Huawei

Test: Nokia 3.4 – za štedljive koji traže puno

 Nokia 3.4 izrađena od plastike nikako nije minus

Nokia 3.4 izrađena od plastike nikako nije minus

Iako je možda naslov kontradiktoran – štedljivi koji traže puno – Nokia 3.4 je upravo to – povoljan telefon kojeg će odabrati oni koji traže što veći zaslon

Finska tvrtka HMD Global predstavila je novi model Nokia 3.4. Iako mnoge buni naziv tvrtke HMD Global pored slavnog imena Nokia, sve ovo proizašlo je iz turbulentne nedavne prošlosti ovog slavnog proizvođača telefona. Pa tako HMD Global licencira ime Nokia i prodaje svoje pametne telefone pod ovim slavnim imenom. Bilo kako bilo, upravo zahvaljujući njima Nokia živi jedan novi život i nudi zanimljive telefone koje tržište itekako traži, a upravo jedan od traženijih bit će i Nokia 3.4.

Cijena kao fokus

Nokia danas nudi nekoliku izuzetno povoljnih, a dobrih modela. Među njima je i Nokia 2.4 koju smo nedavno testirali, te model o kojem sada govorimo – Nokia 3.4. Stoga krenimo od cijene koja za ovaj uređaj iznosi oko 1.200 kuna. Tražiti u ovoj cjenovnoj kategoriji čudesa, pomalo je nezahvalno, no Nokia 3.4 je sasvim solidan telefon koji će zadovoljiti mnoge Telefon stiže u pakiranju zajedno sa punjačem i papirologijom. Od dodataka tu je tek iglica za promjenu SIM kartice, dok od ostale opreme kao što su slušalice nema niti traga. Uzimanjem u ruke Nokia 3.4 otkriva koliko je ovo uistinu velik telefon, pa oni željni veličine – doći će na svoje. Telefon je u potpunosti izrađen od plastike, kao u neka dobra stara vremena kada su svi telefoni bili plastični, a njihovo ispadanje iz ruke nismo doživljavali kao veći šok ili manji srčani napad (kakav je danas slučaj sa staklenim telefonima). Stoga, to što je Nokia 3.4 izrađena od plastike nikako nije minus. Štoviše, kvaliteta izrade i spojeva je na visokom nivou, a kako će telefon vrlo vjerojatno imati i svoju maskicu, time je i izrada od plastike manje bitna. Na desnoj strani nalaze se tipke za kontrolu glasnoće i tipka za paljenje zaslona, dok na suprotnoj strani nalazimo (po nama beskorisnu) tipku za Google Asistenta te utor za nano SIM kartice i microSD karticu. Tipku za Google Asistenta moguće je isključiti, dok nema opcija mapiranja tipke na neku drugu značajku, što bi mnogima bio logičan izbor i dalo neki smisao ovoj tipki. Na vrhu uređaja nalazimo 3,5mm utor za slušalice i mikrofon, dok na dnu uređaja imamo zvučnik, USB Tip C utor i mikrofon. Stražnja strana telefona donosi kružno kućište kamere u kojem se nalaze 3 senzora i LED bljeskalica. Poleđina prati već viđeni dizajnerski izričaj tvrtke HMD Global s korištenjem nano-teksture na poleđini.

Nokia 3.4 pokretana je Androidom 10, a rad na telefonu je fluidan i brz

Nokia 3.4 pokretana je Androidom 10, a rad na telefonu je fluidan i brz

Veliki zaslon

Uključivanjem telefona dočekuje nas veliki zaslon dijagonale 6,39-inča, rezolucija je HD+, odnosno 1.560 x 7.20 piksela što daje gustoću od 269 piksela po inča. I dok je prikaz boja dobar za ovu cjenovnu kategoriju, nedostatak oštrine ipak se osjeti zbog niske rezolucije zaslona. U konačnici se korisnik navikne, no pogled na zaslon nekog skupljeg telefona jasno otkiva ovu razliku. Po pitanju svjetline, maksimalna svjetlina zaslona bit će dovoljna za korištenje u vanjskim uvjetima, iako bi bilo bolje da je svjetlina još veća. Pohvalno je što uređaj podržava gestu za dvostruko tapkanje za buđenja zaslona i buđenje zaslona kad pristigne nova obavijest što podiže užitak rada na telefonu. S hardverske strane Nokiju 3.4 pokreće Qualcommov Snapdragon 460 procesor u kombinaciji sa 3GB ili 4GB radne memorije te 32GB, odnosno 64GB interne memorije proširive MicroSD karticom. Snapdragon 460 sastoji se od 4 Kyro 240 Gold (Cortex-A73) jezgre na maksimalnom taktu od 1,8GHz i 4 Kyro 240 Silver (Cortex A-53) jezgre na istom radnom taktu, dok je za grafiku zadužen Adreno 610. Nokia smartfoni dio su Android One obitelji, a riječ je o verziji Androida koja se diči čistim korisničkim sučeljem i Googleovim blagoslovom za svaku intervenciju proizvođača. Ovo ima veliku prednost u tome što će korisnici dobiti novu verziju Androida jako brzo, no nedostatak je u tome što nema popratnih intervencija na sučelju koje rade drugi proizvođači. Inače, Nokia 3.4 pokretana je Androidom 10, a rad na telefonu je fluidan i brz. Za kraj dotaknimo se i fotografije. Primarna kamera ima senzor veličine 13MP uz već standardni 2MP dubinski senzor koji se koristi kod hvatanja portretnih fotografija s efektom zamućene pozadine. Ultraširokokutna kamera ima senzor od 5MP, dok s prednje strane nalazimo 8MP prednju kameru smještenu u rupicu u zaslonu. U uvjetima dobrog osvjetljenja, primarna kamera Nokije 3.4 sposobna je uhvatiti solidne fotografije. Ultraširoka kamera okinut će dobre fotografije samo uz izuzetno dobro osvjetljenje. Prednja kamera također traži dobro osvjetljenje, dok je u mračnijim uvjetima osjetan pad kvalitete. No, sve u svemu, možemo reći kako smo zadovoljni s onim što nudi Nokia 3.4, posebice kada uzmemo u obzir cijenu.

Recenzije

Igraš? Pročitaj naše recenzije igara

Linker

MedicoHome

Poslovi

Cijelu ponudu poslova pogledajte ovdje.

Huawei

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2023. CroPC.net

                    

Preporučujemo: Avalon

Speedtest

ISSN: 1846-8675