Huawei
Featured

Test: Nokia G42 5G – lako popravljiv telefon

 Nokia G42 5G ističe se od gotovo svih na tržištu po jednome – mogućnošću servisiranja telefona doma
Nokia G42 5G ističe se od gotovo svih na tržištu po jednome – mogućnošću servisiranja telefona doma
Nokia G42 5G ističe se od gotovo svih na tržištu po jednome – mogućnošću servisiranja telefona doma

Nokia G42 5G ulazi u kategoriju pametnih telefona koje možete samostalno popraviti. Tako sada s ovim telefonom možete lako promijeniti primjerice bateriju ili zaslon

Tek kakvih mjesec dana od službenog dolaska na tržište Nokia G42 5G nam se već našla u rukama. Pogled na specifikacije otkriva kako je ovaj pametni telefon negdje na pola puta između osnovne i srednje kategorije uređaja, pa ne očekujte čudesa kakva krase najnovije flagship modele. Ipak, Nokia G42 5G ističe se od gotovo svih na tržištu po jednome – mogućnošću servisiranja telefona doma.

Samostalno popravljiv

Da je Nokia G42 5G ekološki osviješten pametni telefon vidljivo je odmah po pakiranju. Gotovo uobičajeno kartonsko pakiranje odaje dojam reciklaže, a pogled u pakiranje otkriva kako pored telefona nema punjača, što je već dugo godina zaštitni znak ekološke osviještenosti proizvođača telefona. Ipak, Nokia G42 5G ide korak dalje, pa je tako ovaj telefon u suradnji s popularnim iFixit setom alata lako popravljiv. Ovdje mislimo ponajprije na to da sami možete promijeniti primjerice zaslon, bateriju, ali i druge komponente ako za tim bude potrebe. Nekome tko voli sam popravljati svoje stvari ova će mogućnost biti ultimativni razloga za posjedovati ovaj pametni telefon. Vanjštinom G42 5G je uobičajeni predstavnik svoje klase. Telefon je izrađen od plastičnih materijala, a izgled je rekli bismo tipičan. U rukama telefon ostavlja dobar dojam, što i očekujemo od telefona koji nosi ime Nokia. G42 ima oznaku otpornosti IP52 koja ga štiti od prašine i "izravnog prskanja vode". U tom slučaju htjet ćete ga držati podalje od umivaonika, bazena i lokvi, ali bi trebao biti u redu ako vas uhvati kiša.  

Dobar i malo bolji

Ono što je ipak malo bolje od prosjeka su fotografske mogućnosti
Ono što je ipak malo bolje od prosjeka su fotografske mogućnosti
Ono što je ipak malo bolje od prosjeka su fotografske mogućnosti

Uključivanjem telefona dočekuje nas već uobičajeno sučelje za Nokia pametne telefone. Dakle, govorimo o Androidu koji je tek minimalno različit od „tvorničkog“ izdanja. Inače, Android je u svojoj inačici 13, a Nokia obećava još tri godine ažuriranja na najnovije inačice. Dakle, softverski ste pokriveni. Nokia G42 5G u radu se ponaša baš kao predstavnik neke osnovno-srednje klase telefona. Dakle, sve radi, ali zbog starijeg i slabijeg procesora valja biti malo strpljiv. Igranje također ovdje nije u fokusu. Inače, telefon pokreće Snapdragon 480 Plus 5G uz 6 GB radne memorije. Za ocjenu dobar je i zaslon. On je 6,5-inčni što ga čini odličnim za gledanje mnoštva sadržaja odjednom, kao što je ova recenzija, ali dojam malo kvari niža rezolucija  od 720 x 1.612 točaka uz 90 Hz osvježavanje. Iako danas sve češće viđamo zaslone od 120 Hz, postavljenih 90 Hz je neki ' Sweet Spot' za nešto glađu navigaciju i kretanje. Ono što je ipak malo bolje od prosjeka su fotografske mogućnosti. Uz glavnu kameru od 50 megapiksela dobivate senzor dubine od 2 MP, a tu je i makro kamera od 2 MP s namjenskim načinom makro snimanja. Iako više megapiksela ne znači uvijek kvalitetnije slike, u ovom slučaju, Nokia G42 snima lijepe slike u usporedbi s najbližim konkurentima. Pri dobrom osvjetljenju, boje su oštre i živahne, a postoji čak i pristojna količina detalja ako odlučite zumirati. U pogledu autonomije G42 nastavlja biti iznad konkurencije, pa tako ugrađena baterija od 5000 mAh (koja se kako smo već naveli može zamijeniti) osigurava više od jednog dana korištenja. Nokia zapravo tvrdi da ga možete koristiti do tri dana, na temelju redovite upotrebe od pet sati dnevno, što je možda i više no što netko manje zahtjevan koristi telefon. Sve u svemu, iako je Nokia G42 5G u mnogim stvarima osnovna, poput sirove snage ili zaslona, dojam popravlja kamerama i baterijom, ali i asom iz rukava – mogućnošću da ovaj telefon sami popravite.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Kompare
Lenovo
Njuškalo
Telemach
MedicoHome

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.