mjeri, u suštini on donosi jednake vrijednosti i prepoznatljiv izgled s kojim ćete znati da je riječ o Sony telefonu. Iako u današnjim dobu trendova s velikim zaslonima, bez rubova i zakrivljenim kućištima Sony djeluje kao relikt, velik je broj korisnika sretan što ima mogućnost izabrati upravo ovakav telefon. Zašto? Pa jedan od očitih razloga je ergonomija upotrebe. Naime, Sony Xperia XZ1 donosi poprilične rubove s donje i gornje strane zaslona, a ako ste ikad držali telefon u ruci dok ležite ovo ćete cijeniti jer ćete imati dovoljno prostora za uporište prstima. Zadnja strana prati sve današnje trendove i izrađena je od jednog komada aluminija koji se nastavlja sve do rubova zaslona. Majušni prorezi na rubovima otkrivaju izlaz za antenu kako bi signal stigao neometano kroz ovakvo kućište. S boka telefon također pršti od elegancije upravo zahvaljujući jednom komadu aluminija od kojeg je izrađen i tanašnog profila kojeg narušavaju tek tipka za uključivanje (s čitačem otiska prsta), tipka za fotoaparat i tipka za glasnoću koja je sada konačno premještena prema gore (za razliku od prošlog modela). Kvaliteta izrade je vrhunska i telefon zaista odiše kvalitetom te ulijeva povjerenje kako će trajati dugo. Vodootpornost, koju je Sony postavio kao trend, također je prisutna pa telefon može „roniti“ do dubine od 1 m na 30 min.

Kvaliteta izrade je vrhunska i telefon zaista odiše kvalitetom te ulijeva povjerenje kako će trajati dugo
Kvaliteta izrade je vrhunska i telefon zaista odiše kvalitetom te ulijeva povjerenje kako će trajati dugo
Kvaliteta izrade je vrhunska i telefon zaista odiše kvalitetom te ulijeva povjerenje kako će trajati dugo

Cool faktor

Po uključivanju konačno dobivamo informacije zbog čega je ovaj telefon poseban. Sonyeva Xperia XZ1 ima 5.2-inčni Triluminos IPS LCD zaslon u standardnoj 1080p rezoluciji, što na papiru u odnosu na konkurenciju iz top segmenta ne zvuči naročito ali je u naravi posve solidno. Oštrina prikaza će zadovoljiti i one s okom sokolovim. Full HD rezolucijom smatramo odličnim izborom jer štedi bateriju, a istovremeno prikaz izgleda fantastično. Jedan od aduta XZ1 je svakako i Android 8.0 Oreo kojim se osim nje trenutno pohvaliti mogu samo rijetki. Preko njega je Sonyevo Xperia sučelje koje je poslovično lagano, uglađeno i brzo, a kako smo to više puta rekli, po nama i jedno od najboljih na pametnim telefonima. Sva raskoš telefona pokazuje se jednom kada pokrenemo fotoaparat. Naime, Xperia XZ1 na leđima nosi istu onu Motion Eye kameru, kakvu ima XZ Premium. Opremljena je dakle, 19 MP Motion Eye senzorom, otvorom blende f/2.0, hibridnim autofokusom (fazni, laserski i prediktivni), donosi i EIS stabilizaciju, pa su fotografije očekivano među najboljima koje možemo snimiti telefonom. Kamera snima 4K video i zaista nevjerojatno cool 960 fps SloMo usporene klipove. Dodatak u odnosu na XZ Premium je vještina snimanja 3D modela, koje onda možete isprintati na 3D printeru. Upravo ove dvije potonje mogućnosti jedinstvene su u svijetu telefona, pa ako ih vidite korisnima, izbor je samo jedan uređaj. Osmojezgreni Snapdragon 835 u kombinaciji s Adreno 540 grafikom i 4 GB RAM-a te 64 GB pohrane uz microSD kartice osigurat će vrhunske performanse i gladak rad i za najzahtjevnije među vama. Ono što nas je posebno oduševilo je autonomija koja u prosječnoj upotrebi telefona može bez većih problema izgurati 2 dana. Cijena Sony Xperia XZ1 u rangu je s drugim top modelima i kreće se oko 5.000 kuna, a s obzirom što sve nudi i mogućnosti koje donosi, Sony Xperia XZ1 zaslužuje naše preporuke. Tražite li telefon poseban po mnogočemu, ovo je možda najbolji izbor.

Pin It

Recenzije

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675