Einhell

CT: Sony Xperia S (ICS)

Na naš CT stavili smo top model iz Sonyja, Xperia S upogonjen zadnjom inačicom Androida ICS

Na naš CT stavili smo top model iz Sonyja, Xperia S upogonjen zadnjom inačicom Androida ICS

Iako je Sonyjev Xperia S već duže vrijeme sa nama, njegov test odlučili smo se tek sada napraviti iz jednog razloga, a to je zadnja softverska nadogradnja na Android ICS. Stava smo bili da će Xperia S svoj puni potencijal i hardverske sposobnosti moći pravilno i istinski pokazati tek prelaskom na ICS, a tijekom testa i korištenja na verziji Androida 4.0.4 to je potvrđeno. Dojma smo kako Xperia S na ICS-u ipak mrvicu bolje radi. Nakon deset godina zajedničkog rada Sonyja i Ericssona, Japanska tvrtka odlučila je nastaviti samostalno voditi poslovanje mobilnim telefonima, pa tako odnedavno Xperia modeli nose samo oznaku Sony. Prvi Xperia model pod Sonyjevom značkom nosi oznaku S, što bi dalo naslutiti da je riječ o nečemu superiornome i moćnom, a sudeći prema specifikacijama to bi i trebalo biti tako. U našem testu pročitajte dojmove i provjerite jeli doista riječ o nečem posebnom.

Krenimo redom, Xperia S dolazi u finom paketu poput bombonijere i zaista nam je drago da paket nije toliko minimalistički poput većine konkurenata. Ipak nam je drago „potruditi“ se oko raspakiravanja i doći do „blaga“, promatrajući sve dodatke u paketu. Takve čari za nas su zaista posebne i volimo ih, a s paketom Xperia S nismo ostali razočarani. U paketu zajedno sa samim uređajem dolaze HDMI kabel, punjač i USB kabel, slušalice i futrola za mobitel. Naravno, tu su i nezaobilazne upute koje rado zaobiđemo. Sam uređaj, koji je stigao u crno boji, djeluje superiorno, skupo, moćno i rekli bi smo premium. Prozirna traka pri dnu u potpunosti podiže cijeli dojam i za nas je izvrstan potez dizajnera. Također treba pridodati minimalizam u vidu svega nekoliko fizičkih tipki, sjajnu površinu ekrana koja djeluje kompozitno i stapa se s rubovima, te na dodir ugodnu zaobljenu stražnju stranu. Svi utori, osim 3,5-milimetarskog za slušalice, prekriveni su poklopcima, pa Xperia S u potpunosti djeluje kao istesana u jednom komadu. Spomenimo još kako prozirna traka svijetli i označava tri virtualne tipke. Dizajnerski ovaj uređaj stavljamo na sam vrh i u ovome trenutku ne znamo ljepši uređaj. Dakle, dizajn, pakiranje i oprema u našem testu dobivaju čistu peticu.

Xperia S povezana pomoću HDMI kabela s TV-om može raditi kao odličan Smart TV

Nakon paljenja uređaja i početnog postavljanja dočekao nas je ekran s HD rezolucijom koji nas je odmah kupio svojom nevjerojatnom oštrinom i prikazom boja. Ono što nas nije dojmilo je Android 2.3.7, te smo uređaj nakon kraćeg korištenja odmah povezali radi ažuriranja na novu inačicu. Svakako, Xperia S briljantno radi i na starijoj inačici Androida, no kada znamo da će nova inačica doći nismo htjeli test obaviti na starijoj verziji. No, kako smo već upoznati sa vrhunskom podrškom iz Sonyja nadogradnja je ubrzo stigla i test smo nastavili na Androidu ICS. Android na Xperia S djeluje vrlo estetski uređen. A početni ekran za otključavanje uređaja nudi mogućnost direktnog pristupa kameri, Walkman glazbenom sviraču, te kada pristigne poruka ili propustimo poziv direktno pristupiti istima. Žao nam je što je funkcija za stišavanje zvuka zamijenila mogućnost pristupa fotoaparatu, kada znamo da Xperia S ima dediciranu tipku za fotoparat kojemu se pristupa znatno brže nego preko zaslona. Najuočljivije unaprijeđenje sučelja je ono vezano uz upravljanje pozivima − osim dostupne smart dial funkcije, sve djeluje estetski vrlo privlačno i intuitivno. SMS poruke i e-mail su također doživjeli blagi redizajn, što znači da su sada estetski puno moderniji. Virtualna tipkovnica bi mogla imati i malo veće tipke, no nismo imali problema s preciznošću. Razveselili smo se i vidjevši Walkman logotip u glazbenom sviraču, koji je sinonim za glazbu, bar u našem slučaju. Istaknuti ćemo i ljepo dizajniranu aplikaciju kalendara koja na mjesečnoj listi prikazuje sve događaje označenog datuma pri dnu. O samom sučelju i početnoj softverskoj podršci možemo pisati jako puno, a doslovno svakim novim danom ostali smo iznenađeni nekom novinom koja nam se svidjela i podigla opći dojam. No opće gledano, sučelje i operativni sustav su vrhunski i među najboljima, ako ne i najbolji na tršištu.

