Lenovo
Featured

Test: Apple iPad Air (5. generacija) - mjerilo za sve druge

I tako smo sada tu, u arsenal mojih uređaja nedavno sam dodao iPad Air 5. generacije
I tako smo sada tu, u arsenal mojih uređaja nedavno sam dodao iPad Air 5. generacije
I tako smo sada tu, u arsenal mojih uređaja nedavno sam dodao iPad Air 5. generacije

iPad je od svog početka mjerilo za sve druge tablete, a iPad Air 5. generacije iako je na tržištu već dvije godine i dalje je za većinu najbolji izbor, pa tako i za vašeg autora

CroPC.net ovaj mjesec slavi svojih čak 18 godina rada. Velika je to brojka u medijskom svijetu, a ovu brojku spominjem kako biste stekli dojam da smo kao medij stariji od prvog iPada, pa čak i iPhone pametnog telefona. S obzirom da smo praktično djelovali u vrijeme izlaska i postojanja svih generacija iPada, moramo priznat da nažalost nismo bili u prilici testirati ih. No, čak i na kratko gdje bi imali priliku raditi na iPadu nismo se mogli oteti dojmu kako je ovo tablet kakav bi svaki drugi trebao biti. S dolaskom USB-C konektora nestala je zadnja prepreka za moju prvu kupovinu iPada. I tako smo sada tu, u arsenal mojih uređaja nedavno sam dodao iPad Air 5. generacije. Iako je upravo najavljena 6., to nikako ne znači da je ova generacija lošija, naprotiv za većinu, pa tako i za mene, aktualni Air je više no što trebam.

Tri svijeta

Kao tech novinar i urednik tehnološkog medija otvoren sam za sve tehnologije, a one koje mi se pokažu najboljima, uglavnom i ostaju u mome životu. Tako od početka svog rada koristim Windows računalo, a trenutno je to Lenovo Legion kojeg pokreće AMD Ryzen 7 5800H s 8 fizičkih i 8 logičkih jezgri, 16 GB DDR4 memorije na 3.200 MHz, brzi 1 TB NWMe disk te šlag na kraju, grafička kartica Nvidia GeForce RTX 3070 s čak 8 GB GDDR 6 memorije. Za pametni telefon nakon Nokia 8310, potom N70, vjeran sam Androidu i Samsung pametnim telefonima, a trenutno je to S24 Ultra. I sad dolazimo to tableta. Kod ovog tipa uređaja od početka sam znao da je iPad najbolji izbor, ali nekako je ta kupovina uvijek stajala po strani. Prvo jer sam već imao Android tablet, a drugo moje traženje da mi mobilni uređaji imaju isti punjač, USB-C. Ići na put, a toga kao novinaru mi ne nedostaje, i nositi nekoliko punjača nije mi opcija. Sve veće primicanje odluke o kupnji bilo je dolaskom USB-C punjača na iPad, a to smo dobili baš s ovom generacijom. Drugo, još veće primicanje odradio je moj Android tablet. Baš kako i mnogi gledaju na tablete kao uvećane telefone, što oni ne bi trebali biti, nego umanjena računala, kod Android tableta obistinilo se baš prvo - uvećani telefon. S tim da je moj S24 Ultra bio barem tri koplja sposobniji od mog tableta, tako da je ovaj izgubio svaki smisao. S obzirom na “upražnjeno” mjesto tableta među uređajima odlučio sam se za iPad. I tako sam zaokružio tri uređaj s tri najpopularnije platforme.

Air kao najbolji izbor

 S obzirom na “upražnjeno” mjesto tableta među uređajima odlučio sam se za iPad
S obzirom na “upražnjeno” mjesto tableta među uređajima odlučio sam se za iPad
S obzirom na “upražnjeno” mjesto tableta među uređajima odlučio sam se za iPad

iPad se nudi u tri izvedbe i nekoliko dijagonala. Svaki iPad je odličan uređaj na svoj način, no ugrubo osnovi iPad, dostupan i kao Mini, uglavnom će birati manje zahtjevni korisnici. iPad Pro pak će odabrati oni koji ionako biraju najbolje, a budžet im nije prepreka. I za kraj dolazimo do modela iPad Air kojeg vidimo kao best buy ili najbolji izbor. Iako nije moćan kao Pro, nipošto mu ne fali snage. Štoviše, u petoj generaciji u unutrašnjosti je M1 čip poznat iz prijenosnika MacBook, a svakom tech znalcu ovo znači da je ovaj tablet zvijer u svijetu ovakvih uređaja. U suštini iPad Air to i je, no ne samo zbog snage, nego zbog cijelog ekosustava - od hardvera, dodataka do fenomenalno optimiziranog iOS sustava koji ga pokreće. Neke stvari koje sam ranije pokušavao odraditi na svome starome Android tabletu naprosto nisu bile izvedive jer tablet se u suštini ponašao baš kao “uvećani telefon”, ali sa svim svojim ograničenjima. Na iPadu to nije slučaj, i stvari uglavnom rade kako od njih očekujemo. Kako bih u svemu bio dodatno produktivniji, ali i kako bih svome iPadu dodao dozu svestranosti, uz tablet kupio sam i Smart Keyboard Folio te pametnu olovku Apple Pencil (USB-C). I na ovom polju Apple iPad oduševljava jer svi dodaci savršeno su prilagođeni i savršeno nadopunjuju mogućnosti tableta. Olovka, osim za pisanje zabilješki, skiciranje, itekako je dobrodošla kod preciznih radnji (u nekom od alata, poput obrade slika ili programima sa sitnim kontrolama). Tipkovnica je također priča za sebe. U redu, daleko od toga da je najbolja na kojoj tipkam, ali dovoljno dobra da kada sam negdje na putu odradim što mogu, pa tako napišem i ovaj osvrt. Uz to, tipkovnica služi i kao stalak, ali i kao zaštitni folio za iPad. 

