| | | | |

powered_by_lenovo_2020 Test: Sony Xperia Z5 - ni James Bond mu nije odolio - CroPC.net

Test: Sony Xperia Z5 - ni James Bond mu nije odolio

Sony je od svoje top serije, popularne Z serije, uspio izgraditi svojevrsni Porsche među pametnim telefonima

Ako ste gledali najnoviji nastavak serijala James Bond, film Spectre, tada vam zasigurno nije promaklo da je Bond za svoj telefon odabrao – Xperia Z5

Najnoviji članovi Z serije nose oznaku „pet“, a novost je da pored standardnog Z5 kojeg ovdje upravo testiramo, imamo još dva modela – Compact i Premium. Compact je već dobro poznat model i njega ćemo predstaviti u jednom od sljedećih osvrta, no novost je model Premium, kojeg ćemo također detaljnije predstaviti uskoro. Do detaljnijeg osvrta valja znati kako je standardni Z5 prestao biti ujedno top model i perjanica iz Sonyja. Naime, dok su raniji modeli (Z1, Z2, Z3) bili ujedno najbolje što Sony nudi, sada to mjesto zauzima model s dodatkom Premium. Međutim, ono ispod vanjštine i očiju gotovo je identično svim modelima Z5 serije, tako da možemo reći kako je i „obični“ Z5 najbolje što Sony nudi.

 Iako na očigled malene razlike, u praksi se pokažu dovoljne za osjetiti nešto bolje

Elegancija na maksimum
U moru pametnih telefona Sony je od svoje top serije, popularne Z serije, uspio izgraditi svojevrsni Porsche među pametnim telefonima. Ako ste imalo zaljubljenik u automobile tada će vam odmah biti jasno na što aludiramo. Naime, baš kao i poznati njemački proizvođač super automobila, planetarno popularni Porsche, tako je i Sony uspio stvoriti dizajnerski smjer kojeg već godinama ne mijenja i na radost korisnika – upravo to i čini. Baš kao i popularni „elfer“ iz Porschea koji gotovo od svoga početka ima prepoznatljiv izgled koji je iz generacije u generaciju samo profinjeniji, na radost korisnika jer je odlično prihvaćen, tako je Sony sa Z serijom postavio temelj takozvanog omni balance dizajna kojeg ne mijenja, nego tek iz generaciju u generaciju čini profinjenijim. Upravo takav dojam odaje Xperia Z5. U usporedbi sa prošlim modelom, uređaj djeluje kvalitetnije, elegantnije, više premium (ako može više), luksuznije, jednom riječju – bolje. Iako na očigled malene razlike, u praksi se pokažu dovoljne za osjetiti nešto bolje. Aluminijski okvir, veliki 5,2-inčni zaslon i zadnja staklena strana postali su zaštitni i naveliko prepoznatljivi detalji, baš kao i četvrtasti izgled. Elegantno ugravirani amblem Xperia na boku i decentno istaknuti Sony natpisi iznimno podižu sveukupni dojam, a testirani primjerak u zelenoj boji daje do znanja da elegancija ne mora nužno biti crna ili bijela. Poseban detalj je i svojevrsno baršunasto i na dodir mekano staklo stražnje strane koje više ne ostavlja nikakve packe i otiske prstiju, a i iznimno je otporno na ogrebotine. Dizajn zaslužuje čistu peticu, baš kao i kvaliteta izrade, i bez obzira sviđao vam se ili ne – jedno je jasno – Sony je novi Porsche, ali u svijetu pametnih telefona.

Slika prije smješka
Sony je od početka svoje karijere u svijetu pametnih telefona poznat po multimedijskim mogućnostima svojih uređaja, a jedan poseban segment su audio i video mogućnost. Dok zvuk donosi sijaset tehnologija za vrhunsko uživanje u glazbi bez ometanja okoline, kamera oduševljava u svojoj brzini okidanja i kvaliteti snimaka. Naime, Xperia Z5 donosi vjerojatno najbrži autofokus u svijetu telefona, a sigurno i velikog broja profesionalnih fotoaparata, od samo 0,03 sekundi! I brže od vašeg oka Z5 će uhvatiti fokus na ono što želite i naravno na pritisak prsta okinuti snimak – i prije nego stignete izreći smiješak. Velika novost je senzor kamere razlučivosti 23 megapiksela, a novost je i prednja kamera od 5 megapiksela koja donosi do sada najbolja selfi iskustva. Video se snima u 4K, a tu je i cijeli set dodatnih mogućnosti (usporeno snimanje, efekti, itd.).

I brže od vašeg oka Z5 će uhvatiti fokus na ono što želite i naravno na pritisak prsta okinuti snimak – i prije nego stignete izreći smiješak

Brzina munje
Ispod oku ugodne vanjštine nalazi se „bijesan“ hardver. Sony Xperia Z5 pokreće jedan od najbržih mobilnih procesora – 8-jezgreni 64-biti Qualcomm Snapdragon 810. Uz 3 GB radne memorije ovo jamči do sada neviđene performanse i fluidnost u radu. Fluidnost je toliko dobra čak i kada pokrenemo više aplikacija. Xperia Z5 pokreće Andorid 5.1 Lolipop, prepoznatljivo minimalistički dotjeran u Sony štihu, a jedna od poznatih posebnosti su nekoliko mini-aplikacija koje možemo istovremeno pokrenuti s glavnom aplikacijom. Tako smo redovno prilikom gledanja video zapisa pokretali mini-aplikaciju preglednika u isto vrijeme, a zahvaljujući moćnom hardveru sve se odvijalo brzo i fluidno. Zaslon od već spomenutih 5,2-inča nudi FHD 1080p rezoluciju s Triluminos display for Mobile tehnologijom uz izvrsnu vidljivost i balans bijele. Svojevrsnu pohvalu zaslužuje i 32 GB memorije za pohranu, što je svakako bolje od 16 GB koje smo do sada viđali. Baterija očekivano za Sony bez problema „povuče“ i dva dana intenzivnog rada. Cijena, na razni prošlih top modela čak i malo povoljnija, zadržala se na oko 5.000 kuna. Tražite li uređaj koji je cool u svakom pogledu – potvrdio i James Bond – Sony Xperia Z5 upravo je takav.

Pin It

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675