Njuškalo

Test: Samsung Galaxy S6 Edge Plus - veliki zakrivljeni

Uvećani Edge Plus je baš poput modela S6 i zakrivljenog Samsung Galaxy S6 Edge izrađen u potpunosti od stakla i aluminija
Uvećani Edge Plus je baš poput modela S6 i zakrivljenog Samsung Galaxy S6 Edge izrađen u potpunosti od stakla i aluminija
Uvećani Edge Plus je baš poput modela S6 i zakrivljenog Samsung Galaxy S6 Edge izrađen u potpunosti od stakla i aluminija

U ruke nam je stigao uvećani Galaxy S6 Edge Plus koji je gotovo isti poput manjeg modela Edge, no uz dodatak steroida

Baš poput pravih bodybuildera koji se pored nas, rekli bismo stasom normalnih ljudi, čine poput uvećane inačice čovjeka, tako se i novi Samsung Galaxy S6 Edge Plus pored bratskog Galaxy S6 Edge čini poput uvećane inačice ovog modela. Svi „organi“ (čitaj: komponente) su gotovo isti, no ipak zbog veličine dojam je totalno drugačiji.

Staklo i aluminij kao temelj
Kako smo to već pisali, Samsung je s novom Galaxy S6 obitelji uređaja odlučio okrenuti ploču i skinuti epitet „plastični“ koji je često „krasio“ recenzije Samsungovih uređaja. Plastični, plastika i bilo kakva druga riječ na „plast“ kod novih S6 modela nema ni u tragovima. Zašto? Pa zato što je jednostavno nema! Bar ne oku vidljivom. Dakle, uvećani Edge Plus je baš poput modela S6 i zakrivljenog Samsung Galaxy S6 Edge izrađen u potpunosti od stakla i aluminija. Čini se da će filozofija koju Sony sa svojim Xperia Z modelima gura već godinama zacementirati i Samsungov put, pa smo uvjereni da će i svaki sljedeći S model iz Samsunga biti staklen i metalan. Ako se nas pita – ništa loše! Dapače, novi Samsung Galaxy S6 Edge Plus izgleda odlično, a tako se i nosi. Iako je povećih dimenzija, zaslon ipak ima 5,7-inča, u većoj šaci kakvu ima vaš autor, S6 Edge Plus sjeda dobro. Iako je pomalo nezgrapan, zbog većeg dlana to i nije problem, no ako ste sitnije građe, tada biste mogli imati problem, tako da najbolji dojam kako vam „stoji“ novi Edge Plus dobiti ćete tako da u nekom od prodajnih centara zgrabite uređaj u ruke. Vratimo se malo na izgled, dakle, staklo, aluminij, zakrivljena prednja strana, čista i elegantna stražnja strana – sve je skladno i baš onako kako treba biti. Dojam nam malo kravi ispupčena optika fotoaparata, no to je nešto s čime se da živjeti.

Brzo, brže, buuum!
Operacijski sustavi na mobilnim telefonima, naravno kao i same aplikacije, postaju sve zahtjevniji. Umreženiji smo no ikada prije, mobitel nam je postao centralno mjesto digitalnog života i svojevrsni portal u digitalni svijet. Upravo zbog ovakvih potreba i mogućnost, ponovno su u fokusu performanse uređaja. I dok smo prije koju godinu dana mislili kako smo dosegli vrhunac i „bildanje“ performansi nema smisla, u ovako kratkom vremenu priča se okrenula. Pitate se pa što to telefon treba pogoniti i zašto mu treba snaga? Osim već ranije spomenute cijele vojske aplikacija, od kojih neke doslovno „jedu“ memoriju, i sam uređaj zahtjeva veću snagu samo za hladni pogon. Dovoljno je pogledati zaslon Galaxy S6 Edge Plus i sve će biti jasno. Naime, isti mjeri 5,7-inča no i rezoluciju od 2560 x 1440 točaka, što je možda i dvostruko više od rezolucije vašeg računala! Samo za glatko i ugodno prikazivanje sadržaja uređaj mora imati dovoljno veliku snagu. Na sreću, Samsung Galaxy S6 Edge Plus je i – ima. Tu je procesor sa čak 8 jezgara koje ovisno o opterećenju rade na sve moguće i nemoguće načine, a za aplikacije i sam sustav tu je i 4 GB radne memorije. Brza grafika zaslužna je za iznimno fluidan i gladak rad i – viola – recept poželjnog uređaja je tu. Jedna samo napomena za zaslon, naime, isti je Super Amoled što znači prekrasan i izbalansiran prikaz boja, a zahvaljujući visokoj rezoluciji on je i iznimno oštar. Interna memorija je 32 GB, što je po nama sasvim uredu. Operacijski sustav je dakako Android 5.1 Lollipop, a kako Google već ima novi 6.0, nadamo se da će on ugledati svjetlo dana i na ovom uređaju. Sam sustav je ušminkan po Samsungovom stilu i ponešto je drugačiji od ranije predstavljenih modela S6 i S6 Edge.

Iako je povećih dimenzija, zaslon ipak ima 5,7-inča, u većoj šaci kakvu ima vaš autor, S6 Edge Plus sjeda dobro
Iako je povećih dimenzija, zaslon ipak ima 5,7-inča, u većoj šaci kakvu ima vaš autor, S6 Edge Plus sjeda dobro
Iako je povećih dimenzija, zaslon ipak ima 5,7-inča, u većoj šaci kakvu ima vaš autor, S6 Edge Plus sjeda dobro

Smiješak – snima se
Kako smo naveli, kamera je blago ispupčena sa stražnje strane uređaja. Snima predivne fotografije po danu, dok su one po noći ipak nešto poput prosjeka, no zadovoljavaju. Ostatak tehnologija u Galaxy S6 Edge Plus je više-manje isti kao i kod ostalih S6 modela – u nekoliko riječi: sve što trebate je tu! Bežično punjenje svakako je nešto što valja posebno istaknuti. Eh sada ono što će možda skinuti smiješak s lica – cijena. Po onoj staroj „sve što vrijedi to i košta“, tako i Galaxy S6 Edge Plus ima svoju vrijednost i cijenu, a ona se zaustavila na nešto više od 7.000 kuna. Jeli to puno? Definitivno! No, Galaxy S6 Edge Plus ionako nije uređaj za svakog i svačije potrebe, a oni kojima će Galaxy S6 Edge Plus biti potreban, naći će i opravdanje za visoku cijenu.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Lenovo
Njuškalo
Telemach
Lenovo

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.