Pomoću NFC čitača mobitel može uz pomoć Smart taga učiniti određene radnje

Posebnu priču zaslužuje kamera, 12 MP fotoaparat s Full HD (1080p) video snimanjem je još jedna velika prednost ovog uređaja. Sučelje kamere je znatno unaprijeđeno s većim ikonama na zaslonu, dok je kvaliteta samih fotografija na razini onih kakve očekujemo kod kompaktnih fotoaparata. Boje fotografija i njihova kvaliteta su vjerojatno najbolje na mobilnim telefonima. Svidjela nam se i mogućnost brzog pristupa fotoaparat iz stanja pripravnosti do slikanja. Cijeli proces traje svega jednu sekundu i izvrstan je za brzinsko fotografiranje. Zanimljivo je i povezivanje fotoaparata s televizoreom preko HDMI-ja. Naime, Xperia S dolazi s zasebnim sučeljem namijenjeno za kontrolu pomoću daljinskog upravljača Sonyjeva televizora, a kompletna stvar izvrsno funkcionira. U našem slučaju povezali smo Xperia S i s bežičnom tipkovnicom, pa ovako povezan sustav televizor pretvara u punokrvan i moćan SmartTV.

Uz sve najnaprednije oblike bežičnog povezivanja (3.5G HSDPA 14.4 Mbps, HSUPA 5.8 Mbps; Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, DLNA, Wi-Fi hotspot), internet preglednik HTML5 tehnologije s podrškom za Flash radi nevjerojatno brzo. Notifikacije s društvenih mreža, e-mailovi i ostalo dolazi na uređaj trenutno. Najveća prednost pri surfanju, je visoka rezolucija ekrana. Osim Google Mapa, ponuđena je potpuna navigacija putem Wisepilot aplikacije koju je donedavno nudio T-mobile uz neke svoje uređaje. Preciznost GPS-a formalno iznosi do 30 metara (našla nas je točno u metar). Sviđa nam se i vrlo nas je obradovala činjenica kako navigacija može raditi i bez pristupa internetu jer je karte moguće preuzeti na telefon. Moramo spomenuti i Sonyjeve Smart Tagove. Malene NFC kartice koje je moguće isprogramirati i dodijeliti im točno određen niz radnji.

CroPC Preporuka
Preporuka - CroPC Preporuka
Preporuka - CroPC Preporuka

Sony je definitivno ponudio nešto superiorno i moćno. Nešto što dosada nismo imali priliku vidjeti. Na kompletan uređaj zaista nemamo prigovora. Moderno i estetski privlačno sučelje na zaslonu HD rezolucije je iskustvo vrijedno svake kune koju za ovaj Sony mobitel platite. Sony je pokazao da se može potruditi napraviti jedinstven uređaj, koji odmah na prvi pogled osvaja i oduševljava. A svemu tome nema brzog kraja, jer tek nakon nekoliko dana korištenja upoznajete njegovo sučelje i otkrivate sve funkcije.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Comping
Huawei
HT
IBM iX
IN2
Infodom
Lenovo
Njuškalo
Telemach
Einhell

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2023. CroPC.net

                    

Preporučujemo: AvalonTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.