Njuškalo

Test: Nokia 5.3 – čist Android i povoljna cijena

Nokia 5.3
Nokia 5.3
Nokia 5.3

Nokia se sa svojim novim telefonima etablirala kao izbor onih koji žele dobar telefon, ali uz razumnu, povoljnu cijenu, a takav je i model Nokia 5.3 kojeg smo imali prilike testirati

Nakon slavnih, pa neslavnih vremena, Nokia danas živi jedan novi život. Riječ je o telefonima iza koji stoji tvrtka HMD Global, no brend je ono što svi pamtimo iz zlatnih vremena Nokije. Danas je Nokia igrač, ili bolje rečeno izazivač koji ima itekako što ponuditi. Najčešće Nokia briljira u segmentu povoljnih telefona, a upravo takav je i model Nokia 5.3 koji nudi sve ono što očekujemo od jednog telefona, ali uz povoljnu cijenu. Ako ulazite u kategoriju manje zahtjevnih korisnika, upravo bi Nokia 5.3 mogla biti vaš izbor.

Nokia 5.3
Nokia 5.3
Nokia 5.3

Solidna izrada

Nokia 5.3 izrađena je kompletno od plastike. Osim pod prstima, ovo ćemo primijetiti i po manjoj masi telefona od 180 grama. U vrijeme kada veliki broj telefona ovu brojku prelazi kao od šale, ovih 180 grama činit će se zaista malo. Ovo je prva prednost plastike kao glavnog materija izrade Nokije 5.3. Druga, bitno važnija prednost je otpornost uređaja na padove. Svi koji su barem jednom imali telefon izrađen od stakla, proživjeli su mini srčani napad kada vam telefon ispadne iz ruke. Ono iščekivanje dok podignemo telefon i vidimo je li čitav traje kao vječnost. S Nokijom 5.3 ovih anksioznih trenutaka bit će kud i kamo manje jer je telefon izrađen od plastike, a kao što znamo, plastika je znatno elastičnija od stakla, a s time i znatno otpornija na udarce. Iako to nismo testirali, poslovično za Nokiju, imamo dojam da je i model 5.3 poprilično robustan, što je nekako i zaštitni znak svih Nokia pametnih telefona još od legendarnog 3310. Nadalje, telefon nudi standardnu postavu tipku uz dodatak one za aktivaciju Google asistenta. Možda će nam ovo jednog dana biti korisno, no za sada nikako nije. Stražnja strana otkriva čak četiri leće kamere, a prednja skriva iznenađujuće kontrastan LCD dijagonale 6,55 inča. Zaslon je rezolucije 1.600x720 piksela, pa iako bismo očekivali značajnu pikselizaciju, prikaz je zapravo više no solidan. Gornji dio zaslona ima takozvanu suzu ili kap unutar koje je skrivena prednja kamera. Na dnu imamo USB-C priključak kojim punimo bateriju od 4.000 mAH, zvučnik i naravno - priključak za slušalice! Uključivanjem telefona dočekuje nas čisti Android 10 unutar Google Android One programa. Ako niste upućeni, Android One uređaji donose gotovo u potpunosti čist Andorid bez ikakvih kustomizacija. Osim te čistine iskonskog Androida, Nokia je posebna i po tome što osigurava minimalno dvogodišnje ažuriranje za telefon. Rad na telefonu je brz, fluidan i općenito zadovoljavajući, a u svim tim prilagodbama Androida koje nude drugi proizvođači, dobro je nekada vidjeti i kako izgleda čisti OS.

Nokia 5.3
Nokia 5.3
Nokia 5.3

Snaga i kamera

Kako bi Nokia 5.3 radila brzo i fluidno, zadužen je Qualcomm Snapdragon 665 uz Ardeno 610 grafiku. Tandem procesoru je i 4 GB radne memorije te 64 GB memorije za pohranu, koja je na sreću proširiva. Pored svih kvaliteta koje Nokia 5.3 pruža, valja istaknuti i kamere. Stražnja kamera dolazi u formaciji 13 MP, f/1.8 (širokokutna), PDAF 5 MP, 13mm (ultra širokokutna), 2 MP (makro), 2 MP (dubina), a premda je osjetno slabija od one koju susrećemo na flagship uređajima, korisna je pri svakodnevnoj uporabi ukoliko naravno od nje puno ne očekujete. Ista priča je i sa kamerom sprijeda. Dakle, nekakav prosjek koji će zadovoljiti manje zahtjevne koji povremeno fotografiraju. Zgodno je što unatoč tome na raspolaganju imamo brojne mogućnosti od širokog kuta do makro snimanja. Za kraj ostaje nam cijena. Ona za Nokia 5.3 pametni telefon iznosi svega 1.600 kuna. Ovo je zaista povoljno i ukoliko tražite dobar telefon za taj iznos, neka Nokia 5.3 uđe u vaš uži izbor.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Comping
Huawei
HT
IBM iX
IN2
Infodom
Lenovo
Njuškalo
Telemach
Einhell

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2023. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.