Radi kako treba 

Već poslovično za Apple savršena kvaliteta izrade i ovdje je prisutna kroz metalno kućište filigranske kvalitete obrade
Već poslovično za Apple savršena kvaliteta izrade i ovdje je prisutna kroz metalno kućište filigranske kvalitete obrade
Već poslovično za Apple savršena kvaliteta izrade i ovdje je prisutna kroz metalno kućište filigranske kvalitete obrade

iPad mi je tako unatrag par mjeseci postao neizostavan suputnik, gotovo bilo gdje da krenem uz pametni telefon nosim i iPad. Jasno, moćni prijenosnik kojim mi je kroz Dock spojen na vanjski monitor, tipkovnicu i miš, i dalje je moje centralno mjesto rada gdje se najbolje osjećam. Na višednevna putovanja tu je svakako i prijenosnik, no na ona kraća, kao i svakodnevne terene - iPad je više no što trebam. Ovaj osvrt ciljano sam krenuo od user case slučaja - mog svakodnevnog uredskog, uredničkog i novinarskog posla, u kojem se iPad odlično snalazi, kao niti jedan tablet kojeg sam do sada koristio (na svakom Androidu nešto nisam mogao odraditi jer naprosto nije bilo ili ugodno ili uopće izvedivo). Sad nešto malo o specifikacijama. Kao što smo u uvodu spomenuli, iPad Air nameće se kao najbolji izbor, pokreće ga M1 čip (u novoj 6. generaciji tu je još moćniji M2), ima 8 GB radne memorije (na Androidu ovo bi bila lagana panika, no iPadu je to druga priča i tablet nikad nije niti “zakašljucnuo”). Memorija za pohranu broji 256 GB (najviše što se nudi). Zaslon je Liquid Retina True Tone dijagonale 10,9 inča, što je savršena mjera za tablet. Rezolucija je visokih  2.360 x 1.640 točaka za izuzetno oštar prikaz. Stražnja kamera broji 12 MP, a osim fotki, poslužit će i za 4K video u 60 FPS. Prednja je također 12 MP, a očekivano posao za razne meetove odrađuje odlično. Ističemo i odlične zvučnike, pa ako ćete na iPadu Air kratiti vrijeme uz filmove ili serije, ovo je itekako dobra vijest. Već poslovično za Apple savršena kvaliteta izrade i ovdje je prisutna kroz metalno kućište filigranske kvalitete obrade. Čitač otiska prsta smjestio se u tipku za uključivanje, a tu su još i one za kontrolu glasnoće. Kako je moj model samo WiFi, ladice za SIM nema. Autonomija je odlična, pa nikada, niti za cjelodnevnog terena i intenzivno korištenje nisam ostao bez 30ak posto dovečeri (puna baterija nudi oko 10 sati rada). iPad Air nekome doslovno može biti jedino ‘računalo’ jer primjerice kroz USB-C podržava proširenje radne površine, baš kao pravo računalo, uz naravno miš i tipkovnicu. Jedini nedostatak iPad Air je osvježavanje zaslona od 60 Hz, što je nisko kada se naviknete na 120 Hz kojih danas često imamo na zaslonima oko nas. No, to mi nije bila nepremostiva mana i mamac na Pro, što me dovodi do cijene. Apple proizvodi nikad nisu bili jeftini, Air s 256 GB izašao me gotovo 1.100 eura, a dodatnih 300-njak eura otišlo je na dodatke. Sve u svemu, iako puno, na ovo gledam kao na investiciju u uređaj koji će me vjerno služiti i biti pri ruci, baš poput pametnog telefona. Stoga, ako vam prilike dozvoljavaju, tople preporuke za Air 5th Gen, koji će sada biti i povoljniji zbog dolaska nove generacije. 

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Infodom
Lenovo
Njuškalo
Telemach
Einhell

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.