Telemach

Test: Sony Xperia L4 – filmski zaslon za šaku kuna

Sony Xperia L4

Sony Xperia L4

Iako Sony uglavnom svi vežemo uz njegov trenutni top model Xperia 1 II, Sony nije zaboravio na one koji traže ulazne povoljne modele, pa je tako tržištu predstavio Xperia L4 model koji donosi neke posebnosti u kategoriju jeftinih telefona

Sony kao proizvođač pametnih telefona trenutno nije među ligom najboljih, barem po broju prodanih jedinice. Međutim, to nikako ne bi trebao biti. Ovaj proizvođač pametnih telefona itekako ima što za ponuditi, no ne baš mudri potezi marketinga s već mučnim promjenama imena, pozicioniranjem modela i prije svega nedostatak marketinga uopće, doveli su do toga da se brojni korisnici pitaju – postoji li uopće Sony. Nažalost, to potvrđuju i prodajne brojke. No, do nekih smjelih poteza iz Sonyja, svakako se kao korisnici možemo radovati što ovaj proizvođač još uvijek ima što ponuditi. Ovog puta na test smo dobili njihov ulazni model.

Iako je cijeli telefon izrađen od plastike, ona djeluje solidno, kvalitetno

Iako je cijeli telefon izrađen od plastike, ona djeluje solidno, kvalitetno

Za šaku kuna

Odmah na počeku krenut ćemo od cijene koja se traži za Sony Xperia L4. Naime, u većini dućana ona iznosi oko 1.400 kuna, dakle manje od 200 eura. Ovo je takozvana ulazna kategorija, koju često volimo nazvati i jeftinim telefonima za koju će se najprije odlučiti oni korisnici kojima je cijena prvi i jedni kriterij. U današnje doba kada telefoni redovno premašuju iznose od 1.000 eura (primjerice top model iz Sonyja Xperia 1 II košta oko 1.200 eura), cijena koja se traži za Sony Xperia L4 zaista se može smatrati bagatelnom, jeftinom. Međutim, Sony Xperia L4 nikako nije jeftin mobitel u smislu kvalitete i mogućnosti koje ćemo dobiti uz ovaj telefona. Stoga, krenimo od same vanjštine. Iako je cijeli telefon izrađen od plastike, ona djeluje solidno, kvalitetno, s preciznim spojevima i finim osjećajem pod prstima. Na stražnjoj strani dominira natpis Sony uz leće kamera. Prednja strana skriva zaslona koji je razvučen od ruba do ruba, uz tek nešto veći prostor s donje strane. Prednja kamera trendovski je izvedena kroz rupicu u zaslonu. Zaslon je posebna priča, naime, riječ je o 6,2-inčnom LCD zaslonu s HD+ rezolucijom (1.680 x 720 piksela) i omjerom stranica u filmskom formatu 21:9. Zahvaljujući ovom omjeru, telefon djeluje izuzetno elegantno i prepoznatljivo od drugih modela na tržištu. Upravo ovaj omjer stranica zaslona, nekako je postao zaštiti znak novih pametnih telefona iz Sonyja. Postava tipki je standardna uz dodatak čitača otiska prsta. Sony inače čitač otiska prsta vrhunski integrira u tipku za uključivanje, no ovdje je iz nekog razloga postavljen pored. U praksi, ako ne postavite otisak prsta često ćete se buniti stišćući po senzoru, umjesto po tipki. Telefon je lagan i dimenzijama prihvatljiv, čak i za one manje šake, a od posebnosti valja istaknuti kako je na telefonu dostupan i 3,5-milimetarski priključak za slušalice.

Sony inače čitač otiska prsta vrhunski integrira u tipku za uključivanje, no ovdje je iz nekog razloga postavljen pored

Sony inače čitač otiska prsta vrhunski integrira u tipku za uključivanje, no ovdje je iz nekog razloga postavljen pored

Sve po špagi

Nakon uključivanja dočekuje nas već ranije spomenuti zaslon u filmskom omjeru stranica. Prikaz je solidan, a izduženi zaslon pruža poseban osjećaj u radu. Sučelje na telefonu jedno je od najboljih uopće na tržištu. Sony Xperia liniju telefona često hvalimo upravo zbog vrhunskog sučelja koje nije nabacano i uz minimalistički decentno dotjerane izmjene Androida 10 pruža intuitivno iskustvo rada. Telefon je zasnovan na MediaTekovom Helio P22 čipu (isti čip je imao i prethodni Xperia L3 model), 3 GB RAM-a te 64 GB interne memorije za pohranu podataka (proširive microSD karticama). U praksi, za manje zahtjevne zadatke i za korisnika kojem je jedini uvjet što povoljnija cijena, ovo je dobra postava. Baterija ima kapacitet od 3.500 mAh i pružit će autonomiju i više od jednog dana.  Sa stražnje je strane dostupna trostruka kamera koja se bazira na glavnom 13-megapikselnom senzoru, 5-megapikselnom ultraširokom senzoru te jednom 2-megapikselnom senzoru koji fotografijama daje dubinu. Sve u svemu solidna postava koja će nam omogućiti kreiranje prosječnih fotografija te igre s raznim izvedbama leća koje danas svi traže na pametnim telefonima. Kada sve sagledamo, Xperia L4 je solidan povoljan telefon poseban po svom zaslonu, pa ako se želite istaknuti po nečem u gomili povoljnih telefona, Sony će vam pružiti i to. Stoga, ako tražite povoljan telefon, svakako pogledajte i L4.

Recenzije

Igraš? Pročitaj naše recenzije igara

Linker

Lenovo

Poslovi

Cijelu ponudu poslova pogledajte ovdje.

Huawei

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2023. CroPC.net

                    

Preporučujemo: Avalon

Speedtest

ISSN: 1846-8675