| | | | |

powered_by_lenovo_2020 Test: Samsung Galaxy S21 Ultra 5G – za odlikaše - CroPC.net

Test: Samsung Galaxy S21 Ultra 5G – za odlikaše

Samsung Galaxy S21 Ultra 5G
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G

Ovogodišnji predstavnik prestižne Samsungove Galaxy S serije pametnih telefona je model S21 Ultra 5G kojeg smo dobili priliku isprobati

Svako toliko proizvođači pametnih telefona naprave neki kontroverzan potez, koji iako na prvu na masu kupaca djeluje podijeljeno, kasnije se ustali i postane praksa svih drugih proizvođača. Krenut ćemo onda prije svega s glavnim kontroverzama koje donosi Samsung Galaxy S21 Ultra 5G. Prva, a koja je već prisutna duže vrijeme, je izbacivanje 3,5-mm audio priključka. Možda će neki već reći – pa to nije kontroverzno, ali to je upravo potvrda teze iz prve rečenice. Već smo se naviknuli da audio izlaza, bar kao 3,5-mm priključak nema. No, sad dolazimo do onih kontroverznih odluka koje su uvedene baš s modelom Samsung Galaxy S21 Ultra 5G. Naime, od ovog modela Samsung je ukinuo podršku za proširivanje memorije. Dakle, model koji dolazi s određenom internom memorijom za pohranu je takav i nema mogućnost ubacivanja dodatne microSD kartice. Iako će nekima ovo možda biti problematično, meni osobno to nije jer uz veliku internu memoriju i sve mogućnost cloud pohrane koje danas dostupna, žaliti se na količinu memorije je pomalo bespredmetno. Treća, a možda i najveća kontroverza je izostanak punjača. Koji su točno razlozi iza ovog poteza, nije nam posve jasno. No, da, ako nemate drugi punjač, morat će te ga kupiti zasebno. Sad nakon kontroverzi, zabavimo se sa Samsung Galaxy S21 Ultra 5G.

Dizajn koji se iz svake S serije naslanja na onaj prethodni, tako je i kod S21 serije dodatno popeglan.
Dizajn koji se iz svake S serije naslanja na onaj prethodni, tako je i kod S21 serije dodatno popeglan.
Dizajn koji se iz svake S serije naslanja na onaj prethodni, tako je i kod S21 serije dodatno popeglan.

Rafiniran izgled

Samsung Galaxy S21 Ultra 5G u ruci leži savršeno, posebice ako imate krupan dlan kao autor ovih redaka. Dizajn koji se iz svake S serije naslanja na onaj prethodni, tako je i kod S21 serije dodatno popeglan. Najuočljivija razlika je na modulu kamere koji je sada dizajnerski uklopljen u obruč i „stopljen“ kao dio telefona. Metalni obruč, metalne tipke na desnom boku te staklo odaju dojam premium telefona vrhunske izrade. Tražite li u tom svjetlu najbolje – sa Samsung Galaxy S21 Ultra 5G sigurno neće pogriješiti. Vodootporan je po certifikatu IP68, a obje staklene strane štiti mu Gorilla Glass Victus s tim što je sprijeda još i predaplicirana folija. Galaxy S21 Ultra ima mrvicu manji zaslon. Sad je to 6,8″ zaslon koji će bez dvojbe biti proglašen jednim od najboljih na tržištu. Elegantno i diskretno zakrivljen s vrlo tankim okvirom i malom rupicom selfie kamere, a opet nevjerojatno oštar i gladak pri 120Hz, nakon ovoga nijedan drugi zaslon neće vam biti dovoljno dobar. To je već ustaljena praksa koju viđamo na S seriji – nakon nje, samo vam je nova S serija dovoljno dobra zamijeniti staru. Novost u odnosu na sve dosadašnje modele S serije je i u tome da S21 Ultra donosi podršku za S Pen olovku koju znamo s Note serije. Olovčica se kupuje zasebno, a kakva će sada biti sudbina Note serije – preostaje nam tek saznati.

Ultra kamera

Kako je na ovom telefonu sve rađeno u superlativima, takve su i kamere. Glavni riječ sprijeda vodi 40 MP kamera koja osim izvrsnih fotografija snima i odličan 4K video sve do 60fps. Straga su pak četiri objektiva. Glavni je 108 MP senzor koji sabija 9 piksela u 1 i tako zadano snima 12 MP fotografije. Ova kamera optički je stabilizirana, a uz PDAF ima i laserski autofokus. Uz nju S21 Ultra ima i 12 MP ultraširoku kameru s autofokusom pa je dobra i za makro snimke te ne jednu već dvije telefoto kamere, obje s 10MP senzorima i OIS-om. Jedna od njih je i periskopska te nudi 10x optičko povećanje koje će vam na ovom telefonu biti velika zabava, ali i ulaznica u stvaranje vrhunskih fotografija. Digitalno povećava preko 30x sve do 100x. Galaxy S21 Ultra snima i izvrsne videozapise i to sve do 8K 24fps iz kojih se daju izvući i odlične fotografije. Ako su vam fotografija i video u prvom planu – S21 Ultra je opet jedan od najboljih telefona koje tržište trenutno nudi.

Glavni je 108 MP senzor koji sabija 9 piksela u 1 i tako zadano snima 12 MP fotografije
Glavni je 108 MP senzor koji sabija 9 piksela u 1 i tako zadano snima 12 MP fotografije
Glavni je 108 MP senzor koji sabija 9 piksela u 1 i tako zadano snima 12 MP fotografije

Ultra performanse

Naš osvrt na S21 Ultra završavamo pogledom na performanse. Jasno, one su kao i ostatak priče na nivou. Nažalost, i ove godine kod nas ćemo kupovati samo Exynos modele Galaxy S21 serije, a ne kao ostatak svijeta one temeljene na Snapdragon 888. Galaxy S21 Ultra ima 12 ili 16 GB RAM-a i 128 do 512 GB podatkovne memorije i to bez mogućnosti proširenja jer utora za microSD kartice nema. Galaxy S21 Ultra stiže s Androidom 11 i One UI 3.1 sučeljem kojim ga prekriva, a ako ste do sada koristili Samsungove telefona – osjećat će te se kao doma. I za kraj cijena od 9.500 kuna. Puno, je ili nije, teško je reći kada na tržištu ima i skupljih modela.

Pin It

Recenzije

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675