| | | |

Savjetujemo: Kako odabrati idelan monitor u moru različitih vrsta panela?

Pin It

Različite vrste panela pomalo su stereotipizirane tijekom godinaRazličite vrste panela pomalo su stereotipizirane tijekom godina

Poslovni korisnici, posebice oni u IT sektoru, svakodnevno provode puno sati ispred monitora, kako bi znali koji je panel idealan odabir za njihov rad, MMD, brend licencirani partner Philips monitorsa donosi pregled najvažnijih značajki panela koje bi svaki korisnik trebao znati pri odabiru idealnog monitora

Različite vrste panela pomalo su stereotipizirane tijekom godina. IPS kao i VA paneli su na tržištu gotovo 20 godina, a izvorne verzije tih panela imale su loš reputaciju zbog nekih određenih stvari. U usporedbi s LCD TN panelima IPS je nekada smatran da ima sporo vrijeme odziva, pogoduje stvaranju zamućenja pokreta i učinku dvostruke slike, ali to danas više nije slučaj.

Objasnio je to i Kevin Yang, tehnički voditelj proizvodnje u Europi za MMD: „Suvremeni IPS paneli su iznimno poboljšani, imaju razumno vrijeme odziva, te su višenamjenski. Rekli bismo isto za VA panele, koji su uvijek bili poznati po tome što imaju bolji omjer kontrasta nego IPS i TN, ali njihov izvorni problem bio je točnost boja, koja je bila slabija od IPS-a, i slabo vrijeme odziva. Međutim, današnji monitori više nemaju ove probleme; imamo VA ploče s brzim vremenom odziva i Quantum Dot tehnologijom koja omogućuje bolju kvalitetu boje od IPS-a.“

Točnost boja vrlo je važna grafičkim dizajnerima, zbog čega se IPS paneli preporučuju za ovu skupinu korisnika. To je također slučaj i kod montažera video materijala kojima je osim toga potrebna i odlična rezolucija, budući da monitori s većom rezolucijom olakšavaju uređivanje video materijala. Na primjer, umjesto da imaju dva monitora jedan pored drugog, jedan za videozapis i jedan za kontrole, trebali bi uzeti minimalno 34 inča 21:9 monitor koji omogućuje oba na jednom zaslonu, što je korisno.

Kako bi se poboljšala produktivnost zaposlenika na radnom mjestu pri odabiru monitora vrlo je bitno znati za što zaposlenici koriste monitor, no općenito govoreći idealno je odabrati panel s pozadinskim osvjetljenjem bez treperenja ili funkcijom niske plave svjetlosti, odnosno s Flicker-Free i Low Blue Light funkcijama. Time se izbjegavaju glavobolje nakon dugih sati provedenih ispred ekrana i smanjuju kratkovalne plave svjetlosne zrake koje su potencijalno štetne za oči. Ako korisnik ima mogućnost postavljanja više zaslona, monitori s ultra tankim okvirom su najbolji izbor jer omogućuju bolju integraciju zaslona.

Za opću upotrebu u kući običan monitor s full HD-om za pregledavanje weba i više je nego dovoljan, ali gejmeri će htjeti monitor velikog zaslona za najbolji pregled.

„60 Hz je trenutno najbolji izbor za gejmere, jer samo predani hardcore gejmeri bi imali neke koristi od 144 Hz panela. Zapravo, iduće godine pokrenut ćemo super visoke rezolucijske monitore, čak 8K, s najboljom kvalitetom boja, HDR tehnologijom, a opet oni su još uvijek na 60 Hz jer nema potrebe ići iznad toga. Trenutačno nema filmova ili multimedijskih sadržaja koji mogu imati koristi od brže brzine osvježavanja od 60 Hz, to je stvarno samo za hardcore gaming.“, za kraj je rekao Kevin Yang.

Pin It

Izbor urednika...

Test: Huawei Mate 20 Pro
Porsche među telefonima
Test: Adata XPG Gammix S11 480GB SSD
warp speed među SSD-ovima
Test: QBrick System One
prvi i zadnji kovčeg za alat koji ćete trebati
Test: Einhell VARRITO
jedan za sve
Test: Oral-B Genius 10000N
pametno pranje zubi
View this post on Instagram

A post shared by CroPC.net (@tehnologija) on

Traži... Pretraži CroPC

© 2006 - 2019. CroPC.net

ISSN: 1846-